Ég a negyedik gyertya is a városi adventi koszorún

0
1027

Advent utolsó vasárnapjának előestéjén a Templom téren kigyulladt a koszorún a negyedik fény is.  Szerencsére estére elállt az eső, ami napközben többször is eleredt. Főcze Károly ministránsvezető volt az esemény házigazdája a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesülettől. Prédikált Endreffy Géza, evangélikus lelkész, imádságot mondott Varga János plébános, és köszöntőt mondott Wittinghoff Tamás polgármester is. A beszédek közötti éneket és zenét a Baptista Közösség fiataljai szolgáltatták.

A negyedik gyertyagyújtó ünnepség a bevezető zenét követően a Görögkatolikus Egyházközség ifjú tagja, Viszlai Német Laura szavalatával kezdődött, aki Szilágyi Domokos Karácsony című versét mondta el. Endreffy Géza, evangélikus lelkész prédikációjában arról beszélt, hogy sok olyan tapasztalata van, amikor hívő emberek kételkedni kezdtek Isten jóságában, illetve létjogosultságában.

Azonban ezt cáfolta azzal, hogy mindig van egy figyelmeztetés életünkben, amivel jelzi, ha nem jó úton járunk. Majd ennek alátámasztásaként felolvasott Pál apostol rómaikhoz írt leveléből: „Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk. A türelem és vigasztalás Istene pedig azt adja meg nektek, hogy kölcsönös egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel és egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját.” Kijelentette, ha politikailag nem is tudnak az emberek mind közös nevezőre jutni, Jézus Krisztus egy közös nevező, ezért arra biztatott, karácsony alkalmából a békességre törekedjünk és hívjuk fel azt, akivel összevitatkoztunk. „Legyen valóság Isten jelenléte mindannyiunk életében” – zárta gondolatait a lelkész.

A gyertya meggyújtásához Endreffy Géza magához hívta az addig a zenékre középütt táncoló kisfiút, hogy ő nyomja meg a gombot.

Ezt követte Varga János plébános imádsága, melyben elmondta, hogy a jelenlévőkkel, akiknek fontos advent, egy imádkozó szigeten érzi magát ebben az egyébként embertelen világban. „Add Uram, hogy a tőled kapott örömöt tudjuk továbbítani gyerekeink, családjaink, embertársaink felé, mert az igazi öröm kikívánkozik az emberből, az megszólal, azt nem tudom magamba zárni. És ha gazdag vagyok, Atyám, a tőled kapott örömtől, engedd, hogy ezt megérezzék mások is” – fohászkodott János atya.

Ezután Wittinghoff Tamás polgármester megköszönte a Szent Tarzíciusz Egyesületnek a négy héten át tartó esemény megvalósítását, és felhívta a jelenlévőket arra, hogy figyeljenek a környezetükben élőkre, azokra, akik hiányt szenvednek, illetve a magányosokra.

Végezetül Kovács Richárd, a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesület elnöke megköszönte Budaörs Város Önkormányzatának a támogatást, társainak pedig a közreműködést, valamint a lakosságnak a rendezvényeken való jelenlétet.

A gyertyagyújtás előtt most is ünnepi szentmise volt, utána pedig Barokk karácsony címmel a Savaria Barokk zenekar koncertje, ahol Ducza Nóra (szoprán) és Jekl László ( basszus) is közreműködött.

További programok:

2018. december 23.
19.00 Betlehemi történet – Maszk Bábszínház (Templom tér)
20.00 Karácsonyi filmvetítés: Kisasszonyok (PostART)


2018. december 24.
15.00 Betlehemes játék (rom. kat. templom)
24.00 Éjféli szentmise (rom. kat. templom)
2018. december 25.
10.30 Karácsonyi ünnepi szentmise a Werner Alajos Kórus közreműködésével (rom. kat. templom)

A harmadik gyertyagyújtásról ITT olvashatnak.

A második gyertyagyújtásról ITT írtunk.

Az első gyertyagyújtásról ITT található cikkünk.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here