Milyen az ideális ágy egy hálószobába?

0
426

Az ágyak között kifejezetten nehéz választani, amikor az ember berendez egy hálószobát. Figyelembe kell venni a keretet, a matracot, az alváshoz való kiegészítőket, eközben megfelelni a dizájnnak és a költségvetésnek. Alaposan át kell gondolni a döntést.

 
 
Van az a mondás, hogy egy új ház berendezésénél a függöny a legdrágább, hiszen azt hagyja utoljára az ember, így mire megvenné, kiürül a költségkeret. Részben igaz ez a kijelentés az ágyak megvásárlására is. Hajlamosak vagyunk elcsábulni, azokat a helyiségeket berendezni előbb, amelyek láthatóak lesznek a vendégek előtt. A hálószoba nem feltétlenül ilyen, ám ha ezt a fontos életteret a sor végére tesszük, saját magunkkal tolunk ki.


Főszerepben az egészség

A minőségi fekvőfelület megválasztása rendkívül fontos. Életünk körülbelül egyharmadát ágyban töltjük, nem tehetjük meg, hogy ez az idő silány fekvőhelyen teljen. Fiatalon még nem gond, ha kényelmetlen egy ágy, cifrább helyeken is alszunk egy buli végeztével, ahogy azonban az ember elhagyja a harmincat, már ami az életkorát illeti, egyre fontosabbá válik a kényelem a hálószobában. Egy elfeküdt nyak, egy fájós derék az egész napot megkeseríti, ezeknek a nyavalyáknak az oka pedig sok esetben a rossz minőségű matrac.

Ezért javasoljuk, hogy mindig körültekintően válaszunk az ágyak között. Ne ezen spóroljunk, hiszen ezt a bútordarabot használjuk legtöbbször. Ráadásul nem véletlenül mondják, hogy a jó alvás fél egészség, azaz a szervezetünk is hálás lesz, ha ki tudja pihenni magát. A stressz ebben az esetben sokkal kevésbé lesz jelen az életünkben.

Hogyan válasszunk ágyat?

Bontsuk két részre a feladatot. Az első az ágykeret megválasztása, amely lehet többek között fából készült, kárpitos vagy éppen ágyneműtartós. Ilyenkor nézzük meg, mi illik leginkább a hálószoba dizájnjába, vizsgáljuk át alaposan, mi mennyibe kerül, valamint hogy melyik verzió lenne számunkra a legpraktikusabb. Ha pakolós típusok vagyunk, és szükségünk van extra tárolóhelyre, az ágyneműtartó hatalmas előnyt jelenthet, ám ha látjuk magunkról előre, hogy ide csak behányjuk majd a dolgokat, az állandó káosz elkerülése érdekében könnyedén lemondhatunk erről az extráról.

A második, talán mondhatjuk, hogy a kettő közül a fontosabb lépés a megfelelő matrac kiválasztása. Memóriahabos, táskarugós, biomatrac, Tempur – csak néhány népszerű típus, amelyek között dönteni kell. A lényeg: mindig vegyük figyelembe, hogyan alszunk, milyen pózt veszünk fel az éjszaka során. Ha üzletben vásárolunk, mondjuk ezt el az eladónak, hátha van egy jó tippje, nyerő ajánlata. Amennyiben a neten, egy webshopban néztük ki álmaink matracát, olvassunk utána a véleményeknek. Biztos, hogy a fórumokban találunk visszajelzést azoktól, akik már megvették a kiszemelt darabot – ha ezek pozitívak, bátrabban vághatunk bele a vásárlásba, ha minden vélemény pocsék, keresgélhetünk tovább.

A lényeg, hogy megteremtsük testünk és lelkünk számára a megfelelő éjszakai pihenés lehetőségét, ebben pedig csakis a minőségi ágyak jelentenek hosszú távú, megnyugtató megoldást. Mindig ez lebegjen a szemünk előtt a választásnál!