Miért olyan nehéz teherbe esni? Kezelési módszerek

0
1891

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy év védekezés nélküli együttlét után sem sikerül teherbe esni. Miért olyan nehéz teherbe esni? Előfordulhat, hogy nem próbáltad elég sokáig, vagy elég gyakran, de sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére sem jön össze a baba. A meddőség kezelésére az orvosi eljárások mellett léteznek már kiegészítő kezelési módszerek, melyek igénybevételével növekedhet a teherbe esés valószínűsége.

A legmagasabb terhességi arány azoknál a pároknál fordul elő, akik minden nap, vagy minden második napon összebújnak. Ha a mindennapos összebújás nem megoldható, akkor érdemes egy kicsit számolgatni, és ütemezni az együttléteket. A legtöbb nőnek 28 napos menstruációs ciklusa van. Minden hónapban körülbelül 6 nap áll rendelkezésére, amikor teherbe eshet. Ebbe beletartozik az a nap, amikor az egyik petefészkében petesejt szabadul fel, az ovuláció, valamint az azt megelőző 5 nap. Nagyon fontos, hogy ezekben a napokban különösen aktívak legyetek, és célszerű az együttlétek tervezésénél ezeket a napokat előnyben részesíteni.

Amennyiben semmilyen fogamzásgátlást nem alkalmazva, egy teljes éven keresztül történő rendszeres próbálkozás sem eredményez terhességet, úgy érdemes elkezdenetek a vizsgálatokat, hogy kiderüljön, miért nem jön létre a vágyott várandósság. Az esetek 1/3-ában a női meddőség, ugyancsak 1/3-ában a férfi meddőség, az esetek fennmaradó 1/3-ában pedig a két tényező kombinációja okozza a problémát. A párok körülbelül 20%-ánál az ok nem állapítható meg.

Életmódunkban sok olyan körülmény van, mely nem kedvez a teherbe esésnek. A dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlzott stressz mind rontja a teherbeesés esélyeit. A nemzőszervek vérellátása is kritikus. A meddőséggel küzdő párok férfi tagjainál a here visszértágulata okoz gyakran problémát. A férfi meddőség kiegészítő kezelésében ezért hasznos lehet a mikrokeringés javítása abból a szempontból, hogy a herék vérellátásának helyreállítása javíthatja a here funkciót, ezen keresztül a nemzőképességet is. Vannak olyan alapbetegségek (elsődlegesen a cukorbetegség), melyek mindkét nem esetében ronthatják a mikrokeringést.

De mi is a mikrokeringés és miért olyan fontos ez? Az új élet létrejöttéhez szükséges ivarsejtek életképességéhez az is szükséges, hogy a petesejtek és hímivarsejtek termeléséért felelős szervek a vér útján hozzájussanak a normális működésükhöz szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz, melyet a mikrokeringés biztosít. A meddőségi kezelések eredményességének javításában, kiegészítő kezelésként hasznos lehet a mikrokeringés serkentése, melyről ide kattintva kaphat bővebb információkat: meddőség kezelése

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here