Miért fontos a VIN szám ellenőrzése?

0
621

Mi is az a VIN szám? Miért fontos az adatok ellenőrzése? Egy használt autó vásárlása során ilyen és ehhez hasonló kérdések is felmerülhetnek az emberben, főleg, ha az adott személy nem járta a járművek világában. Cikkünkben kifejtük, hogy miért is lényeges ezt a számot ellenőrizni, mielőtt új gépkocsit szereznénk be.

Mi az a VIN szám?

Amikor autóvásárlásban gondolkodunk, akkor mindenképpen érdemes ellenőrizni a VIN számot, mielőtt a szerződés megkötésére sor kerülne. Nem árt megismerni tehát, hogy mit is tud ez az adat, miből áll pontosan, és persze az is lényeges, hogy miként tudjuk azt ellenőrizni.

A VIN-re mindenkinek szüksége van, ha új vagy használt autót szerezne be. A mozaikszó tulajdonképpen a jármű azonosítója, amely hazánkban az alvázszámot takarja. Ezt a gyártó rendeli hozzá az adott gépkocsihoz, így nem árt azt is tudni, hogy ez minden országban máshogy néz ki. A jelsor először 1981-ben jelent meg, előtte ilyen még nem létezett.

Miből áll ez a szám?

Használt autó vásárlás előtt mindenképp érdemes tisztában lennie azzal, hogy mi az a VIN szám. A tizenhét karakter hosszúságú sor betűkből és számokból tevődik össze. Mindegyik egyedi, kizárólag az adott járműhöz rendelik hozzá, amely nagyban megkönnyíti a jármű gyors azonosítását.

A VIN jelenleg három részből áll, amelyből az első három karakter az autógyártó globális jelölése. Ezt az adott országokban illetékes hatóság rendeli hozzá, azonban mindez kizárólag az ISO-szabványügyi szervezettel, illetve annak valamelyik belföldi képviselőjével megkötött szerződés során kerül sor. A második rész 5-6 karakterből áll, itt a műszaki adatok beazonosítása, illetve a gyártó kódja található meg. Az utolsó tagolás az autó szériaszáma, amely általában nyolc karakteres. Ez olyan információkat tartalmaz, mint a gépjármű gyártási éve, illetve az összeállításának a helyszíne.

Hol található meg a VIN?

Általánosságban elmondható, hogy a számsor leggyakrabban az adattábláról tudható meg, ami a vezető oldalon, elől, a szélvédő alatt, az ajtón, vagy pedig a motoron található meg. A másik gyakori terület, ahol feltűnik, a vezető oldalon a B oszlop, ahol a címkét tüntetik fel. Erről leolvasható a gyártó minden adata, illetve a kocsinak a műszaki adatai egyaránt. Amennyiben ennél is gyorsabban szeretnénk megtudni, elegendő kinyitni a forgalmi engedélyt, hiszen ezen is feltüntetik ezt az egyedi azonosítót.

Miért érdemes tudni és hogyan lehet ellenőrizni?

Elmondható, hogy rendkívül fontos, hogy ismerjük a VIN számot. A használat autók vásárlása előtt ugyanis ellenőrizni szükséges az alvázszámot. Ennek köszönhetően nemcsak az derül ki, hogy a jármű lopott-e, hanem egyéb fontos műszaki adatokra is fény derülhet. Megtudható továbbá, hogy a kocsi balesetmentes-e, hiszen sokan értékesítenek olyan gépkocsikat, amelyek látszólag hibátlan állapotban vannak, azonban belülről komoly problémákkal kellene szembenéznünk, ha ezeket vásárolnánk meg.

A VIN számnak köszönhetően szinte pillanatok alatt, három egyszerű lépésben kérhetjük le online a járműtörténetet. Ezáltal elkerülhetjük azokat a használt autókat, amelyek korábban súlyos balesetet szenvedtek. Ezek többségében, ha javításra is kerültek, már nem az eredeti alkatrészek kerülnek felhasználásra, hanem utángyártott, esetleg rosszabb minőségű darabok.

Persze nemcsak ezt, hanem a futásteljesítményét, a szervizelési, és javítási történetét, illetve a felszereltségét is kideríthetjük, ha lekérjük ezt a dokumentumot. Amennyiben a személygépkocsi korábban megsérült, vagy elromlott, a VIN számnak köszönhetően még a nehezebben beszerezhető kiegészítőket is egyszerűen be tudjuk azonosítani. Azt is fontos tudni, hogy vannak olyan szerelőműhelyek, ahol a járműhöz szükséges alkatrészeket az adott modell VIN száma alapján rendelik meg és szerelik be.

Mi az a VIN szám dekóder?

A mai modern világban mindenre van netes megoldás. A VIN szám dekóder egy igencsak népszerű, algoritmusos alkalmazás. Ennek köszönhetően pillanatok alatt kinyerhető a VIN számban található információk többsége. Persze fontos megjegyezni azt, hogy az egyes dekóderek különböző mennyiségű információkhoz tudnak hozzájutni, hiszen nem mindegy, hogy az algoritmus milyen minőségben készült el. Az esetek nagy részében azonban képesek megmutatni a jármű korábbi történetét, amit aztán PDF fájl formátumban le is lehet tölteni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here