Budaörsi Nyár – Nemzetközi Művészeti Fesztivál volt Budaörsön

0
457

A Múzsa Művészeti Egyesület szervezésében vasárnap este budaörsi és más, külföldi fellépőkkel kétórás zenei rendezvény zajlott a városháza mögötti színtéren. A Budaörsi Fúvószenekar és a Katapult Kamarakórus mellett lengyel táncosok és énekesek, valamint egy ötvenöt fős spanyol fúvószenekar adott műsort.

Budaörsi Nyár – Nemzetközi Művészeti Fesztivál volt tegnap este a városházánál. A rendezvény felvezetőjében Kovács Attila, a Múzsa Művészeti Egyesület ügyvezetője elmondta, hogy tíz éve szerveznek külföldi művészeti együttesek meghívásával bemutató rendezvényeket Budapesten és környékén. Idén lengyel és spanyol csoportokat fogadtak, budaörsi fellépésüket megelőzően a hétvégén a fővárosban adták elő műsorukat.

A későbbiekben Török Mária, az egyesület elnöke, mint az esemény háziasszonya konferálta fel az előadókat. Elsőként a budaörsieké volt a színpad. Először a Budaörsi Fúvószenekar zenélt, vezényelt Vitóris Ernő. A város fúvószenekarának történetéről elhangzott, hogy huszonöt évre nyúlik vissza, kezdetben zeneiskola, majd önállósodva, a Budaörsi Fúvószenei Egylet keretein belül működik. A zenekar célja színesíteni a művészeti életet ott, ahol fellép, megismertetni és megszerettetni a fúvószenét minden korosztállyal, motiválni a fiatalokat a zenélésre.

Egy lengyel kórus, a Canon volt a második fellépő együttes, ők a Łancut városhoz közeli Białobrzegiből érkeztek, karnagyuk Sylwia Wojnar. Nemzetközi szinten sikerrel szerepeltek már különböző kórustalálkozókon és versenyeken. Egyházi zeneművekkel két albumot is kiadtak már.

A KataPult Kamarakórus 2008 februárjában alakult budaörsi fiatalokból Ihász Kata művészeti vezetésével. A kórus rendszeresen fellép budapesti és környékbeli kórusfesztiválokon, emellett Budaörsön évente kétszer saját szervezésű zenei estek keretében népszerűsíti  a vokális zene különböző formáit. Repertoárjukban a sokszínűségre törekednek, reneszánsz, klasszikus, kortárs zene mellett népdal, gospel és pop feldolgozásokat is szívesen énekelnek.

Majd szintén lengyelek következtek, a szintén dél-kelet lengyelországból érkező Wisłok dal- és tánceggyüttes.  Róluk azt lehet tudni, hogy 2014-ben alakultak, hagyományőrző néptáncokat adnak elő. Művészeti vezetőjük Jolanta Pilat.

Végül a spanyol fúvószenekar, a Banda Simfonica Unió Musical de Lleida műsora zárta a röpke fesztivált. Jellegzetes spanyol hangzású műveket adtak elő. A népes csoport Katalónia nyugati részéből, Lleida városából érkezett, gyakran neves előadóművészekkel közösen lépnek fel. A karmesterük Esteve Espinoza.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here