Szerkesztőségünk vendége volt Selmeczi Ágnes

0
750

„A gyomromban érzem, ha jó a produkció”

Szinte minden budaörsi kulturális rendezvény mögött ott van, mert a szervezéstől a standok felépítésén át az esti buliig mindenből kiveszi a részét. Szíve csücske most éppen a PostART, ahol a kávézót alakították át közösen barátságos, vendégcsalogató találkozóhellyé. Októberben Selmeczi Ágnes volt szerkesztőségünk vendége, amikor egyszerre ötünktől záporoztak rá a kérdések. 

Hogy vált logopédusi, gyógypedagógusi végzettséggel rendezvényszervezővé?

A legelső rendezvényt körülbelül tizenöt évvel ezelőtt egy beteg kisfiú megsegítésére szerveztem, ahova meghívásomat első szóra elfogadta többek között Pitti Katalin operaénekes és a Muzsikás Együttes. Nagyon élveztem a szervezés minden pillanatát, rájöttem, hogy valami ilyesmivel kellene foglalkoznom a jövőben. Hamarosan útjára indítottam az Egészség és Szépség Napja rendezvényeket: először az Andrássy Palotában, majd később a Millenáris Fogadójában. Budaörsre 2005-ben költöztünk, rá pár évre kapcsolódtam be az itt folyó kulturális életbe.

Véletlenül?

Talán. A Budaörsi Vigasságokat egy barátnőmmel találtuk ki. Bekopogtattunk az ötletünkkel az önkormányzathoz, ahol igen nyitottan és bizalommal fogadtak minket. Első perctől kezdve támogatták az elképzelésünket, segítették a munkánkat.

De hiszen ekkor már létezett a Budaörs Fesztivál, és ha nem is a mai formájában, de a nyár végi Budaörs Napja is. Kellett még egy rendezvény, alig pár héttel később?

Mindegyek esemény más, kiegészítik egymást. Nekünk igazán örülnünk kell annak, hogy egy olyan városban élhetünk, ahol kiemelten fontos a város vezetése számára a kultúra, kulturális rendezvények, hisz’ ezek mint turisztikai attrakciók vonzóvá teszik településünket az ide látogatók számára, kikapcsolódást, feltöltődést nyújtanak az itt élőknek. A kulturális rendezvényeknek a helyi lakosok és az idelátogató turisták elvárásainak is meg kell felelni, és ezekre nagyon oda kell figyelni, akár a rendezvény koncepciójának a kialakításakor, akár a fellépők, a közreműködők kiválasztásánál. A kultúra közösségünk számára erőforrás, mely energiát ad, arra sarkall, hogy jobb teljesítményt nyújtsunk a mindennapi életünkben, feladatainkban. Tehát válaszom egyértelműen igen, szükség van minél több kulturális rendezvényre!

Melyek most azok a budaörsi rendezvények, amelyeket Ön szervez?

A Budaörsi Vigasságok mellett néhány éve átvehettem a Budaörs Fesztivált. Kezdetben a kézműves vásár szervezésében, lebonyolításában segítettem, majd néhány évvel ezelőtt az alapító, Mandel Róbert külföldre költözésekor bizalmat kaptam a várostól, hogy a fesztivál igazgatója lehessek. Az Idesüss – Budaörs Napja és a Budaörs karácsonya rendezvénye  az önkormányzat szervezésében valósulnak meg – Géczy Gaál Szilvia és Zsák András vezényletével, és besegítek nekik a vásárok megszervezésével. Dolgoztam a  Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesület által szervezett Budaörsi Advent koncertjeinek megvalósításában,  a Wendler Ferenc Alapítvány által újjáélesztett Kőhegyi kápolna búcsújánál, illetve közreműködtem  az október 15-i Omega koncert szervezésében, mely a Buda Környéki Látássérültek megsegítésére valósult meg a budaörsi sportcsarnokban.

A Budaörs Fesztivál vására alaposan átalakult a kezdetekhez képest, ami némi vitával is járt, mert korábban rendszeresen ott lévő árusoktól vonta meg a részvételi lehetőséget. Miért? Nem élveznek előnyt a helybéliek?

Nem erről van szó! Hanem arról, hogy színvonalas kézművesvásár megvalósítása volt a feladat, így a kereskedők a továbbiakban nem kaptak meghívást. A helyi kézműveseknek mindig volt és van helyük a rendezvényeket kísérő vásárokon, de egy kulturális rendezvényen nincs helye a bóvlinak. Célunk, hogy Budaörs ne csak a pezsgő, változatos és színvonalas programkínálatával, hanem a városban megvalósuló kézműves vásárok színvonalával is magára vonja a figyelmet és az elismerést.

A fellépők kiválasztásakor mennyire szempont, ha egy zenekar vagy előadóművész helybéli?

