Miért szegélyezik újra a Baross utcát?

0
1466

A Baross utca (Szivárvány u. – Árok u. közötti szakasz), és a Törökbálinti utca felújítására nyert támogatása révén a költségek 45%-át a magyar állam, 55%-át Budaörs önkormányzata finanszírozza.  De valóban szükséges most ez a beruházás? – kérdezte olvasónk.

 

Miért szegélyezik újra a Baross utcát? – kérdezte olvasónk, aki a Terraparkban dolgozik, és úgy véli, hogy ez a beruházás most teljesen felesleges.  Véleményével nincs egyedül, hiszen az elmúlt hetekben másoktól is azt hallottuk, hogy sokkal rosszabb állapotban lévő utak is a vannak Budaörsön, mint azok, amelyeket most felújítanak.

A választ Zolnai Mártontól, a budaörsi önkormányzat műszaki osztályának munkatársától kaptuk: „Tájékoztatjuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium, mint Támogató pályázatot hirdetett Pest megye önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatására gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén. Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2017.(I.25.) ÖKT sz. határozatával döntött a pályázaton való részvételről, mely alapján három út felújítására nyújtottunk be pályázatot. Önkormányzatunk végül csak két utca, a Baross utca (Szivárvány u. – Árok u. közötti szakasz), és a Törökbálinti utca felújítására nyert támogatást, mely alapján a költségek 45%-át a magyar állam, 55%-át Budaörs önkormányzata finanszírozza.  A felújítások kivitelezőjének kiválasztására önkormányzatunk közbeszerzési eljárást folytatott le, melynek eredményeként a PUHI-Tárnok Kft.-vel kötöttünk vállalkozási szerződést.
A pályázott utcák burkolatának állapota alapján a felújításuk indokolt. Természetesen vannak még Budaörsön rossz állapotú vagy nem kiépített utcák, azonban ezek műszaki paraméterei vagy az elvégzendő tevékenység a minisztérium által kiadott pályázati kiírásnak nem feleltek meg.

Egy korábbi sajtóközleményből az is kiderül, hogy a Baross utcának a Szivárvány és az Árok utca közötti szakaszára, a Törökbálinti utcán pedig a Forrás és a Stefánia utca közötti szakaszra 65,92 millió forint pályázati támogatást nyertünk.  Az indoklásban az áll, hogy mindkét útszakasz burkolata felújításra szorult, hiszen több mint húsz évesek, az évek alatt felgyűlt kátyúk javításai, a házi közműbekötések és a nyomvonalas közműfektetések felületei pedig már nem voltak gazdaságosan karbantarthatók. Az utcák megújításával pedig nő azok teherbírása és kapacitása, így biztonságosabbá válik rajtuk a közlekedés. A Törökbálinti utcában a csapadékvíz elvezető árok rekonstrukciója is megtörtént. A felújított útszakaszok környezetét is rendezik a beruházás részeként, így mintegy 300 négyzetméternyi területet fognak füvesíteni és tíz fát ültetnek. A munkálatok befejezésének tervezett dátuma: 2017.12. 31.