Európán kívülről vagy belülről? A Momentum Mozgalom szerint ez nem lehet kérdés

0
4149

A közelmúltban a budaörsi PostArt adott helyet a Civil Rádió nyilvános felvételének, amiben Tóth Zoltán Cseh Katalinnal, a Momentum EP-listavezetőjével beszélgetett. „Európán kívül, vagy belül?” Időszerű kérdés, a napokban írta ki Áder János az Európa Parlament választásának időpontját, ami május 26-a.

Elmenni és hazajönni. Többször felmerült ez a téma a beszélgetés során. Cseh Katka Kanadában született és kisgyerekkoráig ott is élt a szüleivel. Édesapja a Vajdaságból származik, édesanyja az Alföldről, az óceánon túl alapítottak mégis családot. „Tudom milyen kisebbségben, vagy menekültként élni”- jegyezte meg Katka és megemlítette azt is, hogy apai nagymamája a délszláv háború elől tért haza Magyarországra a kilencvenes évek elején. Katkát és családját a honvágy hozta haza pár évvel később.

Cseh Katalin gimnázium után elsőként orvosdiplomát szerzett. Elmesélte, tanulmányai és rezidensi évei alatt sokszor tapasztalta, nincs felszerelés, alulfinanszírozott a rendszer. A hálapénz rendszert nem csak erkölcstelennek tartotta és megalázónak, de rezidensként arra is rájött, a fiatal orvosokat elzárja a gyakorlási lehetőségtől. A műtétek érdekek alapján elérhetők, a fiatal hallgatók nem jutnak sok lehetőséghez, a műtés az idősebb kollegák privilégiuma és fizetés kiegészítése. Nem csak az alacsony fizetés, de a megkövesedett, korrupt egészségügy is gátolja, hogy egy orvosnak készülő fiatal úgy gondolja, itthon bármilyen boldogulás, vagy pályamodell lehetősége a rendelkezésére áll.   Ő, amikor érezte, hogy a rendszert belülről nem lehet megváltoztatni, eldöntötte, politikusként próbál harcolni a szükséges átalakításokért. Orvos-közgazdász tanulmányokba kezdett Hollandiában. Bár a Fidesz újabb győzelme katalizátor volt abban, hogy külföldön folytassa tanulmányait, a diploma megszerzése után hazatért és bekapcsolódott a szerveződő Momentum politikai életébe.

Tóth Zoltán riporterként nem kímélte Cseh Katalint. Sokakat érdekel például, hogy a víziókat hirdető párt, csupán álmodozik, vagy megfogható szellemi holdudvarral is rendelkezik-e. A meghirdetett programnak milyen valós szakpolitikai háttere van? A Momentumban nagyon fiatal értelmiségiek vannak, milyen tapasztalatuk lehet, ami alapján érettnek gondolhatjuk az elképzeléseiket?  A fiatal politikusnő állta a sarat. Minden kérdésre részletesen válaszolt. Elmondta, a Momentum tagjai önkéntesként végzik a politikai tevékenységüket a pártban. A civil életben is rendelkeznek egzisztenciával, dolgoznak. Nem kihívás nekik a piaci szférában talpon maradni. Szakpolitikájukat nemzetközi kapcsolatok segítik, már sikeres modellek tanulmányozási lehetőségével. Társai közül sokan a világ különböző pontjain folytatnak kutatómunkát a tudományos életben elismert egyetemeken. Ezzel a tudástőkével segítik a mozgalom szakpolitikáját.

Az Európa Uniós választásokkal kapcsolatban elsődlegesen a kérdés arra irányult, az ellenzék miért nem indul közösen a referendumon. A Momentum listavezetője elmondta, a párt véleménye szerint, nem biztos, hogy a közös lista jobban mozgósítana. Mivel ez egy arányos választási rendszer, a legfontosabb cél, hogy a pártok saját szavazóikat minél jobban részvételre tudják buzdítani. Ennek hatékonyságát nagymértékben rombolná, ha a választások előtt a szokásos vitát látnák az emberek a listás helyekkel kapcsolatban. Természetesen az őszi választások egészen más helyzetet fognak teremteni, ott a cél az, a Fidesz jelöltjével szemben a legesélyesebb egyetlen ellenzéki, közös jelölt álljon Az EP választás pártonkénti eredményei előmozdíthatják majd az ellenzéki tárgyalások sikerét, mert sokkal megfoghatóbb lesz egy-egy párt támogatottsága.

 Tóth Zoltán kérdésére, hogy a Momentum hol foglalna helyet, ha képviselői mandátumot nyernének, azt válaszolta, az  ALDE frakciójában (Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége). (Jelenleg az is kérdés, hogy a Fidesz vajon hol – a szerk.) A fiatal politikusnő elmondta, büszkék arra, hogy a legcselekvőbb közösségben harcolhatnak a sikeres választási eredmény felhatalmazásával az egységes és erős Európáért. A Momentum őszintén hisz az európai egység fontosságában, de nem a jelenlegi európai intézményrendszer kritikája nélkül. Az eddig befolyó uniós források felhasználása ellenőrizhetetlen, miközben hazánk egyre inkább leszakadó ágba került. A magyar kormány, vélt vagy teremtett ellenségképekkel eltereli a problémákról a figyelmet. Mindeközben úgy tűnik, hazánk az orosz érdekeltség trójai falova az európai közösségben.  Ezért járják a párt tagjai az ország minden települését az Európai Ügyészséghez való csatlakozás melletti aláírás gyűjtési ívvel és ezért ragasztottak le a kormánypropaganda hazug plakátjait országos akcióban. Cseh Katalin azt is elmondta, amennyiben felhatalmazást nyer hazánk képviseletére az Európai Parlamentben, nem kíván „brüsszeli” képviselő lenni. Nem helyes, ha egy képviselő „kiköltözik” Brüsszelbe és elszakad a magyar mindennapoktól. Kapcsolatban kell maradni a választókkal, a magyar polgárokkal és képviselni kell az érdekeiket, mert erre kapja a mandátumát a képviselő.

A műsor második felében a nézőké volt a kérdés lehetősége. A közönséget nyilvánvalóan az egészségügy kérdése és az ellenzéki összefogás foglalkoztatta leginkább. A hozzászólások sem kérdések voltak igazán, sokkal inkább az elhangzottak megerősítése. Újra előkerült a borzalmas intézményi rendszer, a hálapénz és a fiatalok tömeges kivándorlása.

Az estéről sokat lehetne még írni, de hogy Európán kívül vagy belül, arra megkaptuk a választ. A Momentum Mozgalom európai jövőben hisz. Hogy a liberális Momentum milyen esélyekkel veszi az akadályt, nem lehet még megjósolni. Észtországban pont a napokban nyertek a liberálisok és a kormány élén egy fiatal női politikus Kaja Kallas áll.

A beszélgetést szerkesztett formában videón is meg lehet majd nézni és a Civil Rádió március 18-án műsorra tűzi. Egy francia tévécsatorna, a Public Sénat, munkatársai is jelen volt az estén, ők az est végén riportot készítettek Cseh Katalinnal. A Momentum budaörsi alapszervezetétől kapott információ szerint a felvétel végleges anyaga a Momentum Mozgalom budaörsi facebook oldalán lesz megosztva a későbbiekben.

Írta: Hajósi Virág

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here