Ég a második gyertya is az adventi koszorún

0
347

Advent második hétvégéjén sem volt hiány programokban. Szombaton a Zichy majorban a BUM Karácsony rendezvény keretein belül a gyerekek délelőtt  Mészáros Erzsébet vezetésével karácsonyi díszeket készítettek, utána Gulyás Boglárka irányításával hóembert. Ide is eljött a Mikulás, lehetett vele közösen fényképezkedni, a képeket elküldik a megadott e-mail címre, és ez is ingyenes volt.

Ugyanitt “Kortárs fotográfiai Kavalkád” címmel nyílt kiállítás délután Fojt Dániel huszonöt tanítványának képeiből. A legfiatalabb alkotó tizenhat, a legidősebb hetvenöt éves – hallhattuk. A fotókiállítás négy napon keresztül tekinthető meg. Ezt is a Budaörsi Művészek Egyesülete szervezte, a tárlatot Gesztesi Katalin és Fojt Dániel nyitották meg.

 

Este hattól ismét összegyűlt a város apraja-nagyja a Templom téri adventi koszorúnál, ahol áll már a karácsonyfa és néhány faházzal megnyílt a karácsonyi vásár is. A görögkatolikus Egyházközség énekkara, a Szent Demeter Kórus egyházi dalokat énekelt az eseményen, ahol ezúttal Sánta Áron konferált a Szent Tarzíciusz Egyesület nevében.

A református egyházközség fiataljainak rövid műsora után Petőné Püski Ilona református lelkész tartott prédikációt és igehirdetést, mely során elmondta, hogy túl sok a hiányérzet az emberek körében, a gyerekek számítógépeznek, ha nem kapnak elég odafigyelést és törődést, a felnőttek vásárolgatnak, hogy ezt a hiányérzetet tompítsák. „Áldott adventünk akkor lesz, ha Jézushoz fordulunk, neki tárjuk ki szívünket és ő segít helyreállítani az életünket” – mutatott rá a megoldásra a lelkész asszony. S erre legfőképpen azért van szükség, hogy ne magunkat sajnáljuk, hanem vegyük észre a körülöttünk lévőket, foglalkozzunk velük, legyünk irgalmasok. Mert nagy hiánycikk manapság már az irgalmasság is.

A görögkatolikus parkókus, Vatamány Sándor imádságában békességért és áldásért fohászkodott. Az ünnepség végeztével világítani kezdett a második lila gyertya is a városi adventi koszorún.

Este hétkor a római katolikus templomban St. Martin koncertje vette kezdetét. A Budaörsön élő művész a jubileumi 25. lemezéről válogatott, de ismert karácsonyi dalokat is hallhattunk tőle szaxofonon és pánsípon, és tőle szokatlanul, egy dalt el is énekelt. Hatalmas volt az érdeklődés, egyetlen ember se fért volna már be a zsúfolásig megtelt templomba.

 

Ugyanebben az időpontban az evangélikus templomban a Leopold Mozart Zeneiskola növendékeinek adventi koncertje zajlott. Felvezetőjében Soltész Anikó a zeneiskola igazgatója emlékeztetett arra, miről szól ez a karácsony előtt időszak: advent a várakozás megszentelése. És amire várunk, az a meglepetés, ami nem csak az ajándékokat jelenti, hanem azt a kizökkenést a hétköznapok monotóniájából, amikor a békeség, az egymásra való odafigyelés nagyobb hangsúlyt kap, mert bizony a hétköznapok kavalkádjában ezek gyakran háttérbe szorulnak. A koncert szándéka is az, hogy segítsen ebben a ráhangolódásban. Ezen az adventi hangversenyen a zeneiskola tanárai és tanulói egyaránt zenéltek. A műsorszámokat Berkesi Boglárka vezette fel.

A PostART-on este nyolctól a Meybahar kéttagú görög-magyar zenekar játékát élvezhették a szalonban a vendégek.

Vasárnap a Budaörsi Kolping Család szervezésében idén is megtartották a Mikulás-napi kiállítás és jótékonysági felajánlás elnevezésű vásárt a Mindszenty iskola aulájában. A sok kézműves termék között lekvárok, sütemények, de karácsonyfadíszek, festmények és gyöngyékszerek is voltak. A résztvevők felajánlásaikkal az egyházközség rászorultjainak karácsonyát támogatják.

A programsorozat folytatódik!