Ez a cikkünk 2019. január 3-án jelent meg. Ez utánközlés.
Tanuljunk főzni Évától!
Kanadában a január nagyon hideg ezért az ott élő rokonaim csilit szoktak enni magyarosan ebben az időszakban. Amikor kint voltam náluk mintegy három évtizede, húszéves koromban, akkor tanultam tőlük ezt a receptet. Miért fontos, hogy fiatal voltam? Mert rakott krumplin és rántottán kívül mást nem tudtam főzni. Tehát ez egy egyszerű recept, amit az első próbálkozók is könnyen el tudnak készíteni. A neve ellenére nem kell megijedni, nem csípős, gyerekek is nyugodtan ehetik. Dobozokban, kiporciózva pedig lefagyasztható.
Nézzük mi a különbség a normál és a magyarosított csili között! Ezt a kanadai receptet Lenkice néni emlékére ajánlom, akitől tanultam, és egy éve sajnos már nem lehet közöttünk. Valamint szeretett Jóska bácsi tiszteletére, aki még most is kedvencei közé sorolja ezt az ételt.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
olaj
1 kg darált sertés-marha hús (lehet csak sertés is)
3 nagy szál sárgarépa
2 vörösbab konzerv
1 kukorica konzerv
3 paprika (2 piros, 1 zöld)
3-4 paradicsom
Fűszerek:
1 egész csomag csili fűszerkeverék
őrölt édes piros paprika
ketchup
fekete bors
vegeta vagy só
2dl vörösbor
3 fej fokhagyma
Tálaláshoz:
tejföl
reszelt füstölt karaván sajt
rizs
Elkészítés:
A sárgarépákat apró kockákra vágjuk és megfőzzük. Leszűrjük, majd félretesszük. Olajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és pároljuk. Majd a paradicsomot és a paprikát hozzáadva fedő alatt tovább pároljuk. Miután megpuhult, fűszerezzük tetszés szerint sóval vagy vegetával (2-3 evőkanál), egy zacskó csili fűszerkeverékkel, 1-2 evőkanál pirospaprikával, 6 evőkanál ketchuppal, borssal, 3-4 fokhagymával összenyomva és a vörösborral. Lassú tűzön rotyogtatjuk, hogy az ízek összeérjenek, közben kóstolgatjuk (kb. 10 percig). A tűzről levesszük. A jól átmosott babot és kukoricát beletesszük és végül a sárgarépát is. Visszarakjuk a tűzre, jól átkeverjük, kicsit hagyjuk még rotyogni és ha kell még ízesítjük.
Tálalás: Rizs, rá a csili, erre tejföl és végül a reszelt sajt.
Szeretettel kívánok jó étvágyat az új évben!
Írta és elkészítette Kótányné Tóth Éva, fotó Kótány Katica
(A szerkesztő megjegyzése: az Évától kapott kóstolót én spagettivel tálaltam rizs helyett és úgy is nagyon finom volt.)
Sorozatunk korábbi cikkei:
Újévi lencseleves ITT.
Különleges karácsonyi menü (parmezánkrémleves, fokhagymás petrezselymes japán lepényhal filé, steakburgonya, baconbe tekert töltött csirkemell sajtszósszal, mandulás burgonya, almás hagymás céklasaláta, kapros kukorica saláta, diós barackos desszert, fekete-fehér kocka) ITT.