Napelemek, hőszivattyúk…, okos padok és szélfák…, közös ötletelés a városházán az energiafogyasztás csökkentésére

0
224

Ismertették az első budaörsi Pozitív Energia Körzet beruházási koncepcióját

Az EUCF – Pozitív Energia Körzet harmadik workshopját szeptember utolsó napján, pénteken délután rendezték meg a városházán. Ezen a rendezvényen bemutatták Budaörs első ilyen körzetének kialakítását tervező Beruházási Koncepciót, ami összefoglalja, milyen típusú megújuló energia termelő eszközöket lehet erre a területre beüzemelni, milyen energiahatékonyság növelő módszert lehet alkalmazni annak érdekében, hogy minél kevesebb fosszilis energiát használjanak e körzetben, illetve minél környezetkímélőbb megoldásokat.

A EUCF, azaz a European City Facilities egy EU-s kezdeményezés, ami arra ösztönzi a városokat, hogy gyűjtsék össze, hogy milyen energiahatékonysági, illetve megújuló energiatermelésre vonatkozó beruházási ötleteik vannak, s ezeket egy koncepció tervben írják le. A nyár folyamán már volt két, a budaörsi Pozitív Energia Körzet kialakításának terveit célzó workshop a városházán, a körzeten belül található intézmények, vállalatok és lakosok részvételével. Ezekről ITT és ITT továbbá ITT írtunk részletesen. Ez az 52 hektáros terület magába foglal három nagy áruházat, az Auchan-t, az IKEA-t és a Decathlon-t, valamint a Terrapark irodaházakat, a mentőállomást, a Holdfény óvodát, a buszvégállomást és több társasházat. Ezúttal a szakértői, tervező csoport ismertette a Pozitív Energia Körzet Beruházási Koncepcióját, melynek elkészítésében az előző két workshop ötleteléseinek eredményeit is hasznosították.

A rendezvényen először Dobos Botond építész ismertette az előzményeket, a korábbi felmerülő ötletek közül volt, ami az energetikai célú fejlesztésre vonatkozott, más javaslatok a zöld infrastruktúrát érintették, illetve az edukáció is szóba került, az ifjúság tudatos városhasználati attitűdjének alakítására vonatkozóan.

Ezt követően a tervező csoport tagjai, a HBH Stratégia és Fejlesztés Kft. munkatársai, Csoma Dániel és Cseh Dániel, valamint Magyar László, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet szakértője bemutatta a Beruházási Koncepciót, melyben összefoglalták, milyen megújuló energia termelő tevékenységeket, eszközöket lehet erre a területre beüzemelni. Ezek a beruházások zömmel az épületekhez kötődnek, de kisebb részben tartalmaz közlekedéssel kapcsolatos ötleteket is.

A beruházási tervek elsősorban a megújuló energia hasznosításra fókuszálnak, a napelemes rendszerek és hőszivattyúk használata dominál, illetve az energiahatékonyságra építenek (hőszigetelés, jól záródó ablakok). Mivel a behatárolt területen nincs túl nagy forgalmú út, a közlekedéssel kapcsolatban kisebb jelentőségű a koncepció, azonban fontos része a közösségi kerékpárra és az elektromos járművekre vonatkozó tervek. Egyebek között pedig megemlítésre kerültek azok az energiatermelés szempontjából elenyésző, de a szemléletformálást segítő beruházási eszközök, amilyenek például a mérő berendezések, amik kézzelfoghatóvá teszik az energiamegtakarításokat, illetve a napelemes okos padok és a szélfa, ami egy mű fa tulajdonképpen, melynek „levelei”, forgó alkatrészként termelnek energiát, bár igen keveset.

Arányait tekintve a megújuló energiatermelő berendezések teszik ki a koncepció legnagyobb részét, illetve a mérhető energiát, kisebb részben az energiahatékonysági és a közlekedési intézkedések.

Szektorok szerint pedig (önkormányzati, szolgáltató és lakossági) hogyan járulnak hozzá a megújuló energiatermeléshez vagy az energia spóroláshoz? A szolgáltató szektor az, ami domináns ebben, hiszen nagyobb területen, több energiát használ.

A Beruházási Koncepció minden lehetséges rendelkezésre álló felületre tervezett napelemet, itt is az áruházak parkolója kínál nagy területet, de elsősorban tetőkre tervezik. Hőszivattyút 19 lakóépülethez, a mentőállomáshoz és az óvodához terveztek, ezeknél a jelenleg földgázzal működő fűtési rendszerek leváltását jelenti levegős és vizes hőszivattyúkra.

Energiahatékonyságot tekintve a panelépületekre nem terveztek szigetelést, mert azok szigetelése a Panelprogram keretében már megtörtént, de 15 társasházra és a mentőállomásra igen.

A közlekedésre vonatkozóan a koncepció szorgalmazza a kerékpár-használatot, amire közösségi kerékpár szolgáltatás kialakítását tervezi, és az elektromos töltőállomások telepítésével az elektromos autók terjedését.

Kisebb jelentőségű az energia szempontjából, de a Beruházási Koncepció röviden kitér a klímavédelmi lehetőségekre is, erre fásítást és esővíz gyűjtést javasol.

Fontos!

A Beruházási Koncepció jogi környezetéről három tényező került szóba. Az egyik, hogy a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) 2022. május 10-től napenergia csatlakoztatási stopot hirdetett meg, a villamosenergia befogadási rendszer kapacitása a végéhez közeledett és új csatlakozás esetén nem biztos, hogy tudják biztosítani a megfelelő működést. A csatlakozási terv nélküli fejlesztéseket felfüggesztik. Azonban ezek a problémák a jövőben megoldódni látszanak. A másik fontos információ, hogy a társasházak esetében eddig minden lakó beleegyezésére szükség volt a közös épületrészeket (például a tető, fal) érintő döntések meghozatalában, de augusztus 9-én változtattak a társasházi törvényen, így napenergiát igénylő fejlesztésekhez elegendő a közgyűlés 75%-ának igenlő szavazata. A harmadik szempont az energiaközösségek létrejöttét elemezte. Mivel a társasházak közös tetőszerkezetén közös napelemből származik a közös energia, ezért a lakóknak úgynevezett energiaközösségekbe kell tömörülniük ahhoz, hogy ezt az energiát jogilag rendezetten tudják használni. Ennek azonban még kevésbé kidolgozott a jogi környezete, de elvárás, hogy ezt fejlesszék.

Az előadások után a workshopon a jelenlévőknek lehetőségük nyílt arra, hogy a térképen gombostűvel jelölve javaslatokat tegyenek az okos padok és a szélfák elhelyezésére.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here