„Mondd, te kit választanál?” – Tóth Zoltán képviselőjelölti budaörsi fórumáról

0
1860

Kicsit szubjektív lesz a beszámolóm dr. Tóth Zoltán, a DK országgyűlési képviselőjelöltjének a tegnap esti budaörsi fórumáról.

A meghirdetett 18 óra előtt néhány perccel érkeztem a Friedmann házba és az volt az érzésem, hogy kevés az érdeklődő és meglehetősen magas az átlagéletkor. Ők azok, akiknek alighanem tök mindegy, mi hangzik majd el, már eldöntötték, hogy dr. Tóth Zoltánt fogják támogatni, az ő neve mellé teszik az X-et április 8-án.

Utóbb pedig úgy látom, még szerencse; hogy így alakult, mert ha nem újságíróként, hanem bizonytalan szavazóként mentem volna el erre a kampányrendezvényre, nem igazán győzettem volna meg arról, hogy valóban dr. Tóth Zoltán lesz-e az, aki segít a Fidesz jelöltjét, a körzet jelenlegi képviselőjét, Csenger Zalán Zsoltot leváltani. És erről a legkevésbé tehetett ő maga! Sőt, dr. Tóth Zoltán nagyon összefogott, tartalmas kampánybeszédet tartott, mind az országos, mind a helyi problémákat tisztán látva és megfelelő megoldásokat kínálva azokra. Ezek ismertetésére mindjárt visszatérek!

Ami azonban bizonytalan szavazóként még jobban elbizonytalanított volna, az a többi felkért hozzászóló. Még dr. Tóth Zoltán előtt lépett a mikrofonhoz Bárány Balázs, akit az MSZP szeretett volna ebben a körzetben jelöltként állítani, de a két párt, a DK és az MSZP közötti egyeztetések után itt végül dr. Tóth Zoltán lett az általuk is támogatott jelölt. (Hogy kinek a jelöltje is a választási szakértő, arról a fórumot beharangozó írásunkban olvashatnak.) Már az nem jött ki jól, hogy Bárány Balázst a fórumot vezető DK vezetőségi tag Avarkeszi Dezső úgy mutatta be, mint helybélit. Valóban a választókerületben él ugyan, de nem Budaörsön, hanem Zsámbékon – derült ki. S bár Bárány Balázs dicsérte dr. Tóth Zoltánt, aki egykor tanította is őt az egyetemen, és úgy fogalmazott, hogy ha már nem ő a jelölt, akkor legalább egy olyan nagyszerű ember legyen az, mint dr. Tóth Zoltán, szavaiból mégis jobban érződött ki az, hogy „én is lehetnék most a helyében.”

A DK részéről Székely Árpád a párt választási körzetének a vezetője méltatta a jelöltjüket és buzdított arra, hogy aki a Fideszt le szeretné váltani, annak rájuk kell szavazni. Továbbá arról beszélt, hogy „a médiatérben nincs fideszuralom, mert az internet felé tolódott el a tömegek tájékoztatása.” A DK budaörsi, illetve kamaraerdei megbízottjaként Katona Istvánt ismertük meg. Velük nem is volt semmi baj.

A budaörsi MSZP elnök Laczik Zoltán terjedelmes hozzászólásában azonban a rész, amikor azt fejtegette, hogy ha kell, akkor dr. Tóth Zoltán nyilván visszalép Szél Bernadett, az LMP jelöltjének a javára (mit tehetett volna Tóth, mosolygott), enyhén szólva meglepett. Fordítva, Szél kampányfórumán ilyen biztos nem hangozhatott volna el. Ezért is volt – legalábbis e sorok írója szerint – helyénvaló, amikor később Keller László, akit mint volt országgyűlési képviselőt kértek fel, hogy beszéljen, dr. Tóth Zoltán pozitív tulajdonságainak a felsorolása után aláhúzta, hogy a DK jelöltjére szavazzunk, mert ő lesz a körzet országgyűlési képviselője április 8. után, és nem Szél Bernadett.

