Momentum: „utcára vinni a politikát”

0
1054

Budaörsi állomásához érkezett a Momentum Mozgalom „országjáró” kampánya tegnap késő délután. A szervezet aktivistái szó szerint értelmezik az „utcára vinni a politikát” elképzelést. Fiatal szervezet, fiatalos lendülettel.

Városunkban is találkozhattunk már nyomokban a Momentum tevékenységével, a PosArtban az EP-listavezető Cseh Katalin válaszolt Tóth Zoltán és a közönség kérdéseire (ITT  hírt adtunk mi is). De a korán kelők a budaörsi Gazdapiacon is találkozhattak a fiatalokkal, ahol az Európa Ügyészséghez való csatlakozás támogatására gyűjtöttek aláírásokat. Május 13-ára, hétfőre, utcafórumot hirdettek a Bibó István térre, a városháza elé.  A rendezvényen felszólalt a pártból Farkas Benedek és Nemes Balázs, valamint vendégként Wittinghoff Tamás Budaörs polgámestere is megjelent.

„Nehéz dolog egy ellenzéki politikusnak, kampányolnia egy ilyen jól működő városban, mint Budaörs, hiszen miről lehetne beszélni, ha itt minden olyan flottul megy” – vezette fel a felszólalok sorát Farkas Benedek, a budaörsi Momentum alapszervezet tagja. Elmondta, nemcsak „momentumos” , hanem a Budaörsi Fejlődési Egyesületben is hosszú ideje aktivistaként dolgozik. Ismeri és tudja a település problémáit. Budaörsöt súlyos veszteségek érték és érik, nemcsak a kormány országos rendelkezései miatt, hanem speciálisan, helyi érdekeket sértő lépéseket is el kell szenvednie a város lakosainak. Az autópályán bevezetett  útdíj leterheli a város infrastruktúráját, az agglomeráció lakosai a települést használjak menekülő útvonalnak. A helyi egészségügy súlyosan túlterhelt, már nemcsak a környező települések lakosai , hanem a főváros budai területeiről is sokan itt próbálnak minőségi egészségügyi ellátást kapni. Jól működő helyi hulladékgazdálkodásunk is az államosítás áldozatává vált. Iskoláinkat, amiket a közösség és a város önkormányzata erőn felül támogatott , „államosították”. Nem csak az oktatás szabadsága veszett el, de állandó finanszírozási problémák vannak. Parlagon heverő napelemek, lecsökkentett úszásoktatás, alacsonyabb pedagógusi fizetések.. És ha ez mind nem lenne elég, hogy egy közösen felépített oktatási intézményrendszer einstandolt a kormány, még „bünteti is a települést, az un. szolidaritási adóval. „Ezek tehát mind olyan dolgok, amikről egy országos politikusnak mint Nemes Balázsnak, és a polgármesternek, Wittinghoff Tamásnak is bőven van mit mondania, ezért át is adom a szót…” – fejezte be Farkas Benedek.

Egy kis kölcsönös udvariaskodás után, amivel a polgármester és a fiatal közgazdász Nemes Balázs, a Momentum Mozgalom szóvivője, aki a szervezet EP-listáján a harmadik helyen indul a képviselőségért, előzékenyen a másiknak ajánlotta fel a megszólalási lehetőséget, végül Nemes Balázs kifejtette a Momentum Mozgalom EP-kampányának lényegét. Például, hogy  „EU-s pénzt csak kórházakra, csak munkahelyekre, csak oktatásra” fordítanának, ami a  szervezet kampányszlogenje. “Napi két milliárd euro érkezett eddig a napig Magyarországra, támogatásként és érkezik napjainkban is” – mondta a fiatal politikus. Ennek elherdálását látjuk sok esetben, puszta közepén vasúti csomópont, honfoglalási díszkút olyan településen, ahol közben a lakosság nagy része víz nélkül van és sorolhatnánk a példákat. Mindent átfon a korrupció és a túlárazás. Jogosan kérdezik az európai adófizetők, miért adjanak ennyi pénzt a felzárkózó országoknak, ha a korrupció miatt ezzel 30-40%-ban csalókat gazdagítanak.  A Momentukm ezért csatlakozott a Hadházy Ákos által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez, amivel Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozását tudják támogatni a polgárok. Számos tagállam állt ki az intézményrendszer szükségessége mellett, nem véletlen, hogy akik nem, azok miért nem. A Momentum Mozgalom az egyik legerősebb frakcióban való munkához kérik a felhatalmazást. Az ALDE progresszív közössége képes olyan indítványokat benyújtani, aminek hatása lehet az unió működésére. Nem igaz az az állítás, hogy a Momentum céljai nem megvalósíthatók, a pártcsaládok elég erővel rendelkeznek ahhoz, hogy befolyásolják nem csak a források ellenőrzésének intézményes rendszerét, hanem annak céljait is. Iskola, munkahely, egészségügy.. ezeknek a területeknek van szüksége forrásra. „ A negatív kampány nem a Momentum Mozgalom stílusa és erre mi büszkék vagyunk” emelte ki. „Azt szokták kérdezni az utcai fórumokon, mi szükség van a programra. Erre azt szoktam válaszolni, a programokra azért van szükség, hogy a pártokon három, négy, öt év múlva is számon lehessen kérni, mit valósít meg. A Fidesznek nem volt programja, annyit mondott: folytatjuk.. bár ne folytatnák, folytatták volna. Én hozzátenném, remélem, nem tudják folytatni és ezzel át is adnám a szót Wittinghoff Tamásnak, hátha kihagytam valamit.

