Forralt bort se igyon vezetés előtt!

0
2234

Lassan itt a tavasz, de még ilyenkor is jól eshet egy-egy pohár forralt bor. Vigyázat: a közkedvelt téli ital alkoholtartalma magasabb mint gondolnánk, ráadásul gyorsabban szívódik fel a vérben! 

A forralt bor hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, gyakorlatilag a hideg téli hónapokban mindvégig fogyasztják. Fontos azonban tudni, hogy a forralt bor fogyasztása és a biztonságos járművezetés össze nem férhető fogalmak, ezért azt tanácsoljunk: soha ne vezessen járművet, ha előzetesen forralt bort ivott!

Sokakban él a tévhit, mely szerint a forralt bor alkoholtartalma alacsony, hiszen a bor hígítva van, továbbá melegítés hatására az alkohol jelentős része el is távozik az italból, és ezért fogyasztása után nyugodtan lehet volán mögé ülni, vagy kerékpározni. Ezzel szemben a valóság egészen más!

A forralt borok alkoholtartalma általában 7% és 10% között változik, mely megegyezik egy-egy erősebb, például belga típusú sör alkoholtartalmával. A hideg sörrel szemben ugyanakkor a forralt bor meleg, ráadásul cukrot is tartalmaz. A cukortartalmú alkoholos italokról pedig tudni kell, hogy gyorsabban szívódik fel az emberi szervezetben, és könnyebben is emészthető. A forralt borból származó alkohol egy részét már a száj- és gyomornyálkahártyán keresztül is felveszi a szervezet, ezáltal az alkohol gyorsabban fejti ki a hatását, mint más szeszesital (pl. hagyományos bor vagy sör) fogyasztását követően.

Egy általános példát alapul véve: egy 80 kg tömegű férfinak mintegy 2,5 órára, egy 60 kg tömegű hölgynek pedig több mint 3 órára van szüksége ahhoz, hogy szervezete egy pohárnyi (2,5 dl) forralt borból származó alkoholt lebontson. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ez a példa általános, ezért nem mindenkire, illetve minden esetre igaz. Az alkohol hatása, valamint lebonthatósága mindig függ az ital jellegétől, a forralt bor – többnyire nem ismert – alkohol- és cukortartalmától, valamint fogyasztója nemétől, testsúlyától, előzetes étkezésétől, továbbá az olyan fontos tényezőktől, mint az egészségi állapot, a fáradtság, aktuális mentális, pszichés helyzet stb.

Tanácsunk ezért: soha ne vegyen részt járművel a közúti forgalomban, ha előzetesen forralt bort fogyasztott! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here