Szintén, mint volt országgyűlési képviselőt, illetve egykori szocialista honvédelmi minisztert hívták meg a húsz éve Budaörsön élő, 73 éves (ezt ő mondta) Keleti Györgyöt. Aki egyebek között azt emelte ki, hogy Budaörs fejlődése példaértékű, aminek a lendülete ugyan visszaesett. Ezt követően azonban, annak ellenére, hogy a DK jelöltjének a programjában ilyenről nincs szó, azt fejtegette, hogy a honvédelmi kiadásokat meg kellene duplázni, és hogy amikor minden családban volt még sorkatona, bizony másként értelmeztük a haza védelmét. Hm. Végül még a nyugdíjak értékállósága mellett hozott fel érveket.

Az elején azt ígértem, ezért térjünk végre rá arra, mert végül is ez a lényeg, hogy mit emelt ki a programjából dr. Tóth Zoltán: az első „rendkívül differenciált” feladat a közlekedés fejlesztése, a járdák és bicikli utak hiányának a pótlásától a Káldi medence elkerülő útjáig és az egyes települések belső közlekedési hálózata. „A másik nagy probléma az iskolák, amiket államosított a Fidesz és nemcsak Budaörsön, de itt még kivetette az úgynevezett szolidaritási hozzájárulásnak nevezett büntető adót. (…) Ha sikerül győznöm a választáson nyilván azonnal lesz egy törvényjavaslatom ennek az azonnali hatályú megszüntetésére (…), mert ezt nem a szegény települések iskoláira költik, hanem stadionokat építenek belőle. A helyi feladatok tehát rendkívül nagy elemzést igényelnek, ezek között az egészségügyet is meg kell, hogy említsem. A 17 településen differenciáltak az egészségügyi szolgáltatások. Az a célunk, hogy egy bajba került ember 15 percen belül mentő- és tűzoltó szolgáltatásban részesüljön minden községben és városban. Ma ez nem így van a lakosság 50 százalékánál. Olyan összpontosított kormányzati intézkedéseket kell tenni, amely a középosztályt illetőleg a szegény társadalmi csoportokat célozza meg.” Majd ismertette, hogy mit tenne az önkormányzatiság helyreállítása érdekében, közösen a települések polgármestereivel, és azt, hogy mi is a feladata egy egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselőnek a parlamentben, például a költségvetési vitában a helyi érdekek érvényesítése.

A lakossági fórum Hábetler András operaénekes kis műsorával kezdődött és az érzelmekre pozitívan ható része volt egy, a képviselőjelölt életútját bemutató fotókból összeállított videó, az István a királyból a „Mondd, te kit választanál?” zenéjére. Többekben megragadt, ahogy dr. Tóth Zoltán kezet fog Göncz Árpád, egykori köztársasági elnökkel. A kampánybeszéd és a felkért hozzászólók mellett a közönség is kérdezhetett, amire ketten-hárman vállalkoztak és a jelölt esélyeit latolgatták, illetve azt firtatták, lehet-e majd kormányozni 50 százalékos többséggel is, vagy csak a kétharmad hozhat valódi változást. Dr. Tóth Zoltán szerint lehet, megvannak rá a technikák, hogy kétharmados törvényeket miként módosíthatja az új parlament akár feles törvényeken keresztül. És hangsúlyozta: ő a békés, erőszakmentes hatalomváltás híve és nem kell mindent lerombolni, amit a Fidesz hozott létre, hanem azokból a társadalomra káros részeket kell kiirtani, például az Alaptörvényben is meghagyható az, ami a korábbi Alkotmánynak is része volt. A fórum végén ismét zene, videón láthattuk Bródy János Syma csarnoki koncertjéből a „Lesz még magyar köztársaság” című dalt.

Fotók: Borhegyi Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here