Szobrok a budaörsi vasútállomáson

0
1671

Városunkban a vasútállomásunk területén is látható két művészeti alkotás: az egyik egy kopjafa, a másik pedig a Magyarikum szobor.

A budaörsi vasútállomáson több százan fordulnak meg nap mint nap, mégis valószínűleg kevesen ismerik a történetét, ezért most erről is ejtek pár szót ebben a cikkben. Az állomás a MÁV 1883. évi típustervei alapján épült, 1884 júliusában avatták fel a Déli Vasút számára. Nyugati oldalánál kétszintes segédtiszti lak épült, a keleti oldalánál pedig kezdetben fából készült olajraktár és mellékhelyiség, kissé távolabb egy raktárépület állt. A 20. század elején a raktárépület helyére azonban téglából készült hűtőházat emeltek, ahol a helyi barackosok termését tárolták szállítás előtt. Ennek az épületnek a délnyugati sarkán találták meg sok évvel később a budaörsi kertbarátok civilszervezet tagjai a Barackos Madonna nevű csodálatos alkotást (kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/szakralis-emlekhelyek-budaorson/).

1938-ban a főépület pincéjében légópincét alakítottak ki, és valószínűleg ebben az időben készült a segédtiszti lak délkeleti oldalán a 6-8 fő befogadására alkalmas betonbunker is. A vasútállomás keleti oldalán húzódó kis kertben még ma is látható egy régi szökőkút félig a földbe süllyedt kör alakú medencéje. Az 1950-es években az emeleti két szolgálati lakásból három lakást hoztak létre. A jelentkező statikai problémákat az 1953-ban lezajlott felújítás során csak részben sikerült megoldani. A belső terek használatban vannak. A földszinten MÁV forgalmi iroda és MÁV Cargo Iroda működik. (forrás: www.budaors.hu)

Az állomás épülete előtt álló kopjafa, amely Takács Miklós alkotása, egy kisfiúnak állít emléket, aki 1995-ben vesztette ott életét, amikor eltalálta egy, a vonat ablakán bedobott kő. Az eset akkor nagy port kavart, hogy több híradás is foglakozott a témával, hiszen egy felelőtlen csíny egy gyermek életét követelte. A díszes, tölgyfából készült emlékművet 2011. szeptember 11-én avatták fel. A Budaörsi Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Körének tagjai egy kis emlékparkot alakítottak ki az állomás előtt, így méltó helyére került a mintegy két méter magas alkotás.

A vasútállomáson egy másik szobor is áll, amely szintén a kertbarátokhoz köthető, és ugyancsak Takács Miklós készítette. A fémből készült, Magyarikum mű alkotás ünnepélyes felavatása 2012. június 2-án volt. A szobor keresztet formáz, rajta fekete színű, kacskaringós minta fut.

A budaörsi vasútállomás nagy forgalmat bonyolít, így több százan láthatják nap mint nap mindkét emlékművet és a stílusban alkalmazkodó kutat.

 

Fotók: Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here