Te kit választanál? Pest megye 2. körzetének országgyűlési képviselőjelöltjei

0
1577

Országgyűlési választások: 2018. 04.08.

Április 8-án országgyűlési választások lesznek, aminek mind a jelenleg hatalmon lévő Fidesz-KDNP szerint, mind az ellenzék szerint igen nagy a tétje. Mi azzal szeretnénk olvasóinkat a döntésben segíteni, hogy egyfelől folyamatosan tudósítunk a pártok budaörsi fórumairól, továbbá két kérdést küldtünk el Pest.megye 2. számú választókörzete immár hivatalos jelöltjeinek, amelyre az alábbiakban válaszoltak.

Kérdéseink:

1. Mi lenne az első javaslata, amit már képviselőként benyújtana a parlamentben a budaörsi lakosság érdekében?

2. Amennyiben egy konkrét ügyben (például egy új adónem bevezetése vagy eltörlése, egy államilag kiemelt beruházás támogatása stb.) az Ön pártjának illetve frakciójának az álláspontja ellentétes lesz Budaörs lakosságának érdekeivel, miként fog szavazni?

Szél Bernadett (LMP): A körzet lakóinak erős hangja lesz

1. Az útdíj és a szolidaritási hozzájárulás eltörlésével kezdenék, továbbá az iskolák – igény esetén – visszakerülnének az önkormányzatokhoz. Előbbiek nettó sarcok, a cél az egyszerű pénzbehajtás. A térség úthálózatát csak és kizárólag úgy lehet fejleszteni, hogy az itt lévő települések autóforgalmát csökkentse. Talán ennél is pofátlanabb a szolidaritási adó: az elmúlt években az történt, hogy a Fidesz kisemmizte az önkormányzatokat, hogy aztán úri hóbortjaikra költsék a pénzt. A központosítás eredményeként az emberek rosszabb szolgáltatásokat kapnak akár az oktatás, akár az egészségügy területén, miközben sok helyen már kétszer fizetnek érte. Mi azonnal megszüntetnénk a szolidaritási adót, véget vetnénk az értelmetlen központosításnak, és visszaadnánk az iskolák fenntartását azoknak a településeknek, akik ezt akarják.

2. Én abban hiszek, hogy egy egyéni képviselő leginkább azoknak tartozik elszámolással, akik megválasztják. Csenger Zalán Zsolt a Fidesz érdekeit képviseli helyben, és nem az itt élő embereket az Országgyűlésben. Én pont fordítva fogom csinálni. Ha engem tisztelnek meg az itt élő emberek a bizalmukkal, a körzet lakóinak erős hangja lesz a parlamentben. Mindig ki fogok állni az
érdekeinkért és minden kérdésben az itt élők álláspontját fogom képviselni. Itt elő (Budakeszin – a szerk.) emberként mondom, hogy ez hatalmas előrelépés lenne az elmúlt évekhez képest.

Dr. Tóth Zoltán (DK): Győztes – győztes játszma

Az iskolák államosítása után a Fidesz egy újabb csapást mért az önkormányzatiságra, és ezen belül Budaörsre. Az iskolákkal együtt elvonták az önkormányzatoktól a költségvetési fedezetet is, sőt bevezették az un. “szolidarítási hozzájárulás”-nak csúfolt adót, amelyet tetszőleges mértékben állapít meg a kormány. A kormány azt ígérte, hogy a szolidarítási “adót” majd az iskolákra fordítják, amely valótlanság, mert inkább stadionokat építenek belőle. A szolidaritási “adó” Budaörsöt 2,3 milliárd forinttal terheli meg. Ez akkora összeg, amelyből korábban Budaörs saját elhatározású fejlesztéseit finanszírozta. Az első törvényjavaslat, amelyet benyújtanék, az a szolidaritási “adó” eltörlése volna, amely nem csak Budaörsön, hanem sok városban segítene a helyi fejlesztésekkel a lakossági ellátáson.

2. Egy gondosan felépítette civil – önkormányzati – kormányzati – országgyűlési frakcó érdekegyeztetési folyamtában a kérdésben levő helyzet csak kivételesen fordulhat elő. Ha mégis létrejön ilyen helyzet, és kötelező a frakciófegyelem betartása, akkor egy másik döntésnél kompenzálni kell az adott települést ért hátrányt (győztes – győztes játszma).

Császárné Kollár Tímea (Jobbik): Új járást kezdeményez

1. Mivel a Jobbik programjában szerepel, hogy azonnal eltöröljük a szolidaritási hozzájárulást és lehetővé tesszük, hogy a települések újra fenntartói és működtetői lehessenek a területükön lévő oktatási intézményeknek, valamint az is eltökélt célunk, hogy az autópályák bevezető szakaszait díjmentesen lehessen használni, ezeket maga a frakció fogja benyújtani. Így én elsőként egy új, Budaörs központú járás létrehozására készítek majd előterjesztést. Elképzelésem szerint az új járás Budaörsön kívül Törökbálintot, Biatorbágyot és Herceghalmot foglalná magába. Kormányzópártként pedig egy egész programcsomagot fogunk megalkotni azzal a céllal, hogy az önkormányzatiságot megerősítsük, többek között a bevételek nagyobb arányú helyben maradásával és a döntési autonómia kiterjesztésével.

