Milyen a levegő Budaörsön? – szakmai szemmel

0
609

Hogyan tovább? Budaörs levegőminősége…

Ebben az írásomban a saját megfigyeléseim, méréseim és kutatási eredményeim szeretném megosztani a téma iránt érdeklődőkkel. Ez év elejéig a Nefűts Hulladék Mozgalmat szakértőként támogattam és több cikkben járultam hozzá a Nefűts Hulladékkal Mozgalom mérői által keletkezett adatok elemzéséhez.

Ezúttal csak a PM2.5-re fogok koncentrálni, mert bizonyos becslések szerint ez a részecske okozza a légszennyezésből származó halálesetek 90%-át.  Első lépésként a januári  cikkemhez használt adatsort elemeztem újra és összevetettem azt Magyarország több városának akkreditált és Törökbálint két nem akkreditált mérőpontján mért adatokkal:

Ábra 1: PM2.5 november 13 és december 27 közötti átlag

Itt ért az első meglepetés, mivel – ahogy a fenti ábrán is látszik – a Nefűts Hulladékkal Mozgalom mérői szerint Budaörsön rosszabb a levegő, mint bárhol máshol az országban – beleértve a Sajóvölgyben is.  Sajóvölgye nagyon szerencsétlen domborzattal rendelkezik és emiatt nem tud átszellőzni, a problémát pedig tovább fokozza, hogy a lakosság jelentős része szilárdtüzelést használ. A téli időszakban az országban itt a legrosszabb átlagosan a levegő minősége. Aki nem ismerné a Sajóvölgye helyzetét annak a linken elérhető videót ajánlom figyelmébe.

Ekkor azt feltételeztem, hogy a mérők elhelyezkedésük miatt mutatnak ilyen súlyos mértékű légszennyezést. Ha a mérők nagy része rendszeresen hulladékkal fűtött ingatlanok közelében áll, akkor az eredmények ezeknek a helyeknek a viszonyait tükrözik és nem Budaörs átlagos levegőminőségét – ami az adott pontokon tényleg rosszabb lehet, mint a Sajó völgye.

Hogy ezt minden kétséget kizáróan igazolhassam, beszereztem egy másik típusú légszennyezettség-mérőt. Az új Luftdaten elnevezésű mérő a sensor.community nemzetközi közösség specifikációjával készült, melyből jelenleg több, mint 14 000 mérőt üzemeltetnek globálisan és a felhasználók közössége folyamatosan figyeli, hogy a konstrukció minél pontosabb legyen. Fontos részlet, hogy a Nefűts Hulladékkal Mozgalom mérői és a sensor.community mérője sem akkreditált hivatalosan.

Ábra 2: Budapest környékén kihelyezett sensor.community mérők hálózata

A Luftdaten mérőt ezután közvetlenül egy Nefűts H.M. mérő mellé szereltem és figyeltem a mérési eredményeket.

Április 28-29 pont egy olyan nap volt, amikor alacsony és magas szennyezettség egymáshoz időben közel volt, így alkalmassá tette a két mérő összehasonlítását. A mért adatokat viszonyítási alapként összevetettem Budapest két akkreditált mérőjének eredményével is:

Ábra 3: Április 28-29 délután 4 és másnap reggel 6 között, óránkénti bontásban

Ábra 4: Április 28-29 délután 4 és másnap reggel 6 között, óránkénti bontásban egymásra vetítve

A fenti grafikonokból kiolvasható, hogy tisztább levegőnél hasonló adatok keletkeztek, ám amikor a levegőben nagyobb mennyiségű szállópor jelent meg, sokkal nagyobb értéket – egy ideig kétszer olyan nagy szennyezést – mért a Nefűts H.M. mérő, mint a mellette elhelyezett Luftdaten eszköz. A Nefűts H.M. eszköze a teljes megfigyelt időszakban 35 µg/m3 átlagos PM koncentrációt mutatott, szemben a Luftdaten ugyanott mért 24 µg/m3, az Erzsébet tér szintén 24 µg/m3, vagy Budatétény 14 µg/m3 értékéhez képest. Ez jelentős különbség és mindenképp felülvizsgálatot igényel.