Szívesen fogadjuk mindig a helyi zenekarok jelentkezését és biztosítunk is lehetőséget a számukra. Szoros az együttműködésünk a helyi civil szervezetekkel is, és fontos számunkra a hagyományaink ápolása. Ezért ennek megfelelően biztosítunk helyet a helyi csoportoknak, zenekaroknak. Budaörs kulturális palettája sokszínű, természetesen mindenki helyet kaphat benne. A fesztivál kicsit más – a szombati, szabadtéri napja, amely legjobban a fókuszban van –, mert a nagy színpadon főműsor időben országos, élvonalbeli zenekarok kapnak meghívást: játszott nálunk a Carbonfools, a Honeybeast, Péterfy Bori és a Love Band, a Mary PopKids, az Intim Torna Illegál és még hosszan sorolhatnám. Itt jegyzem meg, hogy néhány évvel ezelőtt célul tűztük ki, hogy minden fesztiválnak legyen külföldi fellépője, így érkezett hozzánk James Copley, az Electric Deluxe frontembere Párizsból, a Pacheco Mexikóból, illetve a Golan Romániából.

Mégsem megy mindig biztosra, hiszen nem csak ismert, már befutott művészeket hív meg, hanem szinte teljesen ismeretleneket is.

Ez igaz, de nincs ellentmondás. Amikor az első, általam szervezett Budaörs Fesztiválra meghívtam például az Anna and the Barbies zenekart, akik akkor még nem voltak ismertek, én biztos voltam benne, hogy hamarosan berobbannak, és országosan népszerűvé válnak. Így is lett. Úgy szoktam mondani, hogy a gyomromban érzem, ha valami jó. S a minőség érdekében nem engedem, hogy bárki playback-kel lépjen fel. Csak és kizárólag az élőzenében hiszek!

Ajánlják Önnek a fellépőket vagy milyen módon akad rájuk?

Folyamatosan követem a kulturális újdonságokat, rendszeresen járok fesztiválokra, rendezvényekre, és összeülök más menedzserekkel. Vannak „súgóim” is, akik felhívják a figyelmemet az új felfedezettekre, így lépett fel például nálunk az Ivan and the Parazol zenekar, vagy éppen a Budaörsi Napló szerkesztője ajánlotta Győrfi András festőművészt az idei fesztivál nyitó kiállítására, aki hamarosan újra eljön Budaörsre.

Egy éve írtunk arról, hogy létrejött egy új kulturális központ, a PostART, a posta, illetve eredetileg uradalmi épületben a Templom téren.

A PostART épülete az önkormányzat tulajdona, amit időszakos meghosszabbítással ad oda használatra a képviselőtestület a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesületnek, akikkel közösen üzemeltetjük. Önfenntartóak vagyunk, vagyis a rendezvényeinkre nem kapunk önkormányzati támogatást, hanem mi fizetünk – igaz, igen kedvezményes összegű – bérleti díjat az épület hátsó részének a használatáért. Az idén Kocsis Krisztián zongoraestjével nyitottuk az új évadot, nagy sikere volt a Pázmándi Gergely jazz triónak, illetve a Patrício Baeza triónak, vagy egészen más műfajban Zsuffa Tünde író estjének. Hamarosan érkezik hozzánk a Crazy Daisy Jug Band, Sárközi Edina és Gremsperger Juli, Lee Olivérék egyik zenekara: az ék, a Firkin karácsonyi akusztikus koncerttel, a Blackwater Bullfrog zenekar, lesz Shadows est, Szalóczy Pál felolvasó-színpadi estje Németh László ’56-os naplójából, árnyék színházi előadás… Érdemes figyelni az ajánlatainkat!  Vannak állandó programjaink is, mint például Bodnár Gábor budaörsi hangszerkészítő állandó kiállítása – egyébként helyet kap az épületben hangszerkészítő műhelye is – illetve ő tartja a heti ingyenes dobkört,  és itt kapott helyet  a Borarti Alkotó Tér és Műhely,  a Múzsák Társulata, a Paleo klub és a NyitottMűhely az IttéSMost Társulattal szerdánként. Nemrég vettük át a korábbi bérlőtől a kávézót is, mert úgy gondoltuk, hogy egy kulturális színtérhez szükség van egy napközben is nyitvatartó, barátságos találkozóhelyre. Azt mondják rólam, hogy vendégszerető és gondoskodó vagyok, talán ennek köszönhetően sikerült egy barátságos zugolyt kialakítanunk, ahova nagy szeretettel várjuk a budaörsieket, akár egy teára, kávéra, egy beszélgetésre. Közösséget építünk, amit nem hangoztatunk ugyan folyamatosan, inkább tesszük a dolgunkat. Egyre több művészeti produkciót, alkotót fogadunk be és lehetőséget kínálunk közösen szervezett, létrehozott eseménynek. Az idei évadra nagyszerű csapattá kovácsolódtunk, ami külön öröm a számomra.  Fantasztikus támogatóink is vannak, akik segítik a működésünket: a D.P. Music Kft., akik a fénytechnikát biztosítják, a Sound Magister kft., akik a hangtechnikát, illetve a rendezvények technikai lebonyolítását, Károlyi László, akinek a grafikákat, plakátokat köszönhetjük, Zsovák Károly, a JMMK, a BTG Kft., a közterület felügyelet, a helyi médiák és még sorolhatnám, és természetesen az önkormányzat részéről is sok támogatást kapunk!

