Repülős étterem Budaörs szívében

0
1184

GASZTRO ÉLMÉNY A STEAK, GRILL, BBQ SZERELMESEINEK

A Flyby Prémium Húsbolt mára komoly népszerűségnek örvend Budaörsön. Nemcsak a helyi lakosok kedvelik, hanem a környező településekről és Budapestről is egyre többen járnak ide. Mégis sokan meglepődnek azon, hogy a húsbolt fölött az emeleten is igazi gasztronómiai gyöngyszem, egy steakhouse étterem működik. Vécsei Csabát, a FLYBY Steakhouse étterem tulajdonosát kérdeztük.

Mesélne a kezdetekről?
Február 2-án nyitottunk. Szakmai igényességgel, a legnagyobb
odafigyeléssel készültünk a nyitásra, amit az is jelez, hogy a barbeque és steak szakma legjobb séfeit hoztuk össze csapatunkba. Több hónapig tartó belső képzéssel tökéletesítettük magunkat, és módosítgattuk konyhai technológiánkat, hogy nyitásra valóban a maximumot tudjuk adni.

Az étlap összeállítása nagyon komoly csapatmunka volt, amelybe mindenki tudása legjavát adta. Újra és újra főztünk, sütöttünk mindent, mire mindannyian elégedettek voltunk az eredménnyel. Ez persze a kemény munka mellett nagyon jól összekovácsolta a csapatot, és hát valljuk be, egyre finomabbakat ettünk mi magunk is… Hatalmas szakmai segítséget kaptunk Szabó Ferenc nemzetközileg elismert séftől.
A nyitás után éttermünk híre hamar elterjedt az igazi steaket kedvelők körében. Visszatérő vendégeink szívesen kóstolták végig étlapunk kínálatát, sőt többeknek már bejáratott törzsasztala is volt. Teltházas esték jelezték, hogy jó úton járunk. És ekkor jött március közepe…

Hogyan kezelték a válság okozta helyzetet?
Egy éppen felfutó étterem bezárása nehéz döntések sorával járt. A csapattal az összes lehetséges lépést alaposan megfontoltuk, és arra jutottunk, hogy nem indítjuk el ételeink kiszállítását. Úgy éreztük, hogy az általunk felállított elvárásainkkal ez nem összeegyeztethető, még a legjobban kivitelezett kiszállítással sem. Ilyen elvárásunk például, hogy a grillről lekerülve a steak legkésőbb 40 másodpercen belül a vendég asztalán van. Hát ezt nehéz lenne megoldani.
Viszont csapatunk és családjuk egzisztenciáját sem veszélyeztethettük, így teljesen átalakítottuk a beosztásunkat. A srácok az étteremből lementek a húsboltba és segítettek amiben csak tudtak. Dolgoztak a hentesek mellett a gyártásban és hamar népszerűek lettek a pult mögött is, ahol hasznos főzési és sütési tanácsokat tudtak adni a vásárlóknak. Nagyon hálás vagyok nekik ezért a hozzáállásért. Minden rosszban van valami jó. Nos, ránk ez valóban igaz, mert a jó visszajelzések miatt az étterem immár második nyitása után is mindig lesz egy séf lent a boltban is.

A FLYBY név, az étterem berendezése, a reptéri irányítótoronyra hasonlító látványgrill kialakítása mind a repüléssel kapcsolatos. Miért éppen a repülés?
Gyerekkorom óta vonz a repülés minden formája. Magam is majdnem 20 éve repülök, ha belefér az időmbe. Egyetem alatt kezdtem gyalogsárkánnyal, majd ultrakönnyű, később különböző motoros repülő típusokon repültem. Sőt, mára a repülés már több mint hobbi. Ráadásul Budaörs neve is összeforrt a repüléssel.
A steakhouse étterem kialakításánál feleségem tanácsát fogadtam meg, aki azt mondta, hogy vigyem bele azt ami tényleg rám jellemző, hogy ne csak egy átlagos étterem legyen. Hát így lett a Flyby Steakhouse egy igazi repülős étterem, ahol minden szegletben valami meglepetés várja a vendégeket. Pont a múlt hétvégén tartotta nálunk esküvőjét egy nagygépes kapitány barátunk, és számos híres pilóta látogat hozzánk rendszeresen. Nekik hamarosan egy büszkeségfalat fogunk berendezni.

