Pozitív skandináv példák a 9. Budaörsi Építész Szüreten

0
387

 

POZITÍV – Megnyílt a 9. Budaörsi Építész Szüret

 

A budaörsi Húsznegyven Egyesület szervezésében megnyílt kiállításról írt cikket az Építészfórum is.  A tárlat a városokat globálisan érintő kihívások megoldási lehetőségeit mutatja be, skandináv országok példáján és annak játékosított helyi adaptációján keresztül. Jelenleg a Zichy majorban látható november 6-ig, majd november 14-én átköltöztetik a városháza aulájába, ahol 30-ig tekinthető meg.

A „POZITÍV – Budaörsi Építész Szüret 9″ című kiállításról Dobos Botond Zsolt a Húsznegyven Egyesület elnöke a szaklapnak azt emelte ki, hogy a városi fenntarthatósággal kapcsolatban egyelőre több a felmerülő kérdés, mint az univerzálisan érvényes válasz. Erre reagál a 9. Budaörsi Építész Szüret kiállítása, mivel mind a skandináv projektgyűjtemény, mind a budaörsi adaptáció kérdésekkel hívja fel a figyelmet a közös gondolkozás fontosságára.

A Skandináv Fenntartható Városok (Nordic Sustainable Cities) című kiállításanyag a fenntarthatósághoz kapcsolódóan öt témakört meghatározva tesz fel 25 darab globálisan aktuális kérdést, amelyekre megvalósult projekten keresztül ad konkrét válaszokat. A skandináv önkormányzatok, építészek és mérnökök megoldásai az egészséges, a mozgásalapú, az alacsony széndioxid kibocsátású, a körforgásos gazdaságú és a reziliens városok felé vezető úton mutatnak lehetséges fejlesztési irányokat.

Azonban az általános érvényű kérdésekre más környezetben, különböző adottságokkal és erőforrásokkal rendelkező városokban eltérő megfejtések születhetnek a helyileg legfenntarthatóbb beavatkozásra. Emiatt tartotta fontosnak a Húsznegyven Egyesület, hogy a skandináv kiállítás témaköreihez kapcsolódva egy Budaörsre adaptált installációval bevonja a lakókat a városi fenntarthatósággal kapcsolatos együtt gondolkodásba és összegyűjtse a lokális kihívásokra tett javaslatokat.

Az egyedileg készített installációkban vonalgrafikákkal ábrázolt személyes belső terek jelennek meg, amelyeket köztérre kihelyezve egyfajta kontrasztot létrehozva hívtuk interakcióba a helyieket. A feladat az adott fenntarthatósági témakörrel kapcsolatban feltett kérdés vizuális alterációval történő megválaszolása volt, átértelmezett képeslapküldés formájában. Ehhez a szobabelsők vonalaiból „leváló” valós elemeket – mint a képeslapok, a matricák, a tollak és a postaláda – használhatták a lakók. Első lépésben az imitált szobabelsők falain elhelyezett, budaörsi helyszíneket ábrázoló képeslapokból választhattak egy olyan fotót, amelyet a pozitív változás előidézésére a legfontosabb beavatkozási pontnak tartanak a városban. A jelenlegi funkciót és kondíciót megjelenítő képeslapot egy matricacsomag segítségével módosíthatták a résztvevők egy fenntarthatóbb budaörsi jövőt megjelenítő képpé. A különböző piktogramok elhelyezése mellett lehetőség nyílt szöveges leírásra és kiegészítésre is. Az egyénileg készített városi jövőképeket a helyiek az installáció közelében kihelyezett postaládába dobhatták, amelyek szintén az Építész Szüret 9 kiállítás részét képezik.

Az eredeti cikket írta: Kurucz Olívia

Fotó: Regőczy László

Milyen lesz Budaörs 2040-ben? – kiállítás nyílt a Zichy majorban

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here