Már Lázár János is változtatna az építési szabályokon, de Budaörs polgármestere nem bízik benne

0
379

„Mi már annyit szigorítottunk a HÉSZ-en, hogy kártérítés nélkül tovább nem korlátozhatóak a tulajdonosi jogok. Persze, ha az állam átvállalná a kártalanítást, akkor lehetne arról is beszélni…, ilyen viszont nem lesz” – válaszolta Wittinghoff Tamás arra  kérdésünkre, vár-e pozitív fordulatot attól, hogy Lázár János miniszter átalakítaná a jelenlegi építési szabályokat.

A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium átalakítaná a jelenlegi építési szabályokat, rendet tennének az agglomerációban is – jelent meg a hvg.hu nyomán tegnap több országos és regionális lapban.

A részleteket még nem ismerjük, de azt igen, hogy az építési szabályozás 2013-ban majd 2016-ban történt jelentős átalakítása és azóta több módosítása szinte teljes egészében kivette a települési önkormányzatok kezéből az építés hatósági jogokat. Így mára egyetlen eszközük a településkép és a környezetvédelmi szempontok érvényesítésre a Helyi Építési Szabályozás szigorítása, ám ahhoz már megint nincs semmilyen eszköz helyben, hogy az abban foglaltakat be is tartassák.

Ez ellen mintegy tíz éve elsőként emelt szót Wittinghoff  Tamás, Budaörs polgármestere, hiszen a várost elsőkét érte el a betelepülési hullám, illetve az a jelenség, hogy a régi házak helyére, miután kihaltak az eredeti, idős tulajdonosaik, társasházak kerültek. Mára ez a teljes agglomerációban komoly gondot jelent.

Bízik-e pozitív fordulatban Lázár János mostani bejelentése után? – kérdeztük a budaörsi polgármestert. „Semmiben nem bízom. Vissza kellene adni az építési hatósági jogokat, de ez a korábbi hibák beismerése lenne” – válaszolta. Hozzátéve, hogy jó lenne, ha azok, akik folyamatosan az önkormányzaton és személy szerint rajta kérik számon, hogy szinte minden talpalatnyi hely beépül Budaörsön már a domboldalakon is, elolvasnák az erről szóló, hiteles cikkeket. „Mi már annyit szigorítottunk a HÉSZ-en, hogy kártérítés nélkül tovább nem korlátozhatóak a tulajdonosi jogok. Persze ha az állam átvállalná a kártalanítást, akkor lehetne arról is beszélni…, ilyen viszont nem lesz” – jegyezte még meg.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here