Elhunyt Tóth Béla, az Illyés volt igazgatója

0
240
“Elment az Illyés megálmodója, megtervezője, felépítőjének, folyamatos fejlesztésének sohasem fáradó motorja, lelkiismerete. Tóth Béla röviddel ezelőtt itt hagyott bennünket” – olvasható a volt igazgatóról a jelenlegi igazgató szomorú bejegyzése a gimnázium közösségi oldalán.
 
Tóth Béla “1970-ben került Budaörsre, a Rózsa utcai Gimnáziumba és néhány év alatt meghatározó személyisége lett annak a legendás Esze Tamás utca – Rózsa utca – Béke tér hármasnak, amelyből „előbújt” a mai Budaörs teljes iskolarendszere.
1989-ben – megannyi átvitatkozott, éjszakába nyúló beszélgetés után – ezt mondta: úgy döntöttem, hogy ha segítesz, csinálunk egy másik, egy még sokkal jobb iskolát. Ezután 16 évig lehettem vezetőtársa, többet tanultam tőle, nem csak a „szakmáról”, hanem az újítás bátorságáról és a közösségért, a társakét való kiállásról, mint bárki mástól.
Mindig irigykedve csodáltam, hogy 70 fölött sem veszített semmit, fiatalokat megszégyenítő nyitottságából, kíváncsiságából, az új tudás megszerzésének és új értékek megteremtésének vágyából. Mintegy 2 éve kezdtünk el beszélgetni arról, hogy rengeteg terv van a fejében illyéses tanárok és diákok műveinek, tanulmányinak, írásainak kötetekbe szerkesztéséről és kiadásáról. Négy csodálatos kötet megírásával, megszerkesztésével és kiadásával növelte tovább azokat az értékeket, amelyeket az Illyésre hagyott, az Illyésnek adott.
Tóth Béla legfontosabb életműve, ami keveseknek adatik meg: iskolát teremtett!
Gimnáziumunk a saját halottjának tekinti Bélát, szeretettel fogunk emlékezni rá.
Az Illyés közösségének nevében – Árendás Péter.”
 

Frissítés:

Csütörtökön 16 és 19 óra között az iskola előkertjében lehetőséget biztosítanak, hogy gyertyát gyújthassanak és emlékezhessenek az egykori szeretett igazgatóra, Tóth Bélára.
A szervezők kérik, hogy a járványügyi intézkedéseket tartsák be.
 
Frissítés 2: