Szülők, Nagyszülők Tanodája a Fantazmagóriában

0
996

Mindjárt itt a szeptember, amely sok gyermek számára nagy dolgokat tartogat, hiszen elkezdődik a bölcsőde és az óvoda. A Fantazmagória könyvesboltban augusztus 21-én hétfőn megtartott előadás az ezzel kapcsolatos egyik legnehezebb feladat, a beszoktatás egyáltalán nem könnyű témájában nyújtott segítséget az érdeklődő szülőknek.

„Meggyőződésem, hogy a gyermeknevelés minimum harminc éves projekt, amit sok-sok szeretettel, de nagyon tudatosan kell felépíteni”, – szögezte le mindjárt az elején Csernus Mária Magdolna (becenevén: Marica) budaörsi óvodapedagógus. A beszélgetéssel egybekötött előadás, ahol előkerültek a megjelent szülők valós, felvetett problémái is, közel két órán át tartott. A téma részletes kifejtése és a szülői kérdések átbeszélése után a szülők egy interaktív blokkban oldottak meg olyan, a beszoktatás folyamán felmerülő helyzeteket, amelyek első látásra minden bizonnyal nehézséget okoznának.

A nyugodt beszoktatáshoz vezető legfontosabb lépés a szorongás leküzdése. Ehhez elengedhetetlen a gyermekkel lemodellezni a folyamatokat, hogy képet alkothasson a fejében, és megnyugodjon a rá váró történések miatt. Amint megvan a bizalom, akkor létrejön a biztonság érzete is, így örömteliek lesznek már az első hetek is. Marica beszoktatási módszerének ismertetésével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a helyes megoldási kulcsok rendelkezésre álljanak majd a szülőknek.

A budaörsi Szülők, Nagyszülők Tanodájának beindításával segítséget szeretne nyújtani az éppen aktuális nevelési helyzetek és problémák megoldásában saját, a gyakorlatban már bevált egyedi módszerei ismertetésével. A nagyszülők bevonásával az a célja, hogy segítsen megerősíteni a családi harmóniát, és tudatosítsa a nagyszülőkben a szülők nevelésének elsődlegességét. A nagyszülőknek érteniük kell, hogy az ő feladatuk az együttműködés és az, hogy a háttérből segítség a családot. Mottója: szeretet, tudatosság, kiszámíthatóság – ezt tartja a gyerekekkel való bánásmód alapjának, amelynek át kell hatnia az egész család mindennapjait. A feltétel nélküli szeretet, a kiszámíthatóság ugyanis biztonságot ad a gyermeknek, a tudatosan alkalmazott módszerek pedig a szülők napjait könnyíti meg.

A Szülők, Nagyszülők Tanodájának sorozata tehát folytatódik: a következő alkalom témája: A dacosságot kiváltó okok ismeretében alkalmazható praktikus megoldások. A jelenség sokakat érint, hiszen napi szinten előfordul a kisgyermekes családokban megoldandó feladatok tömkelegét zúdítva a szülőkre, így itt is elkél a segítség.

Névjegy:

Csernus Mária Magdolna (Marica), az első budaörsi családi napközi megalapítója, óvodapedagógus, napközbeni gyermekellátási szakértő. Huszonöt év szakmai tapasztalat után családjával külföldre, a Közel-Keletre költözött, ahol a munkahelyén, a nemzetközi csapatban eltöltött idő alatt rájött, „hogy a magyar óvodapedagógiánál nincs jobb.” Hazatérése után 1998-ban nyitotta meg a Törökugratónál a Fenyves Kuckó nevű családi napközijét, ahol 20 hetes kortól egészen 14 éves korig fogadta a gyermekeket – az iskolásokat természetesen csak az iskolai időn kívül. A napközit 12 éven át vezette, majd ezt követően nyugdíjba vonulásáig óvodapedagógusként dolgozott a Vackor Óvodában, valamint segítette a később Budaörsön létesülő családi napközik megalakulásában is, amelyek közül a Vitaminiről nemrégiben írtunk egy jelentős uniós támogatás kapcsán (cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/a-vitapici-csaladi-bolcsodek-nyitasa-unios-tamogatassal-2018-szeptemberere-varhato/). A Fenyves Kuckóba járó gyermekek szülei időközben megalapították a Fenyves Kuckó Gyermekalapítványt, amely most a Csillagjáró Fejlesztőházban működik, és amelynek a tevékenységét szintén segíti. Mindezek mellett jelenleg a felnőttoktatásban tevékenykedik. A Fehér Kereszt Baráti Kör Kiemelten Közhasznú Egyesületnél: napközbeni gyermekellátási szakértőként járja Magyarországot, és segíti a családi bölcsődei hálózat tagjait, megosztva a hallgatókkal a 40 év szakmai tapasztalatait.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here