Karácsony Gergely ma délután Budaörsön beszélgetett az emberekkel

0
2701

„Az államnak nem az a feladata, hogy elvegye az önkormányzatoktól a jogot, hogy ők döntsék el, például ki legyen az iskolaigazgató, hanem hogy olyan finanszírozást alakítson ki, hogy a szegényebb települések is képesek legyenek jó iskolát, jó egészségügyet, jó közszolgáltatásokat szolgáltatni a helyben lakóknak” – egyebek között ezt válaszolta Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt lapunk kérdéseire, amikor ma délután Budaörsön az autóbusz végállomásnál találkoztunk vele. Persze nemcsak mi.

Gyakran gyűjtöttek már pártok, sőt civilszervezetek is aláírásokat a budaörsi buszvégállomásnál, hiszen sokan járnak arra. Ezért ma délután, úgy három óra körül először nem is volt semmi különös abban, hogy a piros széldzsekis aktivisták szórólapokat osztogattak. De az már ritkább pillanat, amikor egy országos politikus is megjelenik köztük, személyesen.

A ragyogó napsütésben, de mégiscsak mínusz hat fokban kicsit átfagyva várták az érdeklődők – elsősorban a helyi média munkatársai –a beígért fél négyhez képest kicsit csúszva megérkező Karácsony Gergelyt, az MSZP – Párbeszéd Szövetség miniszterelnök-jelöltjét. Ősszel Budaörsön kezdte a kampánykörútját az innen néhány száz méterre található Friedmann házban, és akkor beszédet is mondott. Most ilyennel nem készült, viszont mindenkivel, aki nyújtotta felé a jobbját, kezet fogott, elbeszélgetett, fotózkodott, a tőle megszokott módon vidáman mosolygott, és az újságírók kérdéseire is szívesen válaszolt. S amikor a gyorsinterjúnk előtt egy februári Budaörsi Naplót adtunk át neki, megjegyezte: „Milyen szép kivitelű, színvonalas kiadvány. És örömmel látom, hogy hirdetés van az első oldalon, ami nekem azt üzeni, hogy nem közpénzből tartják fenn.

  • Miről tárgyaltak ma délután, mielőtt ideérkezett, a budaörsi polgármesterrel?” – tettük fel Karácsony Gergelynek az első kérdést.
  • Wittinghoff Tamás azok közé tartozik, akitől érdemes tanulni, és nagyon örülök, hogy megtisztelt azzal, hogy a tanácsadó testületemnek, amelyikben a következő kormány stratégiáját készítjük, szerepelt vállalt. Ma arról beszélgettünk vele, hogyan kellene az önkormányzatiságot és a magyar önkormányzatokat talpra állítani. Az semmiképpen nem jó irány, amit az elmúlt években láttunk, hogy elindult egyfajta centralizáció, ami elkezdi megfojtani az önkormányzatokat, többek között az iskolák államosításának a két lépésével, aminek Budaörs különösen az áldozatává vált. Nekünk az a célunk, hogy ne csak egyszerűen megőrizzük, hanem megerősítsük a magyarországi önkormányzatokat, és ehhez egy olyan átfogó stratégiát kell kialakítani, ami a nagyon különböző helyzetben lévő önkormányzatokat egyformán segíti ahhoz a célhoz, hogy az emberek, a helyi közösségek önrendelkezését erősítsük. Nagyon rossz iránynak gondolom azokat a terveket, amelyek az önkormányzatiság megszüntetését indítványozzák a kisebb településeken és Budapesten, és egyáltalán azt a folyamatot, aminek az elmúlt időszakban a szemtanúi voltunk, aminek a keretében nagyon sok önkormányzati lehetőség és erőforrás veszett el. Hiszen nagyon sok feladat van, amit az önkormányzatok sokkal jobban ellátnak, mint az állam, például az iskolák fenntartása. Ráadásul, bár az államosítás indoka az volt, hogy csökkenjenek a területi egyenlőtlenségek, a PISA felmérések egyértelműen kimutatták, hogy csak nőtt. Ebből is látszik, hogy van értéke annak, ha a helyi közösségek választják meg a helyi intézményvezetőket. Az államnak nem az a feladata, hogy elvegye azt jogot az önkormányzatoktól, hogy ők döntsék el, például ki legyen az iskolaigazgató, hanem hogy olyan finanszírozást alakítson ki, hogy a szegényebb települések is képesek legyenek jó iskolát, jó egészségügyet, jó közszolgáltatásokat szolgáltatni a helyben lakóknak.
  • Nyilván tudja,hogy ebben a választási körzetben az országgyűlési képviselőjelöltet a DK adja, és bár dr. Tóth Zoltán nagyon jó választási szakértő,  ez elég lesz-e ahhoz, hogy nyerjen? S vajon az MSZP illetve Ön, mint az MSZP miniszterelnök-jelöltje milyen mértékben állnak ki mellette a kampányban?
  • Az MSZP-Párbeszéd Szövetségnek van egy megállapodása a Demokratikus Koalícióval, és ennek a keretében a DK jelölte a Budakeszi – Budaörs választókerületben Tóth Zoltánt, akit én tisztelek, becsülök, de azt hozzátenném, hogy én nagy híve lennék annak, hogy az ellenzéki pártok közötti együttműködés bővüljön. S ennek keretében az is lehetőség, hogy amennyiben az LMP-vel meg tudunk állapodni, akkor az LMP-s Szél Bernadett legyen itt az ellenzék által közösen támogatott jelölt.
  • Pár napja remény is van erre, hiszen az LMP a hódmezővásárhelyi polgármesteri választások után – bár mint mondják, nem azért –  módosított a korábbi álláspontján, hogy nem kíván egyeztetni és nyitott önök felé. Ennek van már valami jele?
  • Igen, ez egy fontos fordulat. A hódmezővásárhelyi időközi választás bebizonyította, hogy igenis lehet győzni, nem lehet elalibizni a választást azzal, hogy nincs győzelmi esély. Az LMP nyitott a tárgyalásokra és én remélem, hogy ennek az eredményeként itt is egy olyan ellenzéki jelöltre szavazhatnak majd az emberek, aki nemcsak az MSZP, a Párbeszéd és a DK, hanem az LMP jelöltje is. Nyilván az további tárgyalás kérdése, hogy ez Szél Bernadett lesz-e vagy dr. Tóth Zoltán, én a magam részéről mindkettőjüket tudom támogatni, de azt gondolom, hogy Szél Bernadettnek talán nagyobb esélye van a győzelemre.
  • Viszont mivel ő miniszterelnök-jelölt is, lehet, hogy a helyi ügyekre meg Tóth Zoltán tudna jobban figyelni. Nem gondolja?
  • Azt gondolom, hogy mind a kettőjük mellett szólnak érvek, de a legtöbb érv amellett szól, hogy valamelyikük támogassa a másikat.
  • Fotó: Borhegyi Éva

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here