Pályázati pénzből energetikai beruházás

0
713

Napelemes rendszerek, új nyílászárók és hőszigetelés kerül három iskolára, mert pályázati pénzt nyertünk hozzá – adta hírül az alpolgármester. Egy kis öröm a sok üröm után – kommentálta.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” című (KEHOP-5.2.9 kódszámú) pályázaton 242 519 338 forintot nyert Budaörs, amiből a Rózsa utcai iskola illetve óvoda, a Herman Ottó Általános Iskola, valamint a Kesjár Csaba Általános Iskola épületeire kerülhetnek napelemes rendszerek, új nyílászárók és új hőszigetelés. Az információt Kálóczi Imre alpolgármester osztotta meg a közösségi oldalán, így kommentálva: „Minden településen vannak nehézségek, még ha különböző típusúak is. Az utóbbi időben Budaörs is kapott belőlük gazdagon. Elég a néhány napja elfogadott költségvetés körüli vitákat végignézni, benne a bizonytalan hulladékszállítással, a 2,1 milliárd forintos állami elvonással, a távhő jövőjével és még sorolhatnám ezeket. Ugyanakkor hiszem, hogy nem állhatunk meg keseregni, hanem előre kell nézni, hogy az adódó lehetőségekkel azonnal élni tudjunk. Biztos vagyok benne, Budaörs városa, önkormányzata képes erre, hiszen a most elnyert támogatás is sok ember összehangolt, gyors, pontos és precíz munkájának eredménye. Nevek nélkül is köszönöm minden résztvevőnek a munkáját, akik a pályázat sikeréhez hozzájárultak!”

Napelemes rendszer működik néhány éve Budaörsön az Illyés Gyula Gimnázium, az 1. Számú Általános Iskola, a Kamaraerdei Óvoda és a városháza épületein.

A KEHOP-5.2.9 pályázatra az eredeti kiírás szerint 2016. június 15-től 2018. június 15-ig lehet folyamatosan jelentkezni, de jelenleg a kormányzati honlapon az áll, hogy „felfüggesztve”. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint, ebből kapott tehát a városunk több mint 240 milliót.

A felhasználással azonban jó lesz vigyázni, hiszen a pályázat tavalyi benyújtása óta az idén év elején egy újabb adót vetettek ki a napelemekre: a 2017. március 31-e után engedélyeztetett háztartási méretű kiserőművek (például napelemek és szélturbinák) után elosztói teljesítménydíjat, vagyis hálózati használati díjat kell fizetni, ha azok 4 kW-nál nagyobb csúcsteljesítményűek. (10/2016 MEKH rendelet 16.§) Míg a világon mindenhol támogatják a napelemek és egyéb megújulók terjedését, nálunk kifejezetten gátolják azt, először a 2015-ben erre is bevezetett termékdíjjal. A napelemek költségének megtérülése így hazánkban általában közelebb van a húsz évhez, mint a tízhez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here