Nyugdíjasfórum volt az érdekérvényítésről

0
840

„Partnerfórum az érdekérvényesítés erősítésére” címmel rendezett találkozót a Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület november 4-én délután az új nyugdíjas házban. Többen beszéltek a budaörsi önkormányzat civilszervezetekhez való viszonyáról, hol elismerően, hol meg igen kritikusan.Több egyéb, fontos, az időseket (is) érintő témát pendítettek meg, amelyekre érdemes lenne visszatérni.

Partnerfórum az érdekérvényesítés erősítésére” címmel rendezett találkozót a Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület november 4-én délután további budaörsi szervezetek (Budaörsi Városi Nyugdíjas Egyesület, Kolping Család Egyesület, Német Kulturális Egyesület Budaörs, Lunz Ottokár Kertbarátok Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Művészet a Nemzetért Alapítvány) tagjai számára, a közelmúltban átadott, új nyugdíjas házban. A meghívóban az állt, hogy a szervezők megosztják a hallgatósággal a Baján és környékén tett tanulmányútjukon szerzett tapasztalataikat, ami meg is történt, de ennél jóval több minden hangzott el. Egyebek között az, hogy az idősebbek számára igen fontos a társasági élet a szellemi frissességük megőrzése érdekében – mondta Hauser Ágnes, pályázati ügyintéző -, és ezt nyújtják a nyugdíjas klubok és más civilszervezetek. Azt is megtudtuk, hogy a Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület két pályázatot nyújtott be az idén a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. Az egyiket szakmai tapasztalatcserére, ennek köszönhető ez a fórum, amit az alap támogat (és amivel egy több hónapja tartó projekt végére került pont), a másikat pedig informatikai fejlesztésre, saját laptop és szoftverek beszerzésére, hiszen a digitális világban ezek  nélkülözhetetlenek. „Alapvető érdekünk, hogy jártasak legyünk a számítógép használatban, hogy digitális írástudók legyünk, információkat gyűjtsünk, ezeket átadjuk egymásnak, egymást segítsük és nem utolsó sorban pályázzunk – pályázzunk, hogy legyen pénzünk a nekünk örömöt szerző közös tevékenységekre és ezáltal megőrizzük szellemi frissességünket” – mondta az előadó.

Meglehetősen ellentmondásos és ezért nehéz értelmezni a budaörsi önkormányzat civilszervezetekhez való viszonyáról elhangzottakat. Az első felszólaló ugyanis egyebek között azt ecsetelte, hogy például Baja nyugdíjasai nem olyan szerencsések, mint a mi városunkban élők, hiszen míg nálunk az önkormányzat minden évben jelentős összegekkel támogatja pályázat keretében az itteni civilszervezeteket, ott nincs erre keret, önerőből tartják fenn magukat. Majd többen mondták el, hogy nekik az egyetlen, kizárólagos forrásuk a működésükhöz nyújtott önkormányzati pénz. Viszont nem sokkal később egy újabb hozzászóló azt állította, hogy bár ő tapasztalt lobbizó, a kezdeményezéseiket a város vezetése rendre negatívan fogadja, csak azért, mert az ötlet, most – például egy kárpátaljai település számára „csili-vili” karácsonyi dekoráció ajándékozása – nem az önkormányzatnál jutott valakinek az eszébe.

A bajai tanulmányútra visszatérve azt is hallhattuk, hogy bár a város gazdaságilag rosszabb helyzetben van Budaörsnél, a település szép és rendezett, a lakói vendégszeretők, szívélyesek, összetartanak. Ugyanakkor ha kell, erőteljesebben kiállnak a saját érdekeikért, például az ottani német egyesület már több alkalommal gyűjtött eredményesen aláírásokat.

A hozzászólások rengeteg olyan témát pendítettek meg, amelyekre külön-külön is érdemes lenne valamikor visszatérni. Ilyen például a nemzetiségek egymás mellett élése; a generációk közötti párbeszéd fontossága, illetve a család szerepe (Juhász Ferencné Arany János Családi kör című költeményét „modernizálta” a mai, hajszolt életre); és hogy vajon mit jelent a tíz parancsolatban, hogy Isten megbünteti az atyáik bűneiért a fiatalokat, és miért visszük tovább a sérelmeinket generációkon át. Ihász Gizella arra mondott saját példát, hogy nem az államtól kell várni a megoldást, mert például az ő nagyszüleinek nem volt nyugdíjuk, de a két gyerekük rendszeresen küldött nekik apanázst. Ecseri Imre viszont azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy jelenleg méltatlanul alacsony a gondozásra szoruló idősek hozzátartozójának járó ápolási díj, amit a 28 ezer Ft/hóról emeljenek fel legalább a minimálbérre.

A fórum hivatalos része végén Ambrus András színművész elszavalta Kiss Dénes alkalomhoz illő költeményét, de az esemény még folytatódott az állófogadáson, ahol élénk beszélgető csoportok alakultak ki, miközben a háttérben a bajai út fotóit vetítették.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here