Ez történt a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen

0
723

Döntöttek ma az önkormányzati képviselők egyebek között az iskolák támogatásáról, nemzetiségi önkormányzatok pályázatainak elbírálásáról, a könyvtár vezetését érintő változásról, a járványveszély okozta gazdasági károk enyhítése érdekében tett anyagi segítségnyújtásokról, a Hosszúrétipatak szabályozásáról, a budaörsi távhőrendszerről és néhány önkormányzati ingatlan sorsáról.

A képviselő-testület tagjai a mai rendkívüli ülésre szinte teljes létszámban megjelentek, csak Kapitány Gábor (Fidesz – KDNP) hiányzott. Néhány módosításról szavaztak a meghívóhoz képest, illetve egy sürgősségi indítványról, hogy csatlakozzon-e Budaörs a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez.  A napirendre vételt a képviselők egyhangúlag megszavazták, de a döntésnél Czuczor Gergely (Fidesz), Löfler Dávid (Fidesz) és Kisberk Balázs (Gazdakör) tartózkodott.

A napirend előtti hozzászólások sorát Czuczor Gergely (Fidesz) nyitotta meg, aki a Thököly utcában lévő játszótér fáinak balesetveszélyessé válását jelentette be. Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője megígérte, hogy utánanéz és ha szükséges, kicserélik a sövényt.

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a szökőkutak üzemen kívüliségéről érdeklődött, amiről kiderült, a koronavírus okozta költségcsökkentés miatt maradtak tél után is bedeszkázva.

A legutóbbi ülésen a Kamaraerdei úthoz kért két kereszteződésbe forgalomfigyelő tükröket Kisfalvi Péter (BFE), aki köszönte, hogy a Kolozsvári utcához kaptak, bár azt is jól kellene beállítani, de a Kassai utcához is szükséges volna. Ezen kívül a sarkon lévő pékség előtti területen a jobb beláthatóság érdekében meg kéne tiltani a parkolást – mondta.

Farkas Benedek (BFE) körzetének problémái is a műszaki ügyosztályhoz tartoznak. A Bazsarózsa utcai játszótérnél az autók általában a megengedettnél nagyobb sebességgel haladnak, amit fekvőrendőrrel (bár ez a busz miatt kevésbé jó megoldás) vagy kijelzős sebességmérővel lehetne visszafogni. A Tátika utcában az oda épített nagy mennyiségű társasház okán megnövekedett a lakosságszám, melynek következményeit a jelenlegi csatorna kérdéses, hogy bírni fogja a jövőben. A Kővirág utcában egyáltalán nincs közvilágítás, bár az oszlopok megvannak hozzá. Lőrincz Mihály mindhárom kérdést megválaszolta: a fekvőrendőr kihelyezését nem befolyásolja a buszforgalom, de majd megvizsgálják a problémát. A Tátika utca csatornája el fogja bírni a terheket. A közvilágítást pedig majd pótolják.

A lakótelepet érintő kérdésekkel kapcsolatban Kisberk Balázs és Stift Nándor (BFE) szólalt fel. Előbbi a köztereken a hajléktalanokra hívta fel a figyelmet és szociális segítségnyújtást kért számukra. Stift Nándor többek között a Lévai utcában félig elkészített járdájára kérdezett rá. Lőrincz Mihály elmondta, hogy a járdafelújítást ősszel folytatják. Egy másik felvetésére azonban megjegyezte, hogy a lakókat zavaró, hangoskodó fiatalokkal szemben nem a padok eltávolítását látja jó megoldásnak.

Az első napirendi pont az idei költségvetés módosítása volt, amit a két fideszes képviselő vita nélkül elutasított, de a BFE többség elfogadta azt.

A „településrendezési eszközök módosításáról szóló” napirendnél Czuczor Gergely jelezte, hogy kész megszavazni, annak ellenére, hogy a bizottsági ülésen még ellenezte, de közben rájött, hogy ezek a módosítások a szélsőséges mértékű és módú építkezések visszaszorítása érdekében születnek.

