A megfelelő szájhigiénia – valóban jól csináljuk?

0
319

A szájhigiénia legalapvetőbb műveletét, a fogmosást valószínűleg már mindannyian elsajátítottuk kisgyermekként szüleinktől. Mégis hazánkban sajnos elég nagy problémát jelent a fogszuvasodás a lakosság köreiben. Évről évre egyre többen húzatnak fogat vagy csináltatnak koronát. Mi lehet a probléma? Mit csinálunk rosszul? Lássuk csak!

Fogmosás – de mikor?

Sok kisgyermek csupán az esti fogmosást tanulja el a szüleitől, mint a napi rutin fontos lezárását. Azonban ez édeskevés… Optimális esetben legalább napi kétszer kellene fogat mosnunk a megfelelő szájhigiénia érdekében. Ha viszont biztosra akarunk menni, akkor a legjobb minden étkezés után. A reggeli fogmosás pedig akármilyen elhanyagolhatónak gondolják sokan, az mégis kiemelt fontosságú a szájhigiéniát illetően. Az éjszaka folyamán ugyanis a gyomrunkból visszaköszön ez-az, így reggelre komoly lepedékréteg képződhet a fogainkon is. Azonban feltétlen figyeljünk oda arra, hogy a fogmosás legyen ilyenkor az első – ne pedig a kávézás. Ugyanis ha közvetlen a reggeli kávénk elfogyasztása után szeretnénk fogat mosni, azzal igencsak kárt tehetünk a fogzománcban. A kávé ugyanis egy rendkívül savas ital, ráadásul forró is. Ez pedig felpuhíthatja a fogzománcot. Ha tehát közvetlen utána kezdjük el súrolni a fogaink, az akár kárt is tehet a zománcban. Így már emiatt is a legjobb a napot közvetlen fogmosással kezdeni.

Szájvíz és fogselyem

A szájvíz használata manapság már egyre gyakoribb, viszont még mindig relatíve kevesen élnek vele fogmosás után rendszeresen. A legtöbben sajnos csak akkor használják, ha már valamilyen fennálló szájüregi betegség – például fogínygyulladás – esetén szeretnék felgyorsítani a gyógyulást. Nem érdemes közéjük tartozni, hiszen a szájvíz szinte filléres dolog hazánkban is, és rengeteg problémát megelőzhetünk vele. A fogselyem pedig szinte ritkaságba megy idehaza. Pedig a legtöbb esetben a fogszuvasodást azok az ételmaradékok okozzák, amiket nem sikerül két fog közül eltávolítani a fogmosás során. Érdemes rendszeresen használnunk tehát fogmosás után (és szájvíz előtt) a fogselymet – ha viszont otthon vagyunk akár a szájzuhany is előkerülhet ilyenkor. Ha pedig nincs alkalmunk egy nyilvános étkezdében evés után fogat mosni, akkor is nagyszerű segítséget jelenthet a fogselyem számunkra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here