Őszintén a méregtelenítésről egy természetgyógyásztól

0
8578

A méregtelenítésről megoszlik az orvosok véleménye, hiszen míg többek között dr. Zacher Gábor toxikológus szerint a méregtelenítő kúrák nagy része nem egyéb, mint egyszerű pénzszerző trükk, átverés, ugyanis ő azt állítja, hogy méregtelenítés nem létezik, mások, mint például dr. Tamási József, gyógyult betegekről számolnak be. Cikkünk azonban nem erről a vitáról szól, hanem Pribus Tünde kozmetikus és természetgyógyász előadását ismertetjük, amit a múlt pénteken tartott Budaörsön a lakótelepi Közösségi Házban.

Az emberi szervezet folyamatosan méregtelenít, a két legnagyobb méregtelenítő szerv, a máj és a vese munkája által. A méreganyagok két csoportra bonthatók, az egyikbe tartoznak azok, amelyeket az anyagcsere folyamatok során a szervezet maga választ ki, a másikba, amelyeket mi magunk viszünk be táplálékkal, a szennyezett levegővel és csapvízzel, kozmetikumokkal – kezdte előadását múlt pénteken Pribus Tünde kozmetikus és természetgyógyász a budaörsi lakótelepi Közösségi Házban. A méregtelenítés lényege, hogy a méregtelenítést végző szerveinket részben tehermentesítjük, részben pedig megkönnyítjük a munkájukat – mondta. Ugyanis ha olyan sok a méreganyag, hogy a máj, a vese nem képes kiválasztani, lerakódik a zsírszövetekben, az agyban, a vastagbélben, illetve ha nem rakódik le, továbbkering a vérrel és újra meg újra terhet ró a méregtelenítő szervekre. Folyamatos túlterheltség esetén felborul a szervezet egyensúlya, melynek tünetei: gyakori fáradtság, kóros székrekedés, puffadás, étel-intolerancia, aranyér, paraziták, ingerlékenység, hangulatzavarok, gyakori megfázásos megbetegedés, ekcéma, bőrszárazság.

A tisztább élethez Pribus Tünde szerint háromlépcsős út vezet. Az első a káros anyagok bevitelének csökkentése: adalékanyag-mentes élelmiszerek fogyasztásával, kozmetikai szerek és a háztartási szerek megválasztásával (takarításhoz például elegendő az ecet, szódabikarbóna, citromsav használata), indokolatlan gyógyszerszedés mellőzésével, víztisztító berendezés használatával (még a legolcsóbb kancsós tisztító hatása is sokat számít). A második, hogy a természetes folyamatokhoz szükséges tápanyagokkal kell ellátnunk szervezetünket, hogy megfelelően tudjon működni. Ideális lenne a vitaminokat, ásványi anyagokat az élelmiszerekkel bevinni, de ez nem mindig lehetséges, ezért szükség lehet étrend kiegészítőkre. A harmadik a kiválasztó szervek támogatása, azaz a méregtelenítés, amelynek idejét a tavasztól őszig terjedő időszakra időzítsük, mert télen amúgy is leterheltebb a szervezetünk, és korlátozott a friss zöldségek-gyümölcsök hozzáférhetősége. Ne stresszel terhelt időszakban végezzük! Várandósok és szoptató anyák nem méregteleníthetnek, mert a méhlepényen át a magzatba, illetve az anyatejbe is jutna a méreganyagból. Betegség esetén pedig kérjük ki orvos véleményét – tanácsolta az előadó.

A méregtelenítő kúra végzésének ideje alatt átmenetileg előfordulhatnak enyhe tünetek: fejfájás, hígabb széklet, bőrproblémák (pattanás), hányinger és szédülés.

