“Ti a halottaitokat a szemétdombon tartjátok?!” – riport a Nefelejcs utcai temetőről

0
132

A budaörsi, Nefelejcs utcai régi temető állapota visszatérő téma, a nyári gyomok megjelenésével ugyanis minden évben kritikán aluli. Kevesen tudják, hogy egyházi tulajdonban van, üzemeltetője pedig a SZIGÜ Kft., és a Buda Környéki Televízió munkatársa, Wunderlich Gábor riportjában a lakosokon kívül őket is szerette volna megkérdezni, de bővebben nem nyilatkoztak és egy arra járó hölgy mellett elsősorban a városháza műszaki ügyosztályának a vezetője válaszolt a felmerülő kérdésekre, hangsúlyozva, hogy az önkormányzatnak nincs ebben felelőssége.

“Elhanyagolt temető… a budaörsiek el vannak keseredve” – ez a címe a Buda Környéki Televízió riportjának, melyben Wunderlich Gábor szerkesztő-riporter arra keresett választ, hogy miért gondozatlan a Nefelejcs utcai régi temető. Ugyanis évek óta elhanyagolt állapotban van, ami különösen nyáron szembetűnő, amikor felveri a gyom az utakat és a sírok közötti területet. A tévé is lakossági kérésre kezdett el foglalkozni a témával. A riportban Jezerszky Kis Judit többek között elmondja, hogy amióta nincs gondnok, elgazosodott a temető, ritkán ürítik a szemeteseket, a csapból nem folyik a víz, továbbá szerinte egészséges fákat vágtak ki a területen.
“A régi temető területe az egyház tulajdona” – tájékoztatott Lőrincz Mihály, a városháza műszaki ügyosztályának vezetője – “a város többször kezdeményezte, hogy átvenné a temető tulajdonjogát és azzal együtt az üzemeltetését is, ettől azonban az egyház elzárkózott” – mondta.
Wunderlich Gábor a lakosok kérdéseit tolmácsolta a plébánia felé is, melynek nevében Nobilis Márió plébániai kormányzó válaszlevélben közölte, hogy ismert előttük a probléma, “a plébánia jelenleg is több szinten egyeztetést folytat a SZIGÜ Kft.-vel a  rendezésével kapcsolatosan, ami sokkal több szempont figyelembevételét és leküzdését igényli, mint az laikus szemmel feltehetőleg látható.” 
A temető gondozását ugyanis az egyház megbízásából a SZIGÜ Temetőüzemeltető Kft. végzi. Lőrincz Mihály is azt közölte, hogy a városvezetés már többször jelezte az üzemeltetőnek, hogy nem megfelelő színvonalon végzik a munkájukat, de nem kaptak visszajelzést. A műszaki ügyosztály vezetője arról is tájékoztatott, hogy annak ellenére, hogy az önkormányzatnak nem kötelessége foglalkozni a temetővel, éveken keresztül több millió forinttal támogatta azt. A temető vízhálózatát ebből építették ki, utakat újítottak fel, illetve kerítést és fedett kukatárolót is építettek. “Az önkormányzat csupán annyit tehet, hogy jelzi a hiányosságokat az egyház irányába, illetve az üzemeltetőnek” – mondta.
A Buda Környéki Televízió riportere megkereste a SZIGÜ-t is levélben kérdéseivel, de tőlük választ sem kapott.
“Ti a halottaitokat a szemétdombon tartjátok?!” Ez a riasztó mondat a riportban telefonon megszólaltatott másik lakó, Baranyi Istvánné Hauser Éva ismerősének szájából hangzott el, aki Budaörsre látogatva szerzett rossz tapasztalatokat.
A teljes riport ITT látható.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here