Mennyit fejlődtek a tápegységek?

0
278

 

Ha röviden és tömören szeretnénk ezt a kérdést megválaszolni, akkor azt mondanánk, hogy rengeteget! De azért ennél mélyebbre mászunk ebben a témában, mert akad itt érdekesség bőven. Most a számítógépes szektor szemüvegén keresztül pillantunk rá erre az izgalmas területre és azokra a változásokra, amik kétségtelenül elismerésre méltóak.

A súly már nem számít?

Már nem, ez vitathatatlan! De ez nem mindig volt igaz. Néhány évvel ezelőtt pusztán a tápegység súlya elárulta az adott fajta milyenségét, minőségét. Hogy mire utalunk? Arra az időszakra, amikor a PC-k univerzumában az iparban egy bites variációk futottak. Ekkor bőven elegendő volt a kábelkorbácsnál fogva felemelni a „jelentkezőt”. A gyanús, silány minőségű típusok pillekönnyűek voltak, a fém borításuk vágott és még a csend bajnokainak sem nevezhették magukat. Ezzel szemben a védelmi áramkörökkel rendelkező, prémium alternatívákat „elárulta” a tömegük, ami egyértelműen jelezte itt nehézsúlyú bajnokról van szó.

Ahogy arra fentebb utaltunk, napjainkban már más a helyzet. Az uniós előírásokkal összhangban a tápegységek megannyi védelmi áramkört tartalmaznak. A rajtuk szereplő teljesítményadat mindenképpen mérvadó, de nem mindegy, hogy ezt az értéket miként mérték a gyártók. Mert nyilván bármelyik fajta meghajtható, kizsigerelhető és ideiglenesen ilyen módon extra teljesítményre is képes, de ez csak egy pillanatnyi állapot, múló helyzet, ami ráadásul nem kis instabilitással és egyéb zavaró tényezőkkel jár.

A másik beszédes adat, ami szintén fel van tüntetve, az a hatásfok, aminek a jelentősége szintén óriási. Ez az a mutató, ami arról árulkodik, hogy átlagos terhelés során mekkora teljesítményfelvétel megy kárba például hőtermelés formájában.

A hatékony típus hamisíthatatlan előnye, hogy általa a számítógép érzékelhetően kevesebbet fogyaszt, miközben a tápegység melegedése is elkerülhető. Nyilván mindennek megvan az ára, viszont a minőség ebben az esetben hosszú éveken át tartó gondtalan és egyúttal energiatakarékos használatot biztosít. Íme, néhány pazar jelentkező: https://www.tme.eu/hu/katalog/tapegysegek_112530/

Jöjjenek a szerencseszámok!

Egy egyszerű, hagyományosnak mondható gépet egy 350 wattos variáció is simán képes talpon tartani. Hogyha idővel sincs tervben bővítés, akkor ennyi elég is lehet a sikerhez. Viszont ha évek múltán befigyelnek például a PC-s játékok, akkor máris változik a felállás. Ugyanis a videókártya cseréje önmagában nem oldja meg a problémát, lévén a nem megfelelő tápegység miatt a rendszer fagyása és instabilitása borítékolható. Vagyis célszerű nekifutásból 400-500 wattos darabban gondolkodni, így aztán ha a későbbiekben mégis szóba kerülne a bővítés, akkor a tápegység nem állhat a megvalósítás útjába.

A 600 wattot kínáló típusok moduláris variációk, ami azt jelenti, hogy a kábelek közül csak a szükségeseket kell bekötni, aminek hála a szerelés pikk-pakk lerendezhető. A csúcs csoport tagjai tényleg speciális feladatokra hívattak. Például gigászi munkaállomások támogatására, ahol az 1 kilowattos teljesítmény is elvárható. De ide sorolhatóak a specifikus típusok is, amik fél vagy teljesen passzív modellek. Sokfélét találni ezekből a tme.hu oldalon.

TME – az elektronikai alkatrészek globális forgalmazója

A TME elektronikai és elektrotechnikai alkatrészek, műhelyberendezések és ipari automatizálás nemzetközi forgalmazója. Több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezünk, fokozatosan fejlődünk és új piacokra lépünk be. Jelenleg 11 leányvállalatunk van, beleértve a az Egyesült Királyságban, Németországban, az Egyesült Államokban és Kínában, további nyitást tervezve. Több mint 1200 alkalmazottat foglalkoztatunk, és szállítmányaink a világ több mint 150 országába mennek. Globális tevékenységi körünk ellenére továbbra is családi vállalkozás vagyunk. Hiszünk abban, hogy a pozitív munkahelyi légkör és az egyes alkalmazottakhoz való egyéni hozzáállás lehetővé teszi számunkra, hogy a legjobb eredményeket érjük el.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here