A Covid 19-ről és a vakcináról volt szó a Budaörsi Olvasókörben

0
524

Beoltassuk-e magunkat és a családunkat? A Budaörsi Olvasókör vendége volt dr. Gáspár Lajos, az orvostudományok kandidátusa, akit a civilszervezet vezetője, Tóth Zoltán egy órán át kérdezgetett.

Elsőként azt, hogy mi is a betegség és mikortól beszélünk járványról, illetve mi a pandémia. Az előadótól a fogalmak tisztázása után sokat megtudhattunk a pestisről, a gyermekbénulásról és hogy az oltások miként tüntették el ezeket a betegségeket a Földről. Majd arról beszélt, hogy az első világjárvány, a spanyolnátha idején – ami több áldozatot hozott, mint az első világháború -, szintén úgy védekeztek, mint ma, bezártak a köz-és kulturális intézmények stb. A második világjárvány a Covid 19, ami 191 országban 84 millió megbetegedéssel és 2 millió halálesettel járt eddig, egy éven belül.

Mi a védőoltás, a vakcina és honnan ered? – szólt a következő kérdés. A célja, hogy mesterségesen hozzunk létre immunitást, védettséget a betegséggel szemben – hallhattuk. És a szakember részletesen ismertette a Covid 19-cel szemben már ismert vakcinákat, ezek vizsgálati eredményeit, és hogy mely országok mennyit rendeltek eddig belőle. (Lásd a videón a 15-19. percnél!) A vakcinák történetéről megtudtuk, hogy három generációra osztották a tudósok. Az első, amelyben a teljes vírust használják, elölt illetve gyengített kórokozót alkalmazva. A másodikba azokat sorolták, amelyeket molekuláris biológiai eszközökkel hoztak létre, fehérjetisztítással és a vírus fehérjéjét vonják ki. A harmadik generációs vakcinák alapvetően különböznek ezektől. Ezekben sem vírus, sem bármilyen állati eredetű anyag nincs, hanem növényi alapanyagokból állítják elő az egyes alkatrészeket és készítik el a mRNNS molekuláját.  De hogy tartós legyen, azt egy „zsírcseppbe” csomagolják… (Lásd a 20-25. percnél).

Az előadó szerint példátlan összefogás alakult ki 2020-ban, ami idén folytatódik „egy biológiai háború megvívásában”, amihez eddig 184 ország csatlakozott és a cél 2021-ben 2 milliárd adag vakcina előállítása a 8 Föld milliárd lakosának. Tehát nem lehet még az idén megoldani ezt a túl nagy problémát, illetve a vakcina gyártásában a verseny korántsem zárult le, az új mellett a régi típusú vakcinák is létre fognak még jönni. A hatékonyság? Látjuk, hogy két oltás kell a már meglévőkből és az előadó szerint azt is kimondhatjuk, hogy a mellékhatások enyhék. Dr. Gáspár Lajos már megkapta az oltást és izomláza volt utána egy fél napig, illetve kimerültnek érezte magát. Komolyabb mellékhatás eddig 0,5 százalékban fordult elő, de azoknál se biztos, hogy magával az oltóanyaggal függött össze.

Az előadás második felében a kandidátus kitért a magyar  Karikó Katalin és Pardi Norbert munkásságára és szerepükre a Pfizer vakcina előállításában.

A lehetséges utóhatások? Egyre több olyan információ derül ki, hogy a Covid fertőzés nem múlik el nyomtalanul és az, hogy valaki már átesett rajtra nem biztos, hogy védettséget nyújt. Súlyos lelki és idegi tünetek maradhatnak, illetve vannak úgynevezett szervi tünetek. (Lásd részletesebben a 47. percnél!) Nagyon fontos tehát a magunk és a környezetünk védelme, a megelőzés, figyelni azokra a tünetekre (láz, szárazköhögés, izomfájdalom, fáradékonyság, gyengeség, légszomj, mellkasi fájdalom, hasmenés), ami alapján gyanús, hogy valaki covidos. Nagyon fontos a fertőzés lehetséges módjainak és a megelőzési módok ismerete, egyebek között a szellőztetés, a légtisztítók alkalmazása. Egy perc alatt a víruscseppek 6 méter távolságra is eljuthatnak és napokig fertőzőképesek maradhatnak, ezért a fertőtlenítés alapvető.

Az előadás utolsó részében megismerhetjük a Pfizer vakcina négy fő összetevőjét: mRNNS, lipid, sók és a szacharóz.

A konklúzió: „Mai tudásunk szerint az oltás kockázatánál a megbetegedések okozta következmények sokkal súlyosabbak, érdemes oltatni magunkat, mert a harmadik generációs vakcinák megfelelően biztonságosak.”

Sok kérdésre az élő adásban már nem volt lehetőség, mert megérkezett a következő vendég, de arra még választ kaptunk, hogy kiknek nem lehet adni és hogy az oltás mennyi ideig tart. Mivel nagyon új az oltás, a terheseknek és az allergiás sokkon már átesetteknek nem ajánlott, illetve nekik kórházban adják be. A Covidon már átesetteknek sem adják még be. Azt, hogy mennyi ideig van hatása, senki nem tudja.

https://tothzoltan.blog.hu/2021/01/16/beoltassuk_magunkat_es_csaladunkat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here