Megújul Budaörs környezetvédelmi programja

0
592

„Hibáztatjuk a környezetromolásért a szabályokat, a városvezetést, a szomszédot, az új ide költözőket és még sok mindenkit, csak magunkba nem nézünk, vagy igen ritkán. Pedig ezzel kellene kezdeni…” – írtuk néhány napja annak kapcsán, hogy mi budaörsiek miként állunk hozzá a környezetvédelemhez. Amit továbbra is fenntartunk, de lássuk be, helyben a legtöbbet mégis csak az önkormányzat teheti. Budaörsnek évek óta van is környezetvédelmi programja, amit most újítanak meg. Erről kértünk információkat a városházán Lőrincz Mihály műszaki ügyosztály vezetőtől.  

„Nagy hangsúlyt kap idén a szelektív hulladék-gyűjtők és környezetük rendezése. A Patkó utcai gyűjtőpont kerítése már megújult, kamerás megfigyelést kapott, hogy a nem odavaló lom, sitt és veszélyes hulladékok lerakását megakadályozzuk és szankcionáljuk” – tájékoztatta lapunkat. Hozzátéve: a Mező utcai, a Holdfény utcai és az Ifjúság utcai gyűjtőpontokat is körbekerítik, a rendezett állapot érdekében.

A társasházak éves lomtalanítása sem marad el, 2020. szeptember 12-én kerül rá sor.

A veszélyes hulladék és e-hulladék gyűjtés kitűzött időpontja pedig: 2020. október 10., szombat.

Elindult az illegális hulladéklerakók feltérképezése, felszámolása és az ismétlődő lerakások elleni védekezés kidolgozása, ami hatalmas feladatot jelent.

Az önkormányzatok között az elsők között vagyunk, akik átfogó védekezési tervet dolgoznak ki a szúnyoggyérítés terén. Szakértő céget választ ki az önkormányzat, akik segítségével kidolgozzuk a hatékony biológiai gyérítés forgatókönyvét. Idén a járványhelyzet miatt elmaradt az újítás, de jövőre már a legkorszerűbb és legkörnyezetkímélőbb módszereket alkalmazzuk.

Lakossági szemléletformáló kampány is indul, a Levegő Munkacsoporttal együttműködve, a hulladékkal történő fűtés káros hatásainak bemutatására, a korszerű és környezetbarát lehetőségek ismertetésére. (Az ezzel kapcsolatos civil akciókról ITT írtunk.)

Folytatjuk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK: https://budaorsinaplo.hu/ne-csak-beszeljunk-rola-tegyunk-is-a-kornyezetunkert-szubjektiv/