Mától megszűnik a maszkviselési kötelezettség és más korlátozások

0
157

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írták: hétfőtől (2022. március 7-től) nem kell maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben sem, tehát sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az üzletekben, valamit megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is.

Az erről szóló kormányrendelet is megjelent már a Magyar Közlönyben, ami annyiban más, mint az előzetes hírek, hogy az egészségügyi és szociális intézményekben sem kell már a maszkot hordani. Továbbá, az előzetes hírekkel egyezően a maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnt a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak is.
A fentieken túl megszűnt minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűntek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés-táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvényekre sem.
A Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldják.
Azonban a védettségi igazolvány kiállítására és érvényességére vonatkozó szabályok nem változnak, hiszen azok az uniós Covid-igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban lettek kialakítva, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy Covid-igazolványhoz kötik-e az országba való belépést.
Felhívták a figyelmet arra, hogy továbbra is biztosított az oltás lehetősége mindenkinek, aki élni szeretne azzal. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál  lehetséges. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva áll, márciusban is minden héten lesznek oltási akciónapok – emelték ki. De ez már nem kötelező, kivéve az az egészségügyi és a szociális területen.

Összefoglalva:

  • Megszűnt a maszkviselési kötelezettség.
  • Kivezették azt a szabályt, amely a munkáltatók számára lehetővé teszi a kötelező oltás előírását, kivéve az egészségügyi és a szociális területen, a pedagógusoknak viszont nem lesz kötelező az oltás.
  • Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályozásokat.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet viszont fenntartják, részben a kormány cselekvőképessége, részben a hatodik hullám veszélye miatt. A járványügyi intézkedések változásáról szóló rendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here