Online csalások megelőzésére tartottak előadást a városházán

0
79

Budaörs Város Önkormányzata és a Budaörsi Rendőrkapitányság közös szervezésében csütörtök délután közbiztonsági fórum volt a lakosoknak bűnmegelőzési céllal. Szalai Márton rendőr főhadnagy (a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának áldozatvédelmi referense) tartott előadást a napjainkra nagyon gyakorivá vált online csalások mikéntjeiről és arról, hogyan igyekezzen a lakosság elkerülni, hogy ezeknek áldozatává váljon, illetve elmondta azt is, hol kaphatnak segítséget, akik már károsultak ilyen bűneset során.

A legfontosabb, hogy mindenki legyen tisztában azzal, hogy sokféle online csalás létezik és hogy ezeknek mik a főbb jellemzői, valamint legyen gyanakvó és körültekintő, amikor online (vagy telefonon) kéretlenül fel akarják venni velük a kapcsolatot!

A kiberpajzs.hu honlapon pedig részletesen lehet tájékozódni a különböző típusú online csalások fajtáiról, a megtévesztés módozatairól és arról is, hogyan lehet ezeket felismerni, illetve mit tegyünk, ha már áldozatává váltunk a csalásnak.

A tíz évvel ezelőtti unokázós csalással összehasonlítva a csupán néhány éve elszaporodó online csalások sokkal szélesebb körben okoznak károkat, mert életkortól, nemtől, iskolázottságtól függetlenül nagyon sokakat érint, ráadásul nagyon sok eset nem is jut a rendőrség tudomására, mert az áldozatok szégyellik, hogy becsapták őket.

Az online csalások megelőzéséhez általánosságban az alábbi szabályokat érdemes betartani:

– A weblapokon a felugró adatvédelmi szabályzatban szereplő engedélykéréseket utasítsák el!

Idegen kérésére ne töltsenek le alkalmazásokat!

– Nem szabad ismeretlen linkekre kattintani, mert nagy a valószínűsége, hogy ezáltal átadjuk a csalóknak a számítógépünk feletti irányítást az eszköz fölött, így könnyedén ellopják a személyes adatokat, jelszavakat és banki azonosító kódokat.

– Ráijesztős megfogalmazású és sürgető üzenetek esetén különösen gyanakvónak kell lenni.

– Soha ne kapkodva, sietve intézzük az adatokkal, pénzzel kapcsolatos online ügyintézést!

A leggyakoribb online vagyon elleni csalások:

– „Romantikus” csalók: hamis profilképpel, bókolással létesítenek kapcsolatot a kiszemelttel, általában szerelmet ígérve férkőznek a bizalmába és valamilyen indokkal csalnak ki pénzt az áldozatból

– Banki csalások: a bank eredeti honlapjához hasonló oldalra vezet, a webcím lehet árulkodó. Ezen az oldalon olyan adatokat kérnek, amelyeket a bank sosem kér: például PIN kód, CVC kód… stb.

– Banki csalásokat megkísérelnek telefonon is végrehajtani, néhány kérdéssel könnyen kiszúrható, mert a csalók nem tudják, kit hívnak és azt sem, melyik banknál van számlánk és nem tudják a számlaszámunkat sem, amit egy igazi banki alkalmazott tud.

– Szolgáltatók nevében érkező felszólítások, egyéb előfizetések , állítólagos csomag érkezéséről szóló üzenetek képében is gyakran próbálkoznak pénzt kicsalni a csalók.

– Nyereményjátékra hivatkozva kérnek el adatokat, illetve pénzt regisztrációs díjra hivatkozva.

– Apróhirdetés előfordulhat, hogy a meghirdetett tárgy kifizetését valamilyen gyanús link küldésén keresztül ígérnek kifizetni, ami szintén adathalász oldalra vezet.

– Internetes vásárlás: Amikor valami nagyon olcsó, amikor túl szép, hogy igaz legyen, az mindig gyanús. Ellenőrizhetetlen, zömmel külföldi oldalakról rendelni kockázatos, az esetek többségében nem is azt küldik, amit megrendeltünk.

– Befektetési csalások: gyakori, hogy közismert emberek képeivel, azt állítva, hogy ők ajánlják, kis ráfordítással nagy hozamot ígérnek.

Ha mégis megtörtént valamilyen csalás, káresemény, a 112-t kell hívni bejelenteni, illetve a bankot értesíteni.

Széleskörű segítségnyújtást biztosítanak az állam által létrehozott áldozatsegítő központok. Az Áldozatsegítő Szolgálat olyan személyek támogatására jött létre, akik akár közvetlenül, akár közvetett módon, valamely bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés áldozataivá váltak. Az Áldozatsegítő Szolgálat célja, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához segítséget nyújtson.

Budapesti Áldozatsegítő Központ
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi utca 69.
Levelezési cím: 1400 Budapest , Pf.: 61.
Telefon: +36-1-550-1636
E-mail: aldozatsegitokozpontbudapest@im.gov.hu

 

Korábbi rendőrségi tájékoztatók az online csalások témájában:

https://budaorsinaplo.hu/ne-legyen-internetes-csalas-aldozata/

https://budaorsinaplo.hu/igy-keruld-el-hogy-internetes-csalas-aldozata-legyel-a-vasarlas/

A TV2040 tudósítása ITT látható!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here