Némiképp kapcsolódik e témához a negyedik napirendi pont, melyben a 10 tonnás vagy annál nehezebb tehergépjárművek helyi közútra jutását behajtási engedélyhez és útfenntartási hozzájárulás fizetéséhez kötik. A közútkezelői hozzájárulás mértéke a gépjármű súlyának és a helyi közút használatának idejétől függ.

A Helyi Esélyegyenlőségi Szószóló újabb három évre Nyikes Fatime, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének elnöke lett, aki betegség miatt most nem volt jelen az ülésen, így a távolból kívánt neki jobbulást a polgármester.

Elköszönt Budaörstől a városi könyvtár vezetője, Csabay Károly, mint közösségi oldalán megosztotta, ismét tanárként folytatja, ezért az intézmény vezetésével ideiglenesen az eddigi helyettest, Bíró Ágnest bízták meg, december végéig. Utána pályázatot írnak ki a megüresedett állásra.

A kultúrában dolgozó közalkalmazottak ilyen státusa a 2020. évi XXXII. törvény szerint munkaviszonnyá változik. Ehhez kapcsolódóan a budaörsi önkormányzat mind a könyvtár dolgozóinak, mind a művelődési ház alkalmazottainak a bérét megemelte. Majd a következő napirendben arról is döntöttek, hogy az állami iskolák idén is kapnak támogatást az önkormányzattól az alapítványaikon keresztül a mindennapi szakmai kiadásaik biztosításához, melyet a fenntartó KLIK-től nem remélhetnek. Példaként elhangzott, hogy a közelmúltban meghibásodott az Illyés gimnázium uszodájának a hőközpontja, melynek a javításáról az önkormányzat finanszírozásával a BTG gondoskodott, mert a KLIK elzárkózott.

A továbbiakban pozitívan döntöttek a Kamaraerdei Közösségi Ház kiegészítő támogatási kérelméről, elfogadták a nemzetiségi önkormányzatok pályázatainak elbírálását, a civil szervezetek támogatás-elszámolásait, beszámolóit, a 2019. évben támogatott helyi kiadványok elszámolásait és a Budaörsi Városi Önkéntes Tűzoltó Egylet beszámolóját.

A testület idén is döntött a rászorulók részére szociális tűzifa biztosításáról.

Az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díjának mérséklésével támogatja a város azokat a cégeket, amelyeknek csökkentek a bevételeik a koronavírus járvány miatt. Ilyen például a közétkeztetéssel foglalkozó Julienne Kft. és a BTG.

Elfogadták a képviselők a budaörsi rendőrkapitánysággal kötött együttműködési megállapodást is. Illetve a javaslatot a Hosszúréti-patak átfogó rendezéséről, mely figyelembe veszi a Budapest-Balaton kerékpárút tervezett nyomvonalát. (Ennél a napirendnél szeretett volna tíz percben hozzászólni Kiss Annamária kamaraerdei lakos, aki a tervezett nyomvonal elleni petíciójához saját állítása szerint már több mint 300 aláírást gyűjtött össze. De nem mondhatta el, amit szeretett volna, mert – amint arról a polgármester tájékoztatta jelenlévőket – a hölgy meg sem várta, amíg elmagyarázzák neki, hogy a szervezeti működési szabályzat szerint kettő percet szavazhat meg neki a képviselő-testület.)

Elfogadták azt a határozatot is, mely a budaörsi távhő-rendszer kérdéseivel foglalkozik, továbbá döntöttek arról, hogy az eredménytelen szippantóskocsis-pályázat miatt tájékoztatják az állami szervet közérdekű szolgáltató kijelölésére. A pályázat sikertelenségének oka a rezsicsökkentési kampány keretében meghatározott, s költségeket nem fedező alacsony hatósági árak – hangzott el.

A fentieken kívül még több önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan sorsáról döntöttek, végül egyebek között arról, hogy a következő rendes testületi ülés időpontja a munkatervben szereplő szeptember 16. helyett 30-án lesz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here