Szombaton Szél Bernadett-tel futhattak össze a budaörsiek a Patkó utcánál

0
847

137 éves az MTI – közszolgálatiság helyett propaganda

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje budaörsi sajtótájékoztatóján múlt szombaton többek között a most 137 éves Magyar Távirati Irodáról beszélt. Az MTI a múltjára büszke lehet, a jelenére kevésbé – mondta –, mert az elmúlt nyolc évben a Fidesz propaganda gépezete az MTI-t is bedarálta. A kormány- és korszakváltást követően az LMP leállítja az állami propagandát, ötödére csökkenti az MTVA költségvetését és erősíti a helyi közösségi média funkcióit – ígérte.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje február 4-án szombaton járt Budaörsön, főként a Patkó utca környékén találkozhattak vele az itt élők. Rövid sajtótájékoztatót is tartott, ahol többek között azt mondta, hogy az idén 137 éves MTI a múltjára ugyan büszke lehet, de a jelenére nem, mert tájékoztatás helyett a Fidesz érdekeinek megfelelően manipulál, és ezzel megtéveszti a magyar embereket, sérti a hiteles és kiegyensúlyozott tájékozódáshoz fűződő jogaikat. Az LMP álláspontja szerint az MTI rendszeresen tagadja meg az ellenzéki pártok közleményeinek kiadását, amikor olyan témát feszegetnek, amely Orbán Viktornak, Kósa Lajosnak, Lázár Jánosnak vagy más kormánypárti képviselőnek kínos.

Szél Bernadett szerint a valóság mindig erősebb, mint a propaganda, ugyanis a valóság elől nem lehet elmenekülni. Kiemelte továbbá, hogy ma Magyarországon nincs közszolgálati tájékoztatás. S ha nincs mértékadó, független közmédia és MTI, akkor a kormány sokkal könnyebben tudja álhírekkel manipulálni az országot és hiteltelenné tenni a független média híreit. A demokratikus verseny alapja, hogy a pártok el tudják mondani a választóknak, mit tennének – tette hozzá – ám jelenleg nem hogy nem közvetítik ezt tisztességesen, hanem minden sajtótájékoztatót manipulálnak. A propaganda, a hírek cenzúrázása, a manipuláció, ezek rég nem a demokrácia eszköztárából valók.

A párt miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány- és korszakváltást követően az LMP valóban független közszolgálati médiát fog fenntartani, tényleges pártfüggetlenséggel. Az állami médiacégek számát és költségvetését csökkenteni fogjuk, az MTVA mostani költségvetését pedig az ötödére csökkentjük. Emellett pedig erősíteni fogjuk a helyi, közösségi közszolgálati média funkcióit – hangsúlyozta.

Szél Bernadett budaörsi látogatása azért is fontos, mert Pest megye 2. számú választókörzetének, melynek járási központja Budakeszi, de a legnagyobb települése Budaörs, ő az országgyűlési képviselő-jelöltje.

A Budaörsi Napló két kérdést tett fel Szél Bernadettnek (illetve a többi jelöltnek is, válaszaik hamarosan ITT lesznek elérhetők):

– Mi lenne az első javaslata, amit már képviselőként benyújtana a parlamentben a budaörsi lakosság érdekében?

Az útdíj és a szolidaritási hozzájárulás eltörlésével kezdenék, továbbá az iskolák – igény esetén – visszakerülnének az önkormányzatokhoz. Előbbiek nettó sarcok, a cél az egyszerű pénzbehajtás. A térség úthálózatát csak és kizárólag úgy lehet fejleszteni, hogy az itt lévő települések autóforgalmát csökkentse. Talán ennél is pofátlanabb a szolidaritási adó: az elmúlt években az történt, hogy a Fidesz kisemmizte az önkormányzatokat, hogy aztán úri hóbortjaikra költsék a pénzt. A központosítás eredményeként az emberek rosszabb szolgáltatásokat kapnak akár az oktatás, akár az egészségügy területén, miközben sok helyen már kétszer fizetnek érte. Mi azonnal megszüntetnénk a szolidaritási adót, véget vetnénk az értelmetlen központosításnak, és visszaadnánk az iskolák fenntartását azoknak a településeknek, akik ezt akarják.

– Amennyiben egy konkrét ügyben (például egy új adónem bevezetése vagy eltörlése, egy államilag kiemelt beruházás támogatása stb.) az Ön pártjának illetve frakciójának az álláspontja ellentétes lesz Budaörs lakosságának érdekeivel, miként fog szavazni?

Én abban hiszek, hogy egy egyéni képviselő leginkább azoknak tartozik elszámolással, akik megválasztják. Csenger Zalán Zsolt a Fidesz érdekeit képviseli helyben, és nem az itt élő embereket az Országgyűlésben. Én pont fordítva fogom csinálni. Ha engem tisztelnek meg az itt élő emberek a bizalmukkal, a körzet lakóinak erős hangja lesz a parlamentben. Mindig ki fogok állni az érdekeinkért és minden kérdésben az itt élők álláspontját fogom képviselni. Itt elő (Budakeszin – a szerk.) emberként mondom, hogy ez hatalmas előrelépés lenne az elmúlt évekhez képest.

Fotó: LMP sajtó

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here