Mielőtt nyaralni indulna…

0
875

Hetekkel a naptári nyár előtt beköszöntött az idén a jó idő, a strandszezon, munka és iskola helyett, ha tehetnénk azonnal útnak indulnánk. Ki gyalog, hátizsákkal, ki pedig repülővel. Ahány ember, annyiféle nyaralási lehetőség, ám az alábbi dolgokat mindenképpen érdemes végiggondolni utazás előtt, hogy a kikapcsolódásra szánt idő, végül ne bosszankodással teljen.

Hova utazzunk?

Semmi nem tudja jobban elrontani az ember kedvét, mint az, ha olyan helyen kell tölteni értékes szabadidejét, ahol valójában nem is érzi jól magát. Ha a családdal indulunk nyaralni és a kisgyermekek is velünk tartanak, akkor vegyük figyelembe, hogy a csöppségek nyűgösek lehetnek a hosszú utazás során. Kisgyermekekkel utazók inkább az autós közlekedés mellett döntsenek, hiszen így bármikor meg tudnak állni, ha a szükség úgy hozza. A kalandvágyóbbak és a nyaralás olcsóbbik változatát előnyben részesítők dönthetnek a gyalog-, a kerékpár-, vagy a vízitúra mellett, de választhatják a buszos utazásokat és nekiindulhatnak vonattal is. Ezeknél a nyaralási formáknál sajnos gyakran számolni kell a kényelmetlenséggel, a busznál és a vonatnál pedig akár a hosszabb várakozási idővel, viszont számtalan izgalmas élmény érheti az embert útközben. A külföldi úti célokat leggyorsabban és legkényelmesebben persze repülővel lehet megközelíteni, ám még ma is sokan alaptalanul ódzkodnak tőle. De érdemes mérlegelni, hogy nyaralásunk java részét utazgatással akarjuk-e tölteni, vagy  ezt az időt is a pihenésre fordítanánk.

Az előkészületek

Ha már tudjuk, hogy melyik formáját választjuk a nyaralásnak, akkor nem árt időben elkezdeni megszervezni és összeírni a megelőző intézni valókat. Utazási irodáknál (hacsak nem a last minut ajánlatokra várunk) már jó előre le kell foglalni az utakat, így bőven marad idő arra, hogy érdeklődjünk az országról, ahová menni készülünk. Fontos, hogy tisztában legyünk milyen betegségeknek lehetünk kitéve  és a megfelelő védőoltásokat idejében szerezzük be. Erről egyrészt a háziorvosnál, másrészt az adott országról szóló könyvekből, internetes oldalakról tájékozódhatunk. Mediterrán országokban a három leggyakrabban előforduló, de oltással megelőzhető fertőző megbetegedés a hepatitis A, hepatitis B és a hastífusz. Fontos, hogy legyen nálunk  elsősegély csomag, amibe a fertőtlenítő- és kötszereken kívül olyan gyógyszereket is rakjunk bele, melyek segítséget nyújthatnak a hirtelen fellépő rosszullétekre. Készítsünk be lázmérőt és lázcsillapítót, hasmenés és hányás csillapítására szolgáló készítményt. Kiszáradás ellen segítséget nyújthat a vízben feloldható sókeverék, de fontos, hogy a különböző állatok csípéseit is kezelni tudjuk valamilyen kenőccsel. Napégés megelőzésére mindig legyen nálunk megfelelő faktorszámú napvédő krém és napozás utáni krém, de leégés esetére is tartsunk magunknál az égés tüneteit enyhítő hatású kenőcsöt. Súlyosabb esetben azonban feltétlenül forduljunk orvoshoz, ne akarjuk útipatikánk segítségével kikezelni magunkat semmiből!

Helytakarékos pakolás

Különösen repülőútnál fontos, hogy bőröndjeink mellett tartsunk magunknál egy kis kézipoggyászt, amiben a legfontosabb dolgokat tartjuk: pénzünket, iratainkat és az elsősegély csomagot. Hátizsákos kirándulóknak is hasznos megfogadnia a következő tanácsokat, hogy miként lehet célszerűen pakolni a táskába. Először is írjunk listát arról, mit kell bepakolnunk. Ez akkor is jól jön, ha hazaút előtt számba akarjuk venni, hogy mindet elraktunk-e. Minden napra számoljunk magunknak váltás alsóneműt, zoknit és pólót. Legyen nálunk az időjárásnak megfelelő öltözékből kétnaponta váltás, de legalább egy garnitúra meleg ruha, még akkor is ha mediterrán vidékre megyünk. Ne a divatra helyezzük a hangsúlyt, hanem a kényelemre és a praktikusságra. Feltétlenül legyen nálunk papucs és vízhatlan ruha, esőkabát, de érdemes egy váltás cipőt is berakni. A cipőket és a vízzel érintkező ruhadarabokat, törülközőket mindig külön zacskóban tároljuk. Akik nyaralás alatt aktívan a napon tartózkodnak (például a kerékpár- és vízitúrázók), azok feltétlenül vigyenek magukkal világos színű fejfedőt és hosszú ujjas pólót, így elkerülhetik a napszúrást és a leégést. Általános igazság, hogy kerekes bőröndbe a legnehezebb dolgokat pakoljuk alulra, így könnyebb lesz majd húzni. Minden csomagra érvényes viszont, hogy azokat pakoljuk felülre, amiket sűrűn használunk, így nem kell naponta többször a táska aljára túrnunk. Alulra mehet a váltás cipő, majd jöhetnek összehajtva a ruhák, ezekre a neszesszeres csomag, amikre érdemes rápakolni a gyakran elővett ruhadarabokat, vagy a könnyen gyűrődő ruhákat, így megkímélhetjük a kozmetikumokat az összenyomódástól. A csomagunkon pedig minden esetben tüntessük fel az elérhetőségünket.

All inclusive, félpanzió?

Manapság bőven lehet válogatni a különböző árkategóriájú szállások között, ám hogy ne érjen minket meglepetés érdemes  tisztázni, mi is foglaltatik benne az árban. A félpanziós ellátás minden esetben reggelit és vacsorát jelent. Ilyenkor nekünk kell megoldanunk az ebédet akár étteremben, akár az apartman konyhájában. Az all inclusive ellátás alatt napi háromszori bőséges étkezést értünk általánosságban, amelyben benne foglaltatik a korlátlan italfogyasztás is. Néhány helyen ez csak az üdítőkre terjed ki, míg máshol az alkoholos italokat is beleértik. Van ahol az all inclusive magába foglalja a tízórait és az uzsonnát. Az all inclusive alatt azonban manapság azt is értjük, hogy a szállodák különböző, ingyenesen igénybe vehető programokat kínálnak a vendégelnek, például showműsorok, gyermekprogramok, sportolási lehetőségek, wellness szolgáltatások. Ezeket az all inclusive utakat jórészt azoknak lehet ajánlani, akik maximális kikapcsolódásra és nem aktív nyaralásra vágynak. Akik a kalandosabb kikapcsolódási formákat részesítik előnyben, azoknak érdemes a számtalan raftinggal, vadvízi evezéssel, túrázással vagy éppen hegymászással egybekötött nyaralásokra rákeresniük interneten, hiszen számtalan cég kínálatában szerepelnek ezek az aktív pihenési formák.

Írta: Sós Eszter

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here