Hogyan működik a levegőszűrő és mikor kell cserélni?

0
970

A levegőszűrő feladata, hogy megszűrje a kintről érkező, szennyező anyagokat tartalmazó levegőt. Hiszen a motor működéséhez, a tökéletes égéshez tiszta levegő kell. Úgy is mondhatjuk, hogy a levegőszűrő olyan a motornak, mint a tüdő az embernek. Jelentősége tehát megkérdőjelezhetetlen. Hogyan működik a levegőszűrő és mikor érkezik el a csere ideje? Ennek járunk most utána!

Ezért fontos a levegőszűrő

A levegő tele van különböző anyagokkal (porral, kosszal, apró részecskékkel, pollennel), amelyek az égéstérbe jutva számos problémát okozhatnak mind a motorban, mind pedig az egyéb elektromos alkatrészekben lerakódások, kopások formájában. Ezt hivatott megakadályozni a levegőszűrő, mely a beszívó rendszer részét képezi. Ezen kívül hozzájárul a hőmérséklet szabályozásához és a zajbevitel csökkentéséhez is.

Ilyen típusú légszűrőkkel találkozhatunk

A légszűrő a szűrés módja szerint lehet inerciális, papír, ellenállás nélküli vagy olajfürdőben működő. Kialakítás alapján pedig gyűrűs, panel vagy hengeres típusokat különböztethetünk meg. 

A legtöbb motor levegőszűrő papírból készül, így ennek a működését nézzük most meg közelebbről. A speciális papírból készült légszűrő egy saját, henger alakú házban helyezkedik el, melynek alsó részén egy edény helyezkedik el, amely képes a nagyobb méretű szennyeződések felfogására. A szűrő lényeges eleme még a papírt övező keret, melynek szerepe a tömítés és a papírszűrő megtartása. A papír tehát meg tudja akadályozni a szennyező anyagok égéstérbe jutását.

Ekkor érkezik el a csere ideje

Az ajánlások szerint legfeljebb 10.000 km-enként be kell iktatni egy levegőszűrő cserét, de minden 5.000-8.000 km megtétele után érdemes ellenőrizni az állapotát, egy meghibásodott szűrő ugyanis számos galibát okozhat. 

Az ellenőrzés nagyon egyszerű: a levegőszűrőt csavarok rögzítik a házhoz, ezek meglazítása után ki is emelhető a légszűrő. Rögtön látható rajta, ha erősen szennyezett vagy sérült. Ha a szűrő csak kis mértékben van eltömődve vagy poros, kirázhatjuk belőle. Ha azonban olajfoltokat vagy vizet látunk rajta, az a hűtőrendszer meghibásodását vagy olajfolyást is jelezhet, amit azonnal orvosolni kell. Sérülés esetén a hengerek és a dugattyúk is károsodhatnak, ezeket az alkatrészeket is ajánlott ellenőrizni. 

A levegőszűrő csere könnyen és gyorsan végrehajtható, nem érdemes késlekedni vele!

Útmutató a légszűrő cseréjéhez – autodoc.hu

Ekkor gyanakodhatunk a levegőszűrő meghibásodására

Ha azt érzékeljük, hogy: 

  • csökken a motor teljesítménye,

  • nehezen indítható vagy akadozik,

  • magasabb zajszinten működik,

  • fekete vagy kékes színű a kipufogógáz,

akkor nagy eséllyel elromlott a légszűrő. Ezt a poros úton való közlekedés, a rossz minőségű vagy nem megfelelően beszerelt szűrő, a helytelenül működő szelepek indokolhatják. Emellett elképzelhető, hogy olaj vagy víz jutott a szűrőbe, esetleg nem cseréltük ki időben a levegőszűrőt.

A levegőszűrő apró, de annál fontosabb alkatrész, ami ráadásul könnyen és olcsón cserélhető. Ne várjuk meg, míg károkat okoz a motorban vagy egyéb elektromos alkatrészekben, állapotát ellenőrizzük rendszeresen és szükség szerint – de legalább 10.000 kilométerenként – gondoskodjunk a cseréjéről.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here