Október 6-án lomtalanítás lesz a lakótelepen, és…

0
2283

…december 31-ig a BTG ügyfélszolgálata látja el az ÉTH hulladékszállítással kapcsolatos ügyfélszolgálati feladatait is.

Szombaton veszélyes és elektromos hulladékgyűjtés volt a budaörsi lakótelepen, melyről ITT számoltunk be. Azóta megérkeztek a válaszok az önkormányzat megbízásából a gyűjtést végző BTG Kft. szóvivőjétől, Szederkényi Lászlótól, így többek között már azt is tudjuk, hogy az e-hulladék gyűjtési akció nettó 8 millió forintba kerül, amit a budaörsi önkormányzat finanszíroz.

Milyen fajta anyagokból és mennyi gyűlt össze?
Kiürült spray flakonok, szárazelemek, akkumulátorok, permetezőszerek, vegyszerek, használt tonerek, fagyálló, festékmaradék, hígító és egyéb oldószerek, savak és lúgok, ragasztók és gyanták, lejárt szavatosságú gyógyszerek, fénycsövek, izzók, használt étolaj gyűlt össze, és bár nem veszélyes hulladék, de használt gumiabroncsot is átvettünk. Az idei súlyadatokat azonban egyelőre nem tudjuk, mert az elszállított hulladék mérése még folyamatban van.

Hova kerülnek a begyűjtött veszélyes hulladékok?
A veszélyes hulladék egésze és az elektromos hulladék kisebbik része egy kerepesi telepre kerül, ahol az anyagfajtára megszabott előkezelésen (csomagolás eltávolítás, alapanyag vagy későbbi technológiai eljárás szerinti szétválasztás), kezelésen (fizikai, kémiai) ártalmatlanításon ( lerakás, égetés), illetve bizonyos anyagok újrahasznosítási folyamaton mennek keresztül. Az elektronikus hulladék nagyobb része egy csepeli telepen kerül szétszerelésre és újrahasznosításra való előkészítésre. Itt csökkent munkaképességű munkavállalók végzik el ezt a feladatot. A gumiabroncsot XXI. századi technológiával hasznosítják újra Dunaharasztiban (őrölt gumialapú burkolatok és pirolízis).
Mennyibe került ez az akció és a költségekre honnan volt/van/lesz forrás?
Az lakossági veszélyes-, és e-hulladék gyűjtési akció nettó 8 millió forintba kerül, mely összeget Budaörs Város Önkormányzata biztosítja.

Volt-e a nap folyamán bármilyen fennakadás?
Nem.

Úgy tudjuk, hogy október 6-án lesz a lakótelepen lomtalanítás. Egységesen vagy csak néhány házban lesz ekkor? Ezt is a Btg. végzi-e?
A rendelkezésünkre álló információk szerint az egész lakótelepet egy napon, október 6-án lomtalanítja a terület hivatalos érdi közszolgáltatója az ÉTH.

A kertvárosi részeken is lesz-e lomtalanítás vagy ott marad a házhoz menő rendszer?
A kertvárosban marad a házhoz menő rendszer. Annak, aki igénybe szeretné venni a szolgáltatást, a BTG ügyfélszolgálatán kell jelentkeznie. A regisztrációt és az ügyfelekkel történő kommunikációt még egyelőre mi végezzük, de magát a lomtalanítást már ott is az ÉTH.

Bármi egyéb, amit fontos lenne még megosztani a budaörsi lakosokkal?
December 31-ig a BTG ügyfélszolgálata látja el az ÉTH hulladékszállítással kapcsolatos ügyfélszolgálati feladatait is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here