Miért olyan nehéz teherbe esni? Kezelési módszerek

0
30

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy év védekezés nélküli együttlét után sem sikerül teherbe esni. Miért olyan nehéz teherbe esni? Előfordulhat, hogy nem próbáltad elég sokáig, vagy elég gyakran, de sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére sem jön össze a baba. A meddőség kezelésére az orvosi eljárások mellett léteznek már kiegészítő kezelési módszerek, melyek igénybevételével növekedhet a teherbe esés valószínűsége.

A legmagasabb terhességi arány azoknál a pároknál fordul elő, akik minden nap, vagy minden második napon összebújnak. Ha a mindennapos összebújás nem megoldható, akkor érdemes egy kicsit számolgatni, és ütemezni az együttléteket. A legtöbb nőnek 28 napos menstruációs ciklusa van. Minden hónapban körülbelül 6 nap áll rendelkezésére, amikor teherbe eshet. Ebbe beletartozik az a nap, amikor az egyik petefészkében petesejt szabadul fel, az ovuláció, valamint az azt megelőző 5 nap. Nagyon fontos, hogy ezekben a napokban különösen aktívak legyetek, és célszerű az együttlétek tervezésénél ezeket a napokat előnyben részesíteni.

Amennyiben semmilyen fogamzásgátlást nem alkalmazva, egy teljes éven keresztül történő rendszeres próbálkozás sem eredményez terhességet, úgy érdemes elkezdenetek a vizsgálatokat, hogy kiderüljön, miért nem jön létre a vágyott várandósság. Az esetek 1/3-ában a női meddőség, ugyancsak 1/3-ában a férfi meddőség, az esetek fennmaradó 1/3-ában pedig a két tényező kombinációja okozza a problémát. A párok körülbelül 20%-ánál az ok nem állapítható meg.

Életmódunkban sok olyan körülmény van, mely nem kedvez a teherbe esésnek. A dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott stressz mind rontja a teherbeesés esélyeit. A nemzőszervek vérellátása is kritikus. A meddőséggel küzdő párok férfi tagjainál a here visszértágulata okoz gyakran problémát. A férfi meddőség kiegészítő kezelésében ezért hasznos lehet a mikrokeringés javítása abból a szempontból, hogy a herék vérellátásának helyreállítása javíthatja a here funkciót, ezen keresztül a nemzőképességet is. Vannak olyan alapbetegségek (elsődlegesen a cukorbetegség), melyek mindkét nem esetében ronthatják a mikrokeringést.

De mi is a mikrokeringés és miért olyan fontos ez? Az új élet létrejöttéhez szükséges ivarsejtek életképességéhez az is szükséges, hogy a petesejtek és hímivarsejtek termeléséért felelős szervek a vér útján hozzájussanak a normális működésükhöz szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz, melyet a mikrokeringés biztosít. A meddőségi kezelések eredményességének javításában, kiegészítő kezelésként hasznos lehet a mikrokeringés serkentése, melyről ide kattintva kaphat bővebb információkat: meddőség kezelése

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here