Sokkal többet ér Budaörsön ugyanaz az ingatlan ma, mint 5 évvel ezelőtt

0
640

Sokkal többet is érhet Budaörs területén ugyanaz az ingatlan ma, mint 5 évvel ezelőtt. A magyar lakáspiacon a négyzetméter árak folyamatos emelkedése miatt ugyanannyi pénzért egyre kisebb alapterületű lakóingatlanokhoz juthattunk az elmúlt öt évben.

2016-tól országszerte folyamatosan az ingatlanpiaci árak emelkedéséről számoltak be a szakértők. A 2019-es év végén már sokat hallhattunk olyan prognózisokat, amelyek az áremelkedés