Vannak olyan méregtelenítő kúrák, amelyek azon kívül, hogy nem hatékonyak, megterhelőek is a szervezetünk számára. Például a keserűsós-olivaolajos hashajtó kúra, ami veszélyes is, mert elzárhatja az epeutat. A vízkúra a tápanyaghiány miatt rossz, az olyan egyoldalú táplálkozásra épülő étrendek, mint az Atkins diéta pedig Pribus Tünde szerint nem hatnak a méregtelenítő szervekre. Az éheztető kúrák csak azt eredményezik, hogy leesik a vércukorszint, kiürülnek a glikogénraktárak, így a szervezet fehérjékből termel glükózt és a zsírszövetekben tárolt méreganyagokat elkerüli ez a folyamat. A részleges tisztítókúra, mint amilyen a csalántea fogyasztása hat héten át, jót tesz ugyan a vesének, de nem nevezhető méregtelenítésnek.

A hatékony tisztítókúra három fő szakaszát mutatta be az előadó. Az első a táplálkozás megváltoztatása, tápanyag-feltöltés, béltisztítás (minimum 2-3 hét), hogy állati fehérjéktől mentesen (húsfélék, tojás, tej- és tejtermékek nélkülözésével), teljes egészében egészséges, természetes alapanyagokból álljon az étrend. A táplálkozás során kerüljük továbbá a finomított cukrot (a cukor táptalaj a nemkívánatos gombák és baktériumok számára), mesterséges édesítőszereket, finomított olajat, margarint, finomlisztet, adalékanyagokkal teli félkész ételeket. Részesítsük előnyben a gluténmentes gabonákat (rizs, köles, hajdina, quinoa). Az idő előrehaladtával igyekezzünk minél inkább nyers ételre leváltani a főtt ételeket, de csak fokozatosan. Eleinte csak a főtt étel mellé, keveset, majd egyre jobban kiszorítva nyers étellel a főttet, mert a főtt étel emésztéséhez több enzim kell, így az energia arra fordítódik, s nem a gyógyító folyamatokra. Az emésztés megkönnyítése érdekében nyugodt körülmények közt együnk, egyszerre csak keveset, rágjuk meg alaposan a falatot pépesre, mert a nyál nem csak megkezdi az emésztést, de fertőtlenítő hatásával a kórokozók ellen is véd, ezzel is kíméljük az emésztőrendszert. Naponta ötször együnk, két-három óránként, de keveset, hogy a gyomor könnyen forgathassa a belekerülő tartalmat. Maximum 50-70 százalékig lakjunk jól, a teljes jóllakás egyébként sem tanácsos. Ne igyunk étkezés előtt és után legalább fél óráig, hogy az emésztés zavartalan legyen. Este hat-hét óra után már ne együnk, mert nem képződik emésztő enzim. Ha még később megéhezünk, már csak igyunk teát vagy vizet. A folyadék bevitelünket napi két-három literre kell emelnünk (ebbe beletartozik a vízen és egyéb italokon kívül a leves és a zöldségek víztartalma is), de nem hirtelen, hanem úgy növelve, hogy naponta csak egy pohárral iszunk többet a szokásosnál. Ha nem vizet iszunk, tartsuk egy ideig a szánkban, hogy azt is elkezdhesse emészteni a nyál. A nap folyamán egyenletesen elosztva fogyasszuk a folyadékmennyiséget, azonban este már ne igyunk nagyobb mennyiségeket. Szervezetünk tápanyag-feltöltését egyrészt az egészséges ételekkel, másrészt organikus kiegészítőkkel végezhetjük el. A méregtelenítés hatékonysága érdekében ugyanis a felszabaduló anyagoktól meg kell védenünk szervezetünket úgy, hogy feltöltjük vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel: Huminiqum (tőzegiszapkapszula) vagy Múmió – ásványi anyag komplexek, szerves magnézium, D-vitamin (gyulladásgátló hatású), C-vitamin. A béltisztítás elsősorban magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával történhet, mert a rostok seprűként működnek a belekben, megszabadítják azt a káros anyagoktól. Ilyen az útifűmaghéj (kásába, gyümölcslébe is lehet keverni), és a nyers zöldségek. Fermentált italokkal a jó baktériumtörzsek szaporodását támogatjuk a belekben: Imsyser élőflórás probiotikus italkészítmény, vegyszermentes savanyú káposzta vagy kovászos uborka leve. Emésztés javító élelmiszerek: aszalt szilva, inulin tartalmú csicsóka, cikóriagyökér, tört lenmag. Talpmasszázzsal, hasmasszázzsal is befolyással lehetünk a bélműködésre. Az emésztést segítő gyógy- és fűszernövények: kömény, ánizs, édeskömény, kapor, koriander, borsmenta, citromfű. Továbbá segít megszabadulni méreganyagoktól, ha reggelenként egy kiskanál hidegen sajtolt olívaolajat, nyállal keverve öt percig forgatunk a szájüregünkben, majd kiköpjük. Ezzel feloldjuk a szájban éjszaka kiválasztott méreganyagokat. Utána alapos fogmosás és a nyelv lekapargatása szükséges. Fogmosás után 3 dl langyos vízbe (ajánlott elkészítési mód: felforralni és visszahűteni) facsarjuk ki fél citrom levét és igyuk meg.

