Okosan a megtakarítással!

0
374

Az ingatlanok energetikai felújításakor legtöbben a nyílászárók cseréjére vagy a homlokzat hőszigetelésére gondolnak. Az egyre elterjedtebb okoseszközökből szakszerűen kiépített rendszer szintén jelentős költségmegtakarítást eredményez. Noha a beruházás egyszeri költsége több millió forint lehet, mégis jó hír, hogy állami támogatásban részesülhet, aki belevág a korszerűsítésbe.

A KSH 10 évet felölelő lakáskutatásából kiderült, hogy az ingatlantulajdonosok 32%-a a nyílászárók cseréjét tartaná időszerűnek lakásában, 38%-uk pedig a külső homlokzat szigetelését végezné el elsőként. A hűtési, fűtési energia csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy a beltérben megteremtett hőmérséklet ne szökjön ki a lakásból, e nélkül szinte minden más energetikai korszerűsítés értelmét veszti. A lakástulajdonosok nagy hányada, ha teheti, ezért ezeket a fejlesztéseket végzi el elsőként, az ingatlanállomány egynegyedén már az ajtókat és ablakokat le is cserélték az utóbbi évtizedben.

A hosszú távú spórolásra azonban más lehetőségek is rendelkezésre állnak. Az okosotthon olyan különböző technikai megoldások együttese, amelyek egymással összehangolva lehetővé teszik a lakásban működő berendezések központi irányítását. Ezek közé tartoznak a különböző hűtő- és fűtő rendszerek, árnyékolástechnikai megoldások, szórakoztatóelektronikai eszközök, biztonsági megoldások és világítástechnikai berendezések is. 

Az elmúlt években egyre többen szeretnének okoseszközöket beépíteni lakásukba. „Legtöbbször előre programozható termosztátot, mozgásérzékelős világítóberendezéseket, termosztatikus radiátorszelepeket építettnek be, amelyekkel már önmagában is elérhető kisebb energia-megtakarítás. A leghatásosabb megoldások azonban az összetett rendszerek, amelyek a hűtő-fűtő berendezéseket, lámpákat, sőt a redőnyöket is központilag, intelligensen vezérlik. A legmodernebb rendszerek már akár távolról, egy okostelefonnal is irányíthatóak. A kisebb különálló berendezések tíz- vagy százezres tételt jelentenek, de egy komoly, mindenre kiterjedő átalakítás több millió forintba kerül” – mondta el Felföldi Viktor, a Magyar Épületgépész Kft. munkatársa.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a lakosság kétharmada szívesen lakna okosotthonban. A lakáskorszerűsítés legnagyobb gátjának 84%-uk a pénzhiányt tekinti. Az ilyen típusú fejlesztések finanszírozására létezik azonban állami támogatású eszköz is: lakástakarék szerződéssel az 1,4 millió forintos beruházásból több mint 300 ezer forintot az állam fedez, mondja Köntös Péter. Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint az otthon „felokosításával” a nyilvánvaló energia megtakarításon kívül a komfortérzet is megnő, az ingatlan piaci értékéről nem is beszélve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here