Mobil-átjátszótorony épül a Víztorony utcában? – Itt írhatod alá a petíciót! Frissítve!

0
484

Egy olvasónk jelzése szerint 2022. márc. 14-én, Budaörsön, a Víztorony utcában lévő, Fővárosi Vízművek területén építési munkálatok kezdődtek és az építkezésen dolgozóktól azt a tájékoztatást kapta, hogy „10 méter magasságú, Vodafone mobil átjátszó torony épül”.  Vajon milyen hatással lehet ez a környéken élőkre és kivel egyeztettek erről? – merül fel. Cikkünk végén kiderül, hogy talán nincs miért aggódni, mert csak a Vantage Towers tesz eleget „jókarbantartási” kötelezettségének. Viszont akkor miért készül egy új toronyhoz az alap?

A mobil-átjátszótornyok telepítési helyének és üzemeltetési körülményeinek a környező ingatlanokra kifejtett környezetkárosító és forgalmi értékcsökkentő hatását több tanulmány is vizsgálta már. Ezek egyikét ismerteti Horváth Kálmán a BME Általános és Felsőgeodézia tanszékének professzora még 2020-ban a Geodézia és Kartográfia cím szaklapban megjelent cikkében, aminek a lényege nagyon röviden, hogy „az átjátszótornyok üzemeltetőjének kétségtelen érdeke, hogy a torony helyének kiválasztása során az optimális üzemképességet, valamint gazdaságilag a legkedvezőbb telepítési körülményeket vegye figyelembe. Az optimális telepítési körülmények azonban ellentmondanak a torony környezetében élő lakosság környezetvédelmi és ingatlanforgalmi érdekének. A torony léte és üzemelése ugyanis a környező ingatlanok sérelmére szükségtelen zavarást idéznek elő, amely káros hatással van a környéken lakók életkörülményeire, valamint a tulajdonukat képező ingatlanok forgalmi értékére”.(A teljes tanulmány itt olvasható el: Szakértői esettanulmány)

Mindezt most azért idézzük fel, mert egy olvasónk jelezte, hogy 2022. márc. 14-én, Budaörsön, a Víztorony utcában lévő, Fővárosi Vízművek területén építési munkálatok kezdődtek és az építkezésen dolgozóktól azt a tájékoztatást kapta, hogy „10 méter magasságú, Vodafone mobil átjátszó torony épül”.  Vajon kivel egyeztettek erről? – merül fel.

A Fővárosi Vízművek területe a Kőhegy északi oldalában.

„A műszaki ügyosztályra semmilyen kérelem ezzel kapcsolatban nem érkezett” – tudtuk meg Lőrincz Mihálytól, a budaörsi önkormányzat irodavezetőjétől. Csík Edina főépítész pedig arról tájékoztatott, hogy a 6 méternél magasabb torony építési engedély köteles. Mivel azonban – sajnos ezt már gyakran leírtuk – ezt az engedélyt 2013 óta nem az önkormányzatoktól kell kérni, sőt, az önkormányzat hivatalosan a járásközpontban kiadott építési engedélyekről automatikusan hivatalos tájékoztatást sem kap „mi is tájékozódunk az ingatlan tulajdonos Fővárosi Vízműveknél illetve a Vodafone-nál” – tette hozzá Lőrincz Mihály.

A tájékozódás tehát több szálon is megkezdődött, hiszen olvasónk is megkereste már levélben  az építéshatóságot majd más hatóságokat, amelyben egyebek között ezt írta:  „A jelenlegi szabályzás szerint ilyen objektum létesítéséhez a területileg illetékes építési hatóság engedélye szükséges. (Korábban ez a jogkör a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjénél volt.) Tekintettel arra, hogy: a környéken lakókat e létesíthetőségről semmilyen formában nem kérdezték meg, az érintett lakosság erről bejelentést nem kapott,   a 63/2004. (VII.26.) ESzCsM-ben foglalt egészségügyi/egészségkárosító mérések nem történtek meg, a nevezett, épülő objektum 50 m sugarú körzetében több lakóház van,    szakértői megállapításokra alapozott bírósági döntések szerint lakott területtől minimálisan 500 méterre létesíthető átjátszó torony, a T. Hatóság erre építési engedélyt nem adott ki, kérjük a T. Hatóságot, hogy vizsgálja meg ezt a helyzetet és amennyiben valóban az építő személyzet elmondása szerinti Vodafone mobil átjátszó torony építése folyna, akkor az eljárásrendjük szerinti intézkedéseket tegyék meg a környéken lakók egészségének védelmében.”

A torony lábazatához készül az alap…

Természetesen lapunk is elküldte kérdéseit egyebek között a Vodafone és a Vízművek sajtóosztályára. Március 20-án a Vodafone PR menedzserétől, Halmosi Imolától a Vantage Towers Magyarország hivatalos állásfoglalását kaptuk meg. Eszerint: „A Vantage Towers Magyarország sajtóosztályán elmondták, hogy Budaörsön, a Víztorony utcában a Vodafone-ból a tavalyi évben jogutódlással kivált Vantage Towers végez építési munkálatokat. A vállalatnak a Fővárosi Vízmű Zrt.-vel van bérleti szerződése, amelynek alapján vállalták, hogy a jelenleg nagyon rossz állapotban lévő rozsdás oszlopot felújítják, kicserélik. A szerződés értelmében a Vantage Towers-nek jókarbantartási kötelezettsége van, ami annyit tesz, hogy a használat során az építmény állagát meg kell óvni, továbbá az élet, egészség, a köz- és vagyonbiztonság védelme érdekében az építmény műszaki állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni és a szükséges átalakítási, felújítási, helyreállítási munkálatokat el kell végezni. Ezen okból kifolyólag kezdődtek meg a munkálatok az említett utcában.”

Ehhez képest, mint ahogy a fenti képen is látszik, egy új torony lábazatához is készül az alap. Amint még pontosabb információkat kapunk, természetesen frissítjük cikkünket!

Frissítés március 22-én:

 

„Tisztelt Levélíró! Értesítjük, hogy „RE: Vodafon átjátszó adótorony építése” tárgyú megkeresésének feldolgozását megkezdtük. Hivatkozási szám: 02263-2022-03-17-TÜ Válaszunkat a lehető leghamarabb, de a beérkezés napjától számított legfeljebb 30 napon belül küldjük, addig is kérjük szíves türelmét.” Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Osztály

Amíg tehát még egy hivatalos szerv vizsgálódik, a torony lassan felépül? Ugyanis: a kapu nyitva van; a kerítés le van bontva 2 méter hosszan, de az előírás szerinti tábla, hogy „Építési terület, belépni tilos , nincs kitéve.

A látvány szerint ez bizony nem „karbantartás”.

Frissítés 2022. március 24-én

Biztató, hogy csütörtök délelőtt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kint járt a helyszínen és átmenetileg leállították az építkezést. Jegyzőkönyvet vettek fel, amelyben rögzítették, hogy ez bizony nem karbantartás. A helyszínen szintén jelen lévő,  telefonszolgáltatóhoz tartozó szakemberek is arról beszéltek, hogy a 10 méteres torony lesz használton kívüli mintegy 3 méteres rozsdás rúd helyett.

A lakossági tiltakozás azonban nem vált még oka fogyottá, mert ha a torony megépül  fennmaradási engedélyt később kaphatnak.

A petíciót itt lehet aláírni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here