Konkrét tisztító eljárások és léböjt (3-10 nap): ekkor a cél a paraziták és nehézfémek kivezetése a szervezetből. A tisztítókúra akkor tudja igazán kifejteni a hatását, ha léböjttel együtt történik (aki beteg vagy gyógyszert szed, az kérje ki orvosa tanácsát!). (Léböjt nélkül is el lehet végezni a méregtelenítést – bár hatalmas könnyebbség a szervezetnek pár emésztés nélküli nap beiktatása -, ilyenkor igyekezzünk minél többet inni és étkezéskor csak nyers ételeket fogyasztani.)

Léböjt alatt minden nap fogyasztandó: reggel langyos citromos víz és tiszta víz egész nap, bármikor. Továbbá gyógytea: minden délelőtt és minden délután (legjobb a méregtelenítő keverék, amit vesére, májra, emésztésre ható gyógynövényekből kell összeállítani, de lehet készen kapni teakeverékeket is). Zöldséglé: 1 liter frissen préselt vagy bio dobozos, üveges (vízzel hígítható). Gyümölcslé: 1 liter frissen préselt vagy bio dobozos, üveges (vízzel hígítható). Főtt bio zöldségek leve: 0,5 – 1 liter (a zöldségeket sóval, fűszerekkel megfőzni, majd levét leszűrni. A zöldségeket le lehet fagyasztani, később zöldség-fasírtnak, rakottnak el lehet készíteni.) A tisztító eljárások során, a léböjt alatt és utána 2-3 hétig javasolt a kiválasztó szervek működését segítő élelmiszerek fogyasztása.

Majd az egyes méregtelenítő szervek és azokat támogató élelmiszerek felsorolásával folytatta az előadó. A máj: kiszűri a véráramból a szennyeződéseket, azonosítja őket, majd biztonságossá alakítja a kiválasztáshoz. Epét választ ki, szabályozza a hormonműködést, a vegyszereket kevésbé káros anyagokkal vegyíti, ami kiürül a vesén és a beleken keresztül, táplálja az izmokat és inakat. Az epeürülést segítő, a máj működését támogató, a májsejtek regenerációját elősegítő olajok és teák fogyasztása: máriatövismag olaj, borágó olaj, lenmagolaj, máriatövis tinktúra. Gyógynövény teák közül a gyermekláncfűgyökér, máriatövismag, articsókalevél, borsmenta, cickafark, nyírfalevél, körömvirág, angelikagyökér, kálmosgyökér, benedekfű, ezerjófű, porcsin, fehérüröm, tárnics, őszbogáncs, kurkuma, rozmaring, apróbojtorján. Továbbá béta-karotin tartalmú növények fogyasztása (répa, sütőtök, homoktövis). Ezen kívül a grapefruit, feketeretek, mungóbab (növényi fehérjék segítik a májműködést) megfelelők ebben az időszakban, valamint a brokkoli és egyéb keresztesvirágúak, a karfiol, káposzta, kelbimbó is. A hagymafélék, különösen a fokhagyma megköti a nehézfémeket, gyógyszer- és vegyszermaradványokat. A szelén, molibdén, cink fontosak a szervezet ideális működése szempontjából. Érdemes a májat naponta 10-15 percig melegíteni: 1-5 evőkanál hidegen sajtolt olajat vagy kizárólag bio állati zsírt elfogyasztani és meleg palackot vagy forró törölközőt tenni a máj területére és jobb oldalra feküdni (legjobb a kora délutáni órákban). A vese: a vérből kiszűri, ami nem oda való, és a vizeleten át kiválasztja. Támogatja: sok folyadék, görögdinnye, uborka, cseresznye, zeller, spárga. Gyógynövényteák közül a csalán, mezei zsurló, bodzavirág, nyírfalevél, aranyvessző, petrezselyem, kukoricabajusz, cayenne bors. Vese melegítéséhez dörzsöljük össze a tenyerünket, amíg felmelegszik és tegyük a vese területére.

