Így kerüld el, hogy internetes csalás áldozata legyél! – A vásárlás

0
408

A biztonságos online vásárlás első lépései

A vásárlás éppúgy, mint a hírekről való értesülés, az internet elterjedésének köszönhetően nagyrészt áttevődött az online térbe. Az online vásárlás számos előnye – például kiterjedt termékinformáció, gyors és kényelmes böngészés, egyszerű megrendelés – mellett érdemes megemlíteni az internetes csalásokat is.

Vettem egy télikabátot az interneten. Azaz, csak rendeltem, mert egy téli kabát áráért egy vékony anyagból készült kapucnis inget (!) hozott a futár. Tudom, más is járt már így. Az internet életünkbe való nagymértékű integrálásával a csaló, sokszor hamis vagy nem létező termékeket áruló webshopok száma is egyre nő. A legtöbb esetben azonnal megállapítható, ha szeretnének rászedni minket, de sajnos nem mindig vesszük észre, ezért nem árt figyelmesnek lenni az online vásárlás során!

Így szűrhetők ki a csalók

A weboldal megnyitásakor már első pillantásra árulkodó lehet az URL-cím, amely megjelenik fent, a keresősávban. A legtöbb esetben ezek https:// formátummal kezdődnek, amelyben az “s” betű az angol elnevezésből adódóan a biztonság kifejezésre utal. Ez azt jelenti, hogy a weboldal és a látogató között a kapcsolat biztonságos. Amennyiben ezt nem látjuk, de a keresősáv bal oldalán, a cím mellett megjelenik egy lakat szimbólum, az szintén az oldal és a felhasználó közötti kommunikáció védettségét jelenti.

Nem árt az oldal domain nevét pontosan ellenőrizni, hiszen a legtöbb csaló vagy nem létező webshop az eredetihez nagyon hasonló, csupán elírással vagy plusz karakterrel közbeékelt nevet használ. A legtöbb esetben ez egy közbeékelt pontot, kötőjelet vagy egy megduplázott betűt jelent az eredetihez nagyon hasonló névben. Emellett a leggyakrabban használt domain végződés a .hu a magyar nyelven működő webshopok esetében.

Kapcsolati adatok hiánya

Fontos lépés, hogy online fizetés előtt ellenőrizzük az impresszum, az adatkezelési tájékoztató és ÁSZF meglétét is, hiszen a magyarországi törvények értelmében az online webáruházaknak minden esetben kötelező ezen elemek feltüntetése. Olyan alapvető adatoknak kell szerepelnie a weboldalon, mint a cégnév és székhely, az elérhetőség – e-mail cím és telefonszám –, az adószám és a cégjegyzékszám. Ha ezen adatok valamelyike sem a honlapon, sem az általános szerződési feltételekben nem találhatók, akkor a legjobb, ha elkerüljük az adott webáruházat.

Utánvétes fizetés a biztonság érdekében

Amennyiben ismeretlen webáruházról szeretnénk vásárolni, mindenképp vegyük figyelembe, hogy kérhetjük-e a termék utánvétes fizetését. A legtöbb online áruház esetén erre már van lehetőség, igaz, sok helyen plusz költség kerül felszámításra a szolgáltatásért. Amennyiben csupán előreutalással lehet fizetni, azonban a fent említett elemek a weblapon rendben vannak, úgy nem igen kell tartanunk attól, hogy rászednek minket az interneten.

Miért jönnek létre csaló webáruházak?

A legtöbb esetben a kiberbűnözőknek két céljuk van: az adathalászat és a bevételszerzés. A legtöbb webshop hamis, rosszabb esetben nem létező termékeket árul, sőt, maga a webáruház sem létezik a legtöbb esetben. Amikor egy webáruházból rendelünk, akkor a megrendeléshez szükségesek személyes adataink, amellyel a csalók visszaélhetnek. Ezen felül, ha csak előre utalás útján tudjuk kifizetni a terméket, a csalók nem csak egy bizonyos összeggel károsíthatnak meg minket, hanem birtokukba kerülnek bankkártya adataink is. 

Forrás: Rackhost.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here