Szubjektíven arról, hogy a Pilates-szel elkerülhetjük-e a vírust

0
395

Szerzőnk természetgyógyász és volt élsportoló, aki szerint az emberi szervezet ellenálló képessége a kórokozókkal szemben egyenesen arányos a mindenkori mentális egészséggel, a fizikai test edzettségi és stresszének a szintjével, az egyéni szociális jóléttel, illetve ezek kibillent állapotával.  A hangsúly a stresszen van!

Olvastam egy cikket a minap, a téma a Pilates volt, amit hatékony prevenciós módszerként ajánl az írója az egészségünk érdekében és természetesen különösen most, a járványügyi helyzetben.

Ha abból indulok ki, hogy mi a Pilates, mint mozgásforma (tehát nem sport!), akár lehet is benne valami. A világunkban ugyanis minden rendszerben működik és az emberi test is egy csodálatos gépezet. Ugyanakkor, mint minden eszköznek, ennek is van mumusa, ami szerintem a stressz. A Pilates technikája pedig ellazítja a szervezetünk aktív mozgatórendszerét képező vázizmokat, kisimulnak, felveszik eredeti hosszúságukat és ez hat az egész testre, idegrendszerre, és a ma sokat emlegetett mentális egészségre is, mondhatni pajzsként használható a betolakodó kórokozókkal szemben.

De akkor miért éri el mégis több betegség, köztük a Covid a sportos, egészségesen élő embereket is? Mint volt élsportoló tudom, hogy többek között a versenyzés nagy stresszel jár. S bár a Pilates nem ilyen és egy konditermi edzést vagy divatos aerobik órát sem mondanék stresszesnek, azért az edzőteremben keringő információ áradat, például a súlyzókra ragasztott politikai nézetek, a tükrökön hamisan csillogó elérhetetlen testideál, és az üvöltő rádió, a bumm-bumm zenék élettelen ritmusai, hát ezek már igencsak akadályozzák az ellazítást. Továbbá ott van még a félelem is, ami erősen generál egy olyan sérült mentális állapotot, ami miatt az ember kibillen a saját egyensúlyából és máris nyitott kapukkal áll a könyörtelen vírus előtt.

A hipotézisem, hogy az emberi szervezet ellenálló képessége a kórokozókkal szemben a mindenkori mentális egészséggel, a fizikai test edzettségi és stresszének a szintjével és az egyéni szociális jóléttel, illetve ezek állapotával egyenesen arányos. A hangsúly a stresszen van! Ezért sem véd meg tehát feltétlenül a betegségtől a sport, a jó levegőn való séta, a meditáció, a magas frekvenciájú zene hallgatása, a jóga és így tovább. Ám ezeket, mint stresszcsökkentőket, kiegészítve az egészséges, évszakhoz igazított étrenddel, a megfelelő vitamin- és ásványi anyagbevitellel a szervezetbe, és az elegendő tiszta víz napi fogyasztásával, mégis csak kisebb az esélye, hogy mi leegyünk a járvány áldozatai. Továbbá, ha nem akarjuk megváltoztatni a megváltoztathatatlant, nem aggódunk azon, amit abban a pillanatban úgysem tudunk megoldani, de van egy pozitív jövőképünk, aminek a megvalósításáért cselekszünk is, ha szeretjük azt, amink van és hálásan fekszünk le azért, amit ma megtehettünk, legalább megpróbálkoztunk azzal, hogy elkerüljük a súlyosabb betegséget.

Sokan kérdezik, hogy beoltatom-e magamat a Covid ellen, és mit tanácsolok másoknak. Mint gyógyítással foglalkozó, együttérző ember a fentiek tükrében azt, hogy aki stresszes vagy nagyon fél, az – bár járjon Pilatesre, illetve tegyen meg mindent a fentiekből – oltassa is be magát! Ugyan nem ismerjük még a különböző vakcinák hatását, de ha valaki, akár csak placebóként megnyugszik tőle és csökken a rettegése, tegye meg, hogy “oltakozik”!

Végül kívánom mindenkinek, hogy találja meg a saját maga számára legjobb választ a betegségekkel, a járvánnyal, a vakcinával kapcsolatban felmerülő kérdésekre és döntsön aszerint, amivel azonosulni tud és természetesen ami módjában áll!

Írta: Milovics Mónika, természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

Fotó: Rajna Tamás (portré), pilates.hu

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/a-covid-19-rol-es-a-vakcinarol-volt-szo-a-budaorsi-olvasokorben/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here