A fentiek miatt véleményem szerint kimondható, hogy a Nefűts Hulladékkal Mozgalom mérőit a következő fűtési szezon elején szükséges lesz kalibrálni, hogy a mozgalom megfelelően tudja tájékoztatni a lakosságot városunk levegőszennyezettségének mértékéről. Erről a véleményemről és az azt alátámasztó fenti mérésekről ezen cikk megjelenése előtt tájékoztattam a Nefűts Hulladékkal Mozgalmat is.

Ez úton is szeretném jelezni, hogy az új mérések fényében a korábbi kutatások eredményeit fenntartásokkal kell kezelni, azok helyességéről nem vagyok meggyőződve és a most nyilvánosságra hozott adatokkal ezt kívánom kiegészíteni, korrigálni.  A fent hivatkozott januári cikknél ennek feltüntetését kértem a szerkesztőségtől is.

Bízom benne, hogy a következő télen a budaörsi lakosság már pontosabb képet kap a város levegőjének minőségéről, mivel meggyőződésem, hogy ennek birtokában tudunk hatásosan javítani a jelenlegi helyzeten. Fontos ugyanis kiemelni, hogy bár véleményem szerint az adatok megcáfolták, hogy Budaörs levegőminősége lenne a legrosszabb az országban, de az attól még nem jó. Bőven van mit tenni közösen azért, hogy télen is tisztább levegőt lélegezhessünk és ez változatlanul mindannyiunk érdeke.

Írta: Szücs-Winkler Róbert

Környezetvédelmi szakértő

A Luftdaten mérő budaörsi adata itt követhető: https://opensensemap.org/explore/60898b1e34665b001b991d9c

A budaörsi Nefűts H.M. mérők itt követhetőek: https://www.nefutshulladekkal.hu/budaors/

Luftdaten mérő rendelése: https://iotroniq.hu/product/sds011-air-quality-fine-dust-sensor-kit-based-on-sensor-community-luftdaten-airrohr-project/

Névjegy

Szücs-Winkler Róbert

A környezetvédelmi szoftvermegoldást nyújtó, magyar tulajdonú denxpert EHS&S software Kft. vezetője a Győri Egyetemen tanult gazdasági informatikát, de Ausztráliában párosította először üzletszerűen mindezt a környezetvédelemmel. A ma már több mint 15 éves szakmai tapasztalatba belefért egy kis idő az Exxon Mobilnál, de a denkstatt Hungary https://denkstatt.eu/?lang=hu üzletágvezetése, brazil és osztrák projektek, illetve egy környezetmérnöki diploma megszerzése is. Jelenleg főállása mellett az Inogen szövetség digitalizációs munkacsoportjának vezetője, de dolgozik a Levegő Munkacsoportban, vendégelőadó az Óbudai Egyetemen és alapítója a Ne Fűts Hulladékkal mozgalomnak is.

A szerkesztő megjegyzése

„Ha mi magunk kürtöljük tele a világot vele, hogy Budaörsön fulladozunk a füsttől, a portól, előbb utóbb el is hiszik nekünk. Kinek jó ez?” – írtam saját szubjektív érzéseimre hagyatkozva vélemény cikket április 12-én, azt követően, hogy előző héten az RTL Klub erről szóló riportja után tele volt azzal az országos sajtó, hogy Budaörs levegője rosszabb, mint Budapesten a belvárosban. Kaptam utána az olvasóink egy részétől, és különösen a riport elkészítésében résztvevőktől  hideget-meleget, miszerint el szeretném tussolni a rossz hírt, anyagi érdekek miatt. A véleménycikkben ugyanis megemlítettem és sajnos ki is emeltem, hogy a város rossz híre előbb-utóbb az ingatlanárakra is kihat. Ezt talán kár volt, hiszen a fő kérdés tényleg csak az, hogy gyerekeink és unokáink milyen Budaörsön fognak élni, egészséges környezetben vagy egészségtelenben. Miután számomra laikusként volt teljességgel hihetetlen, hogy jobb lenne a levegő Budapest leginkább szennyezett pontjain, mint nálunk, örömmel vettem, hogy ezt a megállapítást egy szakértő is túlzásnak érezte. A fenti cikket ugyan nem mi kértük Szücs-Winkler Róberttól, de természetesen vállaltuk változtatások nélküli, szó szerinti közlését, hiszen igen alapos munka előzte meg és minden szavát mérlegelve készült el a végső változat. Köszönet érte a szerzőnek!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here