Mondana egy pár szót az étterem kapacitásáról és a konyhai technológiáról?
Az étterem alapvetően 40 fő befogadására alkalmas. Jelenleg ezt jelentősen lecsökkentettük, hogy az asztalokat kellően messze tudjuk rakni egymástól. Emellett van egy 10 fős különtermünk is, ahol családi rendezvényt vagy üzleti ebéd-vacsora megbeszélést is lehet tartani.
Az épület kivitelezésében a lehetőségekhez képest igyekeztünk budaörsi cégekkel dolgozni. A konyhatechnológiát  például a Coninvest szállította, ami nem volt egyszerű feladat, mert a próbasütések során számos módosítást kértünk. Külön büszkeségünk az egyedi faszenes grillünk, amelyet a BBQ Expedition cég gyártott nekünk. Érdemes hát bekukkantani a látványkonyhába az üvegen keresztül.

Milyen az étlapjuk és kik állnak mögötte?
Arra törekedtünk, a túlzott választék ne nyomja agyon a tartalmat. Magam sem szeretek hosszasan lapozgatni egy étlapban, inkább a gyorsan áttekinthető optimális választékot kedvelem. Steakjeinket akár nyolc módozataiban képesek vagyunk megsütni, ezzel a legkifinomultabb
igényeknek is megfelelni. Nekem a kedvencem a rib-eye, mediumrare módozatban, de nemrég találtam rá a Hortobágy Angus hátszínre, amelyet szárazon érlelünk. Ez felveszi a versenyt a világ legjobb steakjeivel. Feleségem esküszik a BBQ kacsamellre, a gyerekeim természetesen az angus burgerre.
A beszállítóinkat akárcsak lent a boltban nagy odafigyeléssel
választjuk ki. Csak a legjobbakkal dolgozunk együtt. Saját érlelésű steakjeink a legkomolyabb szakmai elvárásnak is megfelelnek. De azok is megtalálják nálunk kedvenc fogásaikat, akiket nem hoz lázba egy gyönyörű T-bone vagy filet mignon. A kiváló csirke, sertés és kacsa ételek mellett még a vegetáriánusok is nagyon finom fogásokból választhatnak.
Séfjeink igazi gasztro-őrültek a szó legjobb értelmében. Egy-egy
nehéz nap után még otthon is alkotnak valami szépet, vagy ahogy ők mondják, molyolnak. Nagyon büszke vagyok rájuk.
A konyha motorja Boros Gábor BBQ séf, Zsidákovits Richárd mesterszakács, Dömők Zsolt kreatív séf, Szappanyos Viktor, Paulovits Richárd steak séfek és Kordély Dániel. Nevük ismert és elismert a gasztronómiában, számos könyvben szerepelnek, vagy saját követőtáboruk van a világhálón. Érdemes kicsit böngészni…

Milyen a vendégtáboruk, kik a visszatérő vendégeik?
Mindenkit szeretettel várunk, aki nagyon jót akar enni és egy igazán igényes, de nem feszengős helyre vágyik. Nálunk ugyanolyan jól érzik magukat a laza pilóták, a kisgyerekes szülők vagy az öltönyös üzletemberek. Az épületben van három bérelhető tárgyalótermünk. Bízunk benne, hogy hamarosan ismét megtelnek, és egy üzleti tárgyalás sikeréhez nagymértékben hozzájárulhat egy kiváló ebéd, vagy vacsora.
Az elégedett vendégek, a pozitív visszajelzések mind mind megerősítenek abban, hogy érdemes volt létrehozni ezt az éttermet. Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek az alkotó folyamatnak.

Hatalmas parkolójuk van az udvaron. Talán több is mint parkoló.
Igen. A kényelmes parkolás alapvető elvárás, és hamarosan szeretnénk egy gasztro rendezvényt is tartani itt a steak, grill, BBQ szerelmeseinek. Sőt steak sütési, grillezési tanfolyamra is kaptunk már felkérést. Úgyhogy lesz mit tennünk és lesz mit ennünk a nyáron.

Étterem, húsbolt, tárgyalók. Hogyan férnek meg egymással?
Mindegyik szerves része az egésznek. Nagy öröm látni, hogy egy tárgyalás és ebéd után, még beugranak a vendégek a húsboltba is, hogy az otthoniak se maradjanak ki a finomságokból.

Kapcsolódó cikkünk:

Egy különleges húsbolt a Károly király úton

FLYBY
Steakhouse
Károly király utca 28.
E-mail: reservation@flybysteakhouse. hu
Tel.: +36 30 335 20 88
https://flyby-steakhouse.hu/
#asztalfoglalas
#flybysteakhouse