„Nyilván felmerül a kérdés, mit keresek én egy pártnak a rendezvényén…” – kezdte beszédét a polgármester. „Valamennyi demokratikus pártnak elmegyek a rendezvényére, sokkal inkább örülnék azonban , ha egy közös rendezvényre lenne alkalmam elmenni” tette hozzá. Wittinghoff Tamás azzal az aktualitással folytatta, hogy Lengyelországban a demokratikus ellenzék közös listán indult el a választásokon. A lengyel példát úgy gondolja figyelemmel kell kísérni és mérlegelni annak sikerességét. Véleménye szerint a választók apátiáját ez jobban feloldotta volna, hitet adott volna a változás lehetőségére. Megemlítette a helyi példát, a legutóbbi önkormányzati választást, ahol az ellenzéki erők közös csoportba szerveződve elsöprő választási eredményt értek el. Budaörsön a kormánypárt, csak listán jutott be a képviselő testületbe, pedig előtte hosszú ideig többségben voltak A polgármester úgy gondolja, ez tanulság lehet az őszi választásokra készülő demokrata pártoknak és józan döntésre fogja őket ösztönözni. Elmondta, hogy a jelenlegi politikai hatalomgyakorlást sokkal veszélyesebbnek tartja, mint az egykori egypárti diktatúrát. Nem gondol nosztalgiára arra az időszakra, és bárki teszi ezt, az zavarja, de ami ma van, az semmiben sem különbözik attól, ami volt, napjainkban is mindent megszállt a hatalom.

Mi lehet a garancia, hogy egy fiatal szervezet, mint a Momentum, nem lép erre az útra? – sokan kérdezik ezt tőle. A Fidesz is egy fiatal szervezet volt, fiatal demokraták. A liberális skálától eljutottak a szélsőjobbos populizmusig. A garancia szerinte a társadalomban rejlik,  amely megakadályozza, hogy bárki is arra az útra lépjen, hogy a jogállamot maga alá gyűrve felszámolja. Ennek egyik módja az, hogy szavazatával a polgár hangot ad a véleményének, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki elmenjen szavazni az uniós választásokon. A tétlenség Európának az az üzenet, a magyar társadalom jóváhagyólag támogatja a Fidesz politikáját. Nem hagyta szó nélkül a Momentum két sikeres akcióját sem, amit a választási kampányban a napokban véghez vittek. Emlékeztetőül, a Duna tévén törvényileg előírt kampány műsoridőt a szervezet az Európa Ügyészség támogatásának népszerűsítésére és a kormány korrupciójának bemutatására használta fel. Pár nap múlva pedig Hajnal Miklós a köztévében „valóság híradót” tartott, a törvény által biztosított öt percben.  Igaz, a polgármester nem tudta a fiatalember nevét, de a közönség kórusban kiabálta: „Hajnal Miklós”. „Hajnalban volt a műsor”, vetette közbe valaki, amin egy darabig elnevetgéltek a részvevők. Wittinghoff Tamás hangsúlyozta, egészen elképesztő, hogy ilyen cselekhez kell folyamodni, hogy egy közszolgálati médiumban őt percet kell kihasználni, mert ennyit kap ma egy ellenzéki párt. Ezt alig kilenc év alatt érte el a Fidesz. Még a Kádár-rendszerben is voltak újságírók, akik kritikusak mertek lenni, mint például a nemrég elhunyt Baló György. A mi kötelességünk, hogy tegyünk ez ellen valamit, nem várhatunk másokra” – zárta gondolatait a polgármester.

Nemes Balázs végezetül a következőket mondta “2018-ban ha jól emlékszem, 1 millió ellenzéki csücsült otthon a szavazásoktól távol maradva. Ebben az országban nagyjából ugyanannyi fideszes van 10-15 éve, nem reális, hogy ilyen mértékben nyerik meg a választásokat. Nyilván ebben a média és az átalakított választási törvény is sokat segít neki, a propaganda. El kell mindenkinek menni szavazni, ez nem csak állampolgári kötelesség, hanem felelősség is. Az őszi választásokon reményeim szerint, meg lehet szerezni 10-15 nagyobb várost, vagy megyei várost, a szombathelyi példa megmutatta van lehetőség a propaganda alól kiszabadulni. Ott a testület leváltotta a propagandistákat és feltárta a média segítségével a korrupciós ügyeket. Az ilyen felszabadult vidéki szabad városok hálózatából lehet megdönteni ezt a hazugsággépezetet. A politikai munkát nem fogja helyettünk más elvégezni. Mi úgy döntöttünk a Momentumban, hogy rááldozzuk a fiatalságunkat erre a munkára. Kint vagyunk a tereken, utcákon, városokban. Mert ezt csak így lehet megváltoztatni. Munkával, jelenléttel és mi minden tudásunkat amit nemzetközi tanulmányaink, munkánk során magunkévá tettük, a változtatásra és változásra akarjuk felhasználni.”

Zárszóként Wittinghoff Tamás felidézte Sándor György szavait: “Hajrá fiatalok, tiétek a jövő, úgy volt a miénk lesz”

Írta: Hajósi Virág, fotó Farkas Gábor