Miért február 24-dike a szökőnap?

0
1068

 Mivel február 29-én születtem, sokszor hallom, hogy de jó neked, négyévente öregszel, mert szökőnapon láttad meg a napvilágot. Azt persze senki nem is gondolja komolyan, hogy lassabban hagyna rajtam nyomot az idő, mint másokon. Viszont azt már kevesen tudják, hogy bár a 29-dike tűnik el a naptárból, mégsem ez a szökőnap, hanem 24-dike.

 

Mivel február 29-én születtem, sokszor hallom, hogy de jó neked, négyévente öregszel, mert szökőnapon láttad meg a napvilágot. Azt persze senki nem is gondolja komolyan, hogy lassabban hagyna rajtam nyomot az idő, mint másokon. Viszont azt már kevesen tudják, hogy bár a 29-dike tűnik el a naptárból, mégsem ez a szökőnap, hanem 24-dike. Ez pedig naptártörténeti okokra vezethető vissza, melynek alapja az a téves felfogás, hogy minden negyedik évben, tehát a szökőévben kap egy toldaléknapot február. A valóság ezzel szemben az, hogy a február 23-dika megduplázódik, így a szökőnap közbeékelődik a hagyományos év február 23. és 24. napja közé, ezért Mátyás névnapja és az azt követő februári névnapok mind egy nappal eltolódnak, ez „Mátyás ugrása”. Ennek következtében február 24-én szökőévben senki sem ünnepli a névnapját, a 29-én születettek azonban végre összehívhatják a barátokat.

A pontosabb magyarázat, hogy egyrészt az ókori római naptárban már szerepel a szökőnap, a neve annus bis sextus volt, ami annyit tesz: a március kezdete előtti „másodszori” hatodik, ugyanis akkoriban a hónapok napjait nem előre, hanem a következő hónapból levonva számolták vissza. Így például február 23-a március kalendaejának 6. napja, azaz a március 1. előtti 6. nap. Február 24-e március kalendaejának 5. napja. Miután szökőévben ez a nap (a sextil, tehát a 23-a) megduplázódik, ez külön nevet kapott, mint „március kalendaejának bissextilje”, és az ez utáni nap a rendes évben is megszokott március kalendaejának 5. napja, ami szökőévben február 25. Így az ismételt nap valójában nem február 29., hanem 24-e.

Számos országban egyébként figyelmen kívül hagyják a szökőnap naptártörténeti eredetét és a szökőnapot február 29-re helyezik. Ezért fordulhat elő, hogy néhány kiadó naptárában a szökőnap nem február 24-én hanem február 29-re van feltüntetve. De mi most már ismerjük az igazságot.

Fotó és bővebben: http://slideplayer.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here