Kényes kérdés, kapcsoljuk ki a magnót…, vagy inkább mégse! Hogyan viszonyul Selmeczi Ágnes a politikához?

Említettem már, hogy önfenntartóak vagyunk, de annak érdekében, hogy a kulturális rendezvényekre a belépők ára ne legyen magas, más forrásokra is szükségünk van. Ezért bérbe szoktuk adni a termet. Volt már itt esküvő, könyvbemutató, születésnapi parti, közgyűlés, illetve pártrendezvény is. Amiért, hangsúlyozom, bérleti díjat kaptunk. A politikához a viszonyom pedig egyértelműen az, hogy a rendezvényeink politikamentesek; sem a kiállítások, sem az irodalmi és színházi estek, sem a zenei műsoraink nem kötődnek párthoz vagy más aktuálpolitikai vitás ügyekhez. Nehéz mindenkinek megfelelni, nem szeretném azt mondani, hogy nem is akarok – de valami ilyesmit gondolok:

„Ha én kapu volnék, mindig nyitva állnék, / Akárhonnan jönne, bárkit beengednék, / Nem kérdezném tőle, hát téged ki küldött, / Akkor lennék boldog, ha mindenki eljött” (Bródy János).

Az internet korában, a közösségi oldalakon gyorsan terjednek az információk, és egy-egy kulturális eseményről szóló beszámolónk alatt néha nem kímélik a szervezőket a kommentelők. Hogy érzi, milyen visszajelzéseket kap a munkájáról?

Szerencsére nagyon kevés negatív visszajelzés jön, de amit kapunk, annak megpróbálunk utánajárni, és ha szükséges, változtatunk. Tudni kell például, hogy Budaörsön nincs csendrendelet, de ami a szórakozni vágyóknak jó, az nem jó a szomszédoknak, ezért megpróbáljuk betartani a normális együttélés szabályait és késő este csak csukott ajtóknál folytatódik a zenei műsor, illetve az esemény jellegétől függően este tízkor vagy éjfélkor zárunk. Politikai bejegyzéseket nem tűrök a közösségi oldalamon, az ilyet azonnal törlöm, az egyéb kritikákat, észrevételeket pedig igyekszem orvosolni, megválaszolni. A dicsérő és elismerő szavak nagyon jól esnek természetesen, hálás vagyok ezekért, és örömmel töltenek el.

Akinek a munkája mások szórakoztatása, vajon mit csinál, amikor pihenni szeretne?

Szeretek kirándulni, biciklizni, motorozni, olvasni, Rozi kutyámmal sétálni. Továbbá a Balaton a hobbim, a Szemes Fesztivál, ami különleges helyet tölt be az életemben, mert a stáb tagjaihoz kivétel nélkül baráti szálak fűznek, ezért is fantasztikus minden évben ez az együtt töltött néhány nap. S hihető vagy sem, szeretek koncertekre járni! A családban ünnepekkor mindig élményeket ajándékozunk egymásnak: például utazást, hiszen annyi csodálatos dolog van az életben, ami feltölt és kikapcsol.

Névjegy

Selmeczi Ágnes tizenegy éve költözött a családjával Budaörsre a budapesti belvárosból, mivel mindig is itt szeretett volna élni, és a szerencse úgy hozta, hogy a megfelelő ház eladó lett. Az első évben rácsodálkoztak, hogy „itt a január is gyönyörű hónap”. Két felnőtt gyermeke van: Bori a Jókai Mór Művelődési Központban művelődésszervező, Soma mechatronikai mérnök. Férje Kőporosy János, Balázs Béla-díjas hangmérnök, külföldi és magyar játékfilmeket készít. Ágnes végzettsége szerint logopédus-gyógypedagógus, de a gyermekei születése után nem tért vissza a pályára, hanem velük volt otthon. Ahogy mondja: „örökké hálás vagyok a férjemnek, hogy ezt biztosította.” Ezalatt is dolgozott a saját cégüknél, valamint egy alapítvány elnökeként szervezte meg élete első rendezvényét. Jelenleg szinte az összes budaörsi nagy rendezvény valamilyen mértékben az ő nevéhez kötődik.

Előzmények:

https://budaorsinaplo.hu/kultura/20160907/gabor-es-a-gitera

https://budaorsinaplo.hu/kultura/20160503/alkossunk-egyutt-muveszeti-alkoto-ter-mindenkinek

https://budaorsinaplo.hu/kultura/20151115/mi-az-a-postart

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here