03 fokhagymanyomoParaziták ellen: fokhagyma, feketedió, fehérüröm, parazita elleni tinktúra, grapefruitmag kivonat, olajfalevél kivonat ajnálott. A nehézfém kivezetésre Huminiqum, Chlorella alga, Spirulina alga (az algáknál nagyon fontos a megbízható forrás, hogy ne tartalmazzanak szennyeződéseket, nehézfémeket), koriander tinktúra, méregtelenítő turmalinos talptapasz, magnézium (magnézium-aszkorbát vagy magnézium-citrát), La-pacho tea. (A higany kiürítése például azért fontos, mert egyetlen higanymolekula képes meggátolni ezer cinkmolekula működését.)

A tüdő karbantartására: a friss levegőn végezzünk légző gyakorlatokat. A bőrre, szövetekre: frissítő testmasszázs, nyirokmasszázs, agyagpakolás, testmozgás, szauna, sós fürdő ajánlott. Az érrendszernek jót tesz az omega 3 (halolaj, krillolaj), a fokhagyma, a szőlőmag őrlemény, a bio almaecet (ha érzékenységet okoz, akkor hígítsuk), amivel masszírozni kell a nyaki ereket a tarkónál, a testmozgás, a meleg–hideg váltózuhany (mindig meleggel kezdeni és hideggel fejezni be, három-négy váltással), a visszértorna: hanyatt fekve nyújtott lábbal lábfejnél spicc-pipa feszítgetés váltakozva.

A lelki tisztulás is nagyon fontos a méregtelenítés sikeréhez, és az is, hogy ne nyűgként éljük meg a tisztítókúrát, hanem pozitivumként, örüljünk, hogy jót teszünk magunkkal. (A méregtelenítés lelki oldaláról ITT olvashatnak.)

A harmadik nagy csoport a böjttörés és a bélflóra helyreállítása. A léböjt következtében ugyanis csökken a bélflóra, és mielőtt újra főtt ételt fogyasztanánk, szükséges a bélflóránkat regenerálni. Az emésztési rendszer egy böjt után nem képes megemészteni azokat az ételeket és olyan mennyiségben, melyeket előtte még gond nélkül fel tudott dolgozni. Ezért a léböjt hosszától függően egy 5-10 napos böjttörés időszak következik, amikor az étel mennyiségét és összetételét fokozatosan felépítjük. Kezdő ételnek leginkább az almát ajánlott. Könnyen emészthető, aprított és esetleg párolt zöldségekből, és gyümölcsökből álljon az étrend az első 2-3 napon. Utána fokozatosan növelhető a főtt ételek és a nehezebb ételek aránya és mennyisége. Ideális lenne a böjt után a főtt és nyers ételek közötti arányt 50:50-re beállítani, de ez alkattól, évszaktól, egyéni állapottól is függ, hogy kinek milyen táplálkozás az ideális. Az emésztőszervrendszerünket még probiotikumok szedésével is meg kell támogatni, hogy visszaálljon az egészséges bélflóra, körülbelül fél évig ajánlott ilyen készítményeket fogyasztani (például Imsyser, Syntol).

Végezetül szó esett hasznos internetes oldalakról, ahol alaposabban elmélyedhetünk a témában. A kozmetikumokban lévő káros anyagokról például ITT. És a méregtelenítéshez, méregtelen élethez szükséges organikus táplálék kiegészítők, növényi tinktúrák, natúr kozmetikumok, természetes háztartási szerek megbízható beszerzési helye: ITT.