Valódi rezsicsökkentésben segít a RenoPont, Budaörsön a Telekuckóban

0
404

Az energiafogyasztásunk csökkentése soha nem volt – sajnos – olyan aktuális, mint ma, hiszen augusztus 1-jétől a korábbi gáz- és villanyszámla sokszorosára kell számítunk. Cikkünk azonban nem arról szól, hogy miért jelentette be pár napja a kormány „a rezsicsökkentés csökkentését”, még csak arról sem, hogy ez kiket érint, hiszen arról olvashatnak az országos sajtóban bőven, például ITT (kinek, mennyit kell majd fizetnie) és ITT (a kormány közleménye) és ITT (felmerülő kérdések tisztázása).  Mi a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központot szeretnénk olvasóinkkal megismertetni, ezzel is ösztönözve az arról való gondolkodást, hogy ki, mit tehet a saját ingatlanjaiban a valódi rezsicsökkentésért, a korszerűbb energiafelhasználásért. A RenoPont ingyenes tanácsadó szolgáltatása a Templom téri Telekuckóból máris elérhető online, a budaörsi önkormányzat jóvoltából pedig remélhetőleg hamarosan megnyílik városunkban egy személyes tanácsadó iroda is.

Cikkünk szerzője a Telekuckó vezetője.

A lakossági energiafogyasztás Magyarország végső energiafelhasználásnak egyharmadát teszi ki. A 4,4 millió lakás kétharmada energiafelhasználási szempontból korszerűtlen, megfelelő energiahatékonysági felújítás révén a felhasznált energia mintegy 40-50 százaléka megtakarítható lenne. A napjainkban zajló jelenségek és események – klímaváltozás, háború, energiához való korlátozott hozzájutás veszélye, az energia árakkal és díjakkal kapcsolatos aktuális kormányzati intézkedések – pedig még inkább megerősítik, hogy a családi házak és társasházak energetikai korszerűsítését az eddigieknél sokkal jobban kell ösztönözni és segíteni. Ez az igény hívta életre a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központot, amelynek ingyenes tanácsadó szolgáltatása a Budaörsi Telekuckó távjelenléti szolgáltatásán keresztül is díjtalanul elérhető. Ennek mikéntjéről is olvashatnak az alábbi írásban.

A RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ a RenoHUb projekt részeként jött létre 2021-ben. A projektet – amelyet az Európai Unió Horizon 2020 innovációs programja támogat – öt elismert hazai szakmai szervezet konzorciuma valósítja meg. A konzorciumot alkotó szervezetek: az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az AACM Central Europe Llc, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete.

A RenoPont célja, hogy egy helyen tegyen elérhetővé minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi információt azok számára, akik bármilyen energetikai felújítást, átalakítást terveznek, legyen szó akár szigetelésről, ablakcseréről, a fűtési rendszer átalakításáról, megújuló energia felhasználásáról, stb. Olyan hiányzó szolgáltatásokkal várja ügyfeleit, mint például az online időpontfoglalás ingyenes tanácsadásra, letölthető sablondokumentumok, fogalomtár, amely megkönnyíti az eligazodást, termékválasztási tanácsadás és a pénzügyi (pályázati) lehetőségek ismertetése. Készülőben van egy megbízható szakértőket és kivitelezőket tartalmazó adatbázis is, amelynek egyik célja, hogy a megrendelők ne legyenek kitéve a kontármunka és a tisztességtelen árképzés veszélyének.

Megnyugtató tudni, hogy a RenoPont sem márkák, sem pedig cégek iránt nem elkötelezett: az általuk javasolt megoldásokat kizárólag a műszaki és jogi szempontokra valamint a megrendelői igényekre figyelemmel fogalmazzák meg. A megbízható szakértők és kivitelezők adatbázisában szereplő cégek és szakemberek kiválasztása pedig szigorú minősítési szempontok alapján történik, ami a szubjektív preferenciákat ugyancsak kizárja.

A RenoPont jelenleg Budapesten 4 helyszínen, továbbá Nagykanizsán és Sopronkövesden működtet tanácsadó pontot vagy irodát, a közeljövőben pedig hamarosan Budaörsön is megnyílik majd egy, hiszen a képviselő-testület a 2022. június 22-i ülésen megvitatta az erre vonatkozó koncepciót és felhatalmazta a polgármestert a további tárgyalásokra.

A Budaörsi Telekuckóban elérhető távjelenléti szolgáltatáson keresztül azonban már most is igénybe vehető online formában a RenoPont ingyenes tanácsadása. Aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, annak mindössze annyit kell tennie, hogy személyesen vagy telefonon kapcsolatba lép a Telekuckó munkatársával és egyeztet egy időpontot a tanácsadásra (tanácsadási időpontok kedd, szerda, csütörtök 9.30 és 15.30 közötti időpontokra foglalhatók). Majd pedig a megbeszélt időpontban felkeresi a Telekuckót, ahol a Vivien távjelenléti szolgáltatás segítségével online konzultálhat a RenoPont szakemberével.

A Vivien távjelenléti szolgáltatás használata az ügyfél részéről semmilyen műszaki, informatikai szakértelmet nem igényel, és nem szükséges semmilyen saját eszköz (pl. saját okostelefon vagy laptop) használata sem. Ha mégis felmerül valamilyen kérdés vagy probléma, a Telekuckó munkatársa készséggel áll rendelkezésre.

A RenoPont szolgáltatásairól a www.renopont.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

A Telekuckó elérhetőségei: címe Budaörs, Templom tér 15.; telefonszáma (23) 414 – 446; e-mail cím infotelekucko@gmail.com. A szokásos nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, pénteken zárva. Augusztusban azonban eltérő nyitvatartási rend lesz érvényben, amely annyi változást jelent, hogy a Telekuckó pénteken kívül hétfőn is zárva tart.

Írta: Kailinger Ildikó

Kapcsolódó cikkeink a Telekuckóról ITT érhetők el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here