2. Természetesen Budaörs lakosságának érdekeit fogom képviselni, az alapján szavazok majd. Aki figyelemmel kísérte önkormányzati képviselői tevékenységemet, az tudja, hogy helyi képviselőként az a vezérelvem: nem az előterjesztés beterjesztőjét kell nézni, hanem a tartalmát. A megválasztott képviselőnek a terület minden polgárát képviselnie kell, függetlenül attól, hogy ki támogatta, valamint attól, hogy ki milyen ideológia elkötelezettséggel bír. Az a jó országgyűlési képviselő, aki mindent megtesz azért, hogy pártja olyan álláspontot képviseljen, ami a választókerület számára előnyös, de ha nem ér el teljes sikert, sőt sikertelen az igyekezete, akkor sem bújik gyáván a frakciófegyelem gyalázatos paravánja mögé. Én ezt ígérem Önöknek!

Csenger-Zalán Zsolt, Fidesz: „Ahogy eddig is, úgy a jövőben is  kész vagyok lobbizni”

  1. Milyen javaslatát emelné ki az elmúlt 4 évből, amivel segítette Budaörsöt,  illetve mi lenne az első javaslata, amit újraválasztása esetén benyújtana a parlamentben a budaörsi lakosság érdekében?

Az országgyűlési képviselőt egy választókerület választja meg, a mi esetünkben 17 település lakossága. Örömmel jelenthetem, hogy mi, Pest megye FIDESZ-KDNP képviselői eredményesen lobbiztunk azért, hogy a korábbi MSZP-SZDSZ kormányok elhibázott – Budapest centrikus – politikájának káros hatásait orvosoljuk a megyében. Mint ismeretes az un. közép-magyarországi régió kialakítása hatalmas anyagi hátrányt jelentett a megyei településeknek, így Budaörsnek is. Az akkor még SZDSZ-es városvezetés sem tett semmit e hátrányok megelőzésére, elhárítására. Képviselőtársaimmal sikeresen lobbiztunk a kormánynál ennek az állapotnak a megszüntetése érdekében, azaz Pest megye különválásáért (erre csak 7 évente van lehetőség, 2002-ben és 2009-ben a Medgyesi, illetve a Gyurcsány/Bajnai kormányok regnáltak). A keletkezett hátrányok kompenzálására elértük, hogy a kormány 2017-19 közötti időszakra 80 milliárdos pályázati forrást biztosított a megye települései számára.

A választókerületbe ebben a ciklusban a központi költségvetésen keresztül eddig mintegy 9,9 milliárd forint érkezett, ebből csak Budaörsre 4,2 milliárdot kapott. Meg kell jegyeznem, hogy a ma is a parlamentben ülő Szél Bernadett, illetve egyik ellenzéki párt sem szavazta ezt meg!

Nagyon fontos kérdésnek tartom a bírósági döntések felgyorsítását, hiszen a lassú, évekre elhúzódó ügymenet túl azon, hogy komoly gazdasági károkat is okoz, a családjogi és gyermek elhelyezési perek esetén akár évekre is ellehetetlenítheti a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődését.

Ezzel szemben nem fogom támogatni például Szél Bernadett CSOK megnyirbálására vonatkozó javaslatait vagy migrációt elősegítőm elképzeléseit. Az ellenzék többi pártjának ez irányú törekvéseivel szemben is számíthatnak rám az itt élők!

  1. Több konkrét ügyben (például autópályadíj, szolidaritási adó) az ön pártjának, illetve frakciójának az álláspontja ellentétes volt Budaörs lakosságának az érdekeivel. Mi volt az akadálya, hogy nem tudott a lakossági érdekeknek érvényt szerezni? Lát-e esélyt arra, hogy ez a következő ciklusban ne így legyen, és ha igen, mi lenne a feltétele?

Az 5.000 forintos, éves “megyei matrica” a választókerületben élők számára végre lehetővé tette az autópálya használatát. A korábbi 42.000 forintos sarc csak keveseknek volt elérhető. Ha sokan választják az autópályát, akkor nem az alternatív Budaörsön, Budakeszin, Pátyon át vezető útvonalakat használják. Ezt támasztják alá a budaörsi – a polgármesteri hivatal által megrendelt – forgalomszámlálási adatok is. Tehát a kérdésben sugallt állítás, miszerint a matrica Budaörsre nézve káros – hamis!

A szolidaritási hozzájárulás nem Budaörs specifikus. A leggazdagabb települések fizetik egy matematikai képlet szerint. Ha figyelembe vesszük, hogy Budaörs az iskolák üzemeltetésének állami átvételével számításaink szerint 1,6 -1,8 milliárd forintot megtakarít, az egyenleg máris nem olyan tragikus. Azért vagyok kénytelen csak számításokra hagyatkozni, mert pontos számokat, tényeket a budaörsi hivataltól többszöri írásbeli és számtalan szóbeli kérés ellenére sem kaptam. Nagy a bizonytalanság e téren, hiszen maga polgármester úr is legalább öt különböző számot mondott vagy nyilatkozott, 600 és 1.200 millió forint között. A bíróság immár jogerősen megállapította a hozzájárulás jogszerűségét, Ettől függetlenül – ahogy eddig is, úgy a jövőben is – kész vagyok lobbizni Budaörs érdekében, ha ehhez a szükséges információkat a polgármesteri hivatal végre rendelkezésre bocsátja. Remélem, hogy a következő ciklusban Budaörs polgármestere is rendszeres résztvevője lesz a négy éve kiválóan működő, általam, havi rendszerességgel szervezett polgármesteri eszmecseréknek.  

Karácsony Gergely budaörsi látogatásáról ITT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here