Így telt advent harmadik hétvégéje

0
945

Advent harmadik hétvégéje – mely az örömvasárnap miatt különös jelentőséggel bír – a városi programok tekintetében is kiemelt szerepet kapott. Szombaton a zömmel helybéli kézművesek vásárán lehetett különlegességekre vadászni a Post ART-on, ahol gyerekprogramokban sem volt hiány, míg délután a Templom téren ünnepi beszédek kíséretében meggyújtották a harmadik gyertyát. Vasárnap a Budaörs karácsonya elnevezésű rendezvény keretében a felállított színpadon voltak gyerekeknek szóló műsorok, népi játékok és táncok, valamint estefelé Wittinghoff Tamás polgármester és Varga János plébános közösen gyújtott gyertyát, és természetesen a családok mécsesei is felkerültek a város karácsonyfájára.

December 15-én, szombaton, leesett az első hó, amitől az advent, a karácsonyra készülődés még ünnepibbé vált. Bár munkanap volt, azért sokan tértek be a PostART-ra, ahol – elsősorban budaörsi – kézművesek karácsonyi vásárát tartották. Az idén harmadik alkalommal megrendezett PostART Market kizárólag egyedi készítésű, kézműves termékek számára jött létre. (Bővebben ITT írunk róla.) A vásár ideje alatt a szalonban gyermekprogramok is voltak, délelőtt Danny Bain interaktív előadását hallhatták, mesét mondott egy afrikai hangszer kíséretében. A zenész fiatalember nyolc éve él Magyarországon, Danny mesél elnevezésű programjában gyerekek számára tart nyelvi készségeket fejlesztő, zenés-táncos foglalkozásokat. Délután Endrődi Ági és a Múzsák társulat gyermekeinek Angyalok szárnyán című angyalváró koncertje volt.

Este hatkor még mindig havazott, amikor a Templom téren meggyújtották az adventi koszorún a harmadik gyertyát, az ünnepségen beszédet mondott Márió atya, római katolikus pap, Endreffy Géza, a Budaörsi Evangélikus Egyházközség lelkésze és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő.

A VIVART Budaörsi Sinfonietta tartott adventi koncertet Török Géza vezényletével a romai katolikus templomban, közreműködött a Budaörsi Pro Musica kórus. Utána a PostART-on a tehetséges fiatal, Petruska András adventi koncertje volt.

Vasárnap egész napos családi programok várták az érdeklődőket a Budaörs Karácsonya esemény keretében, ahol idén is Olasz Etelka mesemondó volt a rendezvény házigazdája. A karácsonyi vásári forgatag a portékás standok és az enni- és innivaló finomságok bódéi körül zsongott. Az állatsimogató az Esze Tamás utcában volt. A szamár, juh, kecske, póni mellett két láma is helyet kapott. A délelőtti, gyerekek számára tartott Hahó együttes koncertje után a Csicsergő óvoda nagycsoportja – már hagyománnyá vált – Betlehemes játékot adott elő.

A Batyu Színház interaktív, bőröndös bábjátékát a szintén hagyományosan ilyenkor fellépő Szélrózsa Néptáncegyüttes műsora követte, a népdalénekes csoport és a táncosok felváltva léptek színpadra, Tündik Tamás felvezetésében. Délután a Rutkai Bori Banda tartott koncertet – Kiskarácsony címmel – gyermekeknek, később a felnőttek körében vonzóbb Gájer Bálint swing-karácsony előadása volt.

Ezt követte a városi közös gyertyagyújtás a színpadon, melyet megelőzött a polgármester, Wittinghoff Tamás és Varga János plébános beszéde. „Nem szabad kategóriák szerint megítélni, hogy ki a felebarátom és ki nem az. Legyél annak a fivérednek vagy nővérednek a felebarátja, akit nehézségben látsz”– idézte a polgármester Ferenc pápát, amikor hangsúlyozta, karácsonykor különös figyelemmel forduljunk a rászorulók és az egyedül élők felé. A plébános egy ritkábban hallott magyarázatát adta az adventi gyertyagyújtásnak: az első gyertya az ígéret, amelyet a Paradicsomból kiűzetett emberiség kapott a Sátán legyőzésével kapcsolatban: jön majd valaki, aki képes lesz rá. A második gyertya a próféták jövendölése, mely szerint Dávid népéből származik az, akit Messiásnak hívnak majd. A harmadik ennek a közelebbi meghatározása: Izajás próféta megmondta, „a szűz fogan, fiút szül, és Emmánuelnek nevezi, ami annyit jelent: Velünk az Isten.”  A negyedik gyertya meggyújtása pedig, ami majd a jövő héten esedékes, azt a hírt jelképezi, melyet Gábor angyal vitt a Názáret városbéli szűznek, Máriának: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni.” János atya felhívta a figyelmet arra, hogy a fényözönben se feledkezzünk meg arról, hogy karácsonykor a Messiás eljövetelét ünnepeljük.

Ezután meggyújtott az ott lévő adventi díszen három gyertyát. Majd a családok tettek egy-egy égő mécsest a város karácsonyfájára.

Míg a tűzzsonglőrök előkészítették előadásukat, Olasz Etelka gyerekeket buzdított karácsonyi témájú versek, énekek előadására. A Templom téri rendezvénysorozat Tűzmadarak tüzes mutatványával zárult, mely látványos volt, s csak egyszer történt apróbb malőr, mikor az egyik elszabadult lángos eszköz a nézők felé repült és egy kislánynak kiömlött a teája.

Fotók: Kótány Katica és Borhegyi Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here