Már Budaörsön is elérhető a Magyar Telekom 5G mobilszolgáltatása

0
616

Már több mint 2,2 millió ponton, vagyis a magyarországi otthonok és vállalkozások 40 százaléka számára  elérhető gigabites sávszélességű vezetékes hálózatuk, emellett 5G mobilszolgáltatásuknál szintén rendelkezésre áll a gigabites sebesség – tájékoztat Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója egy mai sajtóközleményben.

A cég 2020. április 9-én indította el a kereskedelmi 5G szolgáltatását, ami Budapest, Budaörs, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét, Szeged és Szombathely bizonyos részein, emellett a balatoni régió 16 településén – Siófokon, Tihanyban, Balatonalmádiban, Balatonberényben, Balatonföldváron, Balatonfüreden, Balatonlellén, Balatonmáriafürdőn, Balatonszabadi-Sóstón, Fonyódon, Gyenesdiáson, Balatonfenyvesen, Keszthelyen, Vonyarcvashegyen, Zamárdiban és Hévízen – részlegesen érhető el. A szolgáltatás 5G-képes készülékkel és arra alkalmas havidíjas csomaggal használható a lefedett területeken. A Telekom tervei szerint az év végére tovább növeli az 5G területi lefedettséget.

Mi az az 5G? Az 5. generációs mobilhálózat vagy 5. generációs vezeték nélküli hálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a telekommunikációban az 1G (analóg), 2G (GSM), 3G és 4G/IMT-Advanced után az 5. generációt képviselő technológiai standard, amelynek bevezetését Dél-Korea kezdte meg 2019 áprilisában. 2020 áprilisáig 40 országban összesen 70 szolgáltató által váltak elérhetővé az új generációs mobiltelefon-szolgáltatások. A svéd Ericsson telekommunikációs cég szerint 2025-re a világ lakosságának 65%-a számára elérhető lesz az 5G által biztosított szupergyors internet, gazdasági előrejelzések szerint pedig a technológia az egész internethasználatunkra és a dolgok internetjére is nagy hatással lesz, ezáltal nagymértékben megváltoztatja majd a gazdasági és technológiai fejlődés irányát.

Az 5G bevezetése a világ számos országában jelentős társadalmi ellenállást váltott) ki, ami elsősorban az új technológia által kibocsátott elektromágneses sugárzásoktól való félelemmel, valamint az ennek nyomában felbukkanó és széles körben terjedő összeesküvés-elméletekkel magyarázható. Ezzel szemben a nemzetközi, tudományos szakvélemények túlnyomó része egybehangzóan állítja, hogy az 5G kapcsán semmilyen egészségkárosító hatástól nem kell tartani. Az 5G cellás technológia távadói nagyon érzékeny érzékelők, amelyek egyaránt vesznek és továbbítanak is. Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye szerint a modellezések, illetve mérések alapján az 5G technológia alkalmazásával a lakosság napi átlagos személyi RF expozíciója várhatóan nem fog növekedni.

Forrás: sajtóközlemény és Wikipédia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here