Több tájékoztatás kellene a helyi járványhelyzetről az iskolákban

0
512

Miközben a középiskolákban már online oktatás folyik a november 3-án bejelentett és éjféltől életbe is lépett kormányzati szigorítások miatt, az általános iskolákba még bejárnak a gyerekek, amiről a pedagógus szakszervezetek és a döntéshozók között folyamatos a vita, hogy miként lehetne megelőzni a járvány terjedését és különösen a veszélyeztetett csoportba tartozó tanárok megbetegedését. Mint több gyerektől és pedagógustól hallottuk, pénteken délután azzal búcsúznak el egymástól, hogy a hétfői viszontlátás bizonytalan.

Ahogy a szülők tájékoztatása is nagyon bizonytalan.

„Az 1-es iskolában ezen a héten a felső tagozatos gyermekek tantermen kívüli digitális oktatásban részesülnek. Olyan sok tanár hiányzik, hogy ellehetetlenült a hagyományos iskolai oktatás. Ezek a hírek miért nem jelennek meg? Inkább hallgatunk?” – kaptunk tegnap egy levelet az egyik anyukától, akinek ebbe az iskolába jár a gyermeke.

Sajnos ugyanis már annyi ilyen eset van, hogy inkább nem hozzák nyilvánosságra. Sem országosan, sem több budaörsi oktatási intézményben.

Van azért kivétel, mint például a Herman Ottó Általános Iskola, ahol az iskola oldalán rendszeresen frissítik a covidos adatokat. A legfrissebb bejegyzés szerint „(Állapot: 2020. 11. 16. 08:15) igazolt COVID pozitív dolgozó: 2 fő. Tesztre váró dolgozó: 0 fő. Összes karanténban lévő dolgozó: 3 fő. Igazolt COVID pozitív tanuló: 1 fő. Hatósági karanténban a tanulók közül: 3 fő 2020. november 2-tól ebben az iskolában az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az osztályteremben is szükséges” – olvasható.

A Kesjár Csaba Általános Iskolában a múlt hét csütörtöktől volt pár nap szünet, de jelenleg már az olvasható az iskola honlapján, hogy „Minden nappal nyerünk közös ügyeink számára, amit itt tölthetünk: elemi erővel tört fel szeptemberben az öröm – újra látjuk egymást. Komolyan vesszük a védekezést. Bezárkóztunk, szigorú renddel tartjuk kívül a világot, amíg lehet, ne érjen bennünket el a baj. A szülők felelős, lojális, nagyvonalú támogatása, Budaörs város kérdések nélküli segítsége, felhatalmazásaink alapján való következetességünk egyelőre védelem. Köszönjük tanáraink és munkatársaink bátor, felelős napi küzdelmét az iskola működéséért!” Továbbá: „Felkészülve a COVID-19 naponta változó mutatóira, iskolánk minden körülmény megfontolása után elindítja a digitális oktatásra való felkészülést. Az egységes platform az esetleges digitális oktatásra való átállással indul, amely ezután a Microsoft Teams rendszere lesz. Kérjük Önöket, számítsanak arra, hogy gyermekeik osztályfőnökei hamarosan küldik a belépéshez szükséges adatokat, részletekkel szolgálnak. Kérjük azt is, figyeljék majd a honlapra felkerülő információkat!”

A Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola honlapján a szeptemberben kötelezően elkészített járványügyi eljárás rend látható a Coviddal kapcsolatban, http://bleyerbudaors.hu/wp-content/uploads/2020/09/Jarvanyugyi-eljarasrend.pdf, egyéb tájékoztatást nem találtunk. Az iskola Facebook oldalán egy november 8-i üzenet: „Tisztelt Szülők! Nagy örömmel kezdtük a tanévet, tanulók és pedagógusok egyaránt, hiszen a tavalyi tanévet tantermen kívüli digitális oktatással zártuk, így még személyesen elbúcsúzni sem volt lehetőségünk egymástól a nyári szünet előtt. Szeptember óta, amióta együtt örülünk a viszontlátásnak, folyamatosan szükség van járványügyi szabályaink módosítására. Szigorú szabályokkal az iskolán kívül tartjuk a világot, és az iskola falain belül új eljárásrend szerint kell dolgoznunk. Eleinte csak a felső tagozatos tanulóknak kellett maszkot viselni a közösségi helyeken, később már az alsó tagozatos tanulóinknak is. 2020. november 9-től a járványhelyzet súlyosbodására való tekintettel és a Budaörsön működő iskolákkal egyeztetve iskolánkban tovább szigorodik a maszkviselés szabályzata. A közösségi tereken kívül a tanórák alatt is mindenkinek kötelező a maszk viselése. Ez mindannyiunk érdeke, hiszen szeretnénk elkerülni a megbetegedések számának növekedését. A szülők felelős támogatása, pedagógusaink és munkatársaink kitartó és bátor munkája, és tanítványaink dicséretes, példamutató alkalmazkodása az új helyzethez nagyon sokat segít az intézmény működtetésében.  Segítő megértésüket és támogatásukat előre is köszönöm!”

A Mindszenty iskola zárt Fb. csoportjába nem tudtunk betekinteni, a weboldalon itt is csak a kötelező járványügyi szabályzat olvasható.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/covid-erintetteket-is-szamolnak-az-iskolakban/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here