Megválik első otthonától? Meg is hirdette, de nincs érdeklődő? Akkor tegye ezeket!

0
369

Az ingatlan eladás és vétel egy folyamat, tele buktatókkal. Sorozatunkban szakértőnk ezen vezeti végig az olvasót, remélhetően hasznos tanácsokat adva. Az előző részeknél eljutottunk oda, hogy tényleg el akarjuk adni korábbi otthonunkat, végiggondoltuk, hogy mennyiért és meghirdettük. És mi történik a hirdetés után?

Először nézzük meg mi történhet a háttérben, ha nem jelentkezik érdeklődő. Amikor a hirdetésünk kikerül az ingatlanpiacra és nincs érdemben vevőjelölt, érdemes végiggondolni a következő három eshetőséget, mint lehetséges indokot és a megoldásokat.

  1. Rövid időn belül nincs érdemben érdeklődő

Ekkor szinte biztos, hogy vagy nincs az adott ingatlanra kereslet, mert pl. több szintes, nagy alapterületű ingatlanról van szó vagy üdülőövezeti telek (tehát kicsi a célközönség) vagy nagyon magas az ár (20-30%-al magasabb a reálértékénél). Megoldás, ha van időnk várjunk még 2-3 hetet. Ha nincs, célszerű csökkenteni az árat. Azonban fontos tudni, ha rövid időn belül folyamatosan és többször csökkentjük az árát vagy azzal a megoldással élünk, hogy egyszer csökkentjük, egyszer növeljük az árát az éppen aktuális eladó ingatlanoknak vagy mondjuk a korai időben megjelenő és próbálkozó befektetőknek adott árajánlatainak megfelelően, akkor ez szemet szúr a kereső ügyfeleknek és tartózkodni fognak tőle.

  1. 2 hét – 1 hónap alatt sincs érdeklődő, csak ingatlanosok

Ilyen esetben már szinte biztos, hogy az árral van probléma, ha az ingatlanunk lakótelepi lakás vagy kisebb alapterületű családi ház vagy lakóövezeti telek. Megoldás, ha nincs időnk kivárni, hogy csökkentsük az árát, de óvatosan. 10 -14 nap elteltével újra csökkenthetjük, de érdemes betartani a ciklikusságot.

  1. Már hosszú ideje csak 1-2 érdeklődőnk volt, főleg ingatlanosok

Ebben az esetben már nagy valószínűséggel „kiöregedett” a piacról az ingatlan. Ez azt jelenti, hogy akik hosszútávon keresnek és már ismerik az ingatlant, nem akarják megnézni, mert látják, hogy már jó ideje nem kelt el. Gyanakvásuk csak erősödhet, ha pl. állandóan változtatják az árát. Ha viszont kitartják az árát és magas az ár (megjegyzem, ha egy árat ki kell tartani, szinte biztos, hogy magas, hiszen egy reális piaci áron lévő ingatlan max. 2-3 hónapon belül elkel, van eset amikor 1 héten belül), akkor azt gondolhatják, hogy nem fognak engedni az árából és esetleg emiatt pont a potenciális vevőréteget riasztják el, aki a reális áron meg tudná fizetni. Ekkor számíthatunk a befektetők megkeresésére is, akik pont az ilyen régóta piacon lévő ingatlanokat célozzák meg vagy a nagyon olcsó kínálatot (hiszen ők folyamatosan nézik a piacot) és a reálértékénél is alacsonyabb árat fognak kínálni érte (még akkor is, ha picit a piaci ár alatt vagyunk). Ez nem feltétlenül probléma, hiszen aki tudja az értékét az ingatlanának és nem sürgős az eladás, tudja mérlegelni a helyzetet. Akinek viszont sürgős, lehet, hogy annak is örül, ha ugyan alacsonyabb áron, de elkel az ingatlana. Tanulság, hogy érdemes akár egy hivatalos értékbecslő által meghatároztatni a reálértéket, mert akkor időt és pénzt is nyerhetünk vele. Nem érdemes „belőni” az árat, mert a piac az esetek túlnyomó részében elnagyolt, túlzó és a hirdetések nem a reális helyzetet mutatják. Az sem lehet mérvadó, hogy a „szomszéd ennyiért adta el”, hiszen nincs két egyforma ingatlan. Lehet, hogy mivel nem tudjuk a részleteket, még az is kiderülhet, hogy nem mondta el a teljes igazságot, mert nem akarta, hogy kiderüljön milyen olcsón adta el, ezért más árat mondott nekünk.

A következő részben folytatjuk a potenciális ügyfelek megjelenésével…

Az előző részek: ITT olvashatók.

Írta: Sotkovszki Tímea

Bővebben: www.st-homme.com

(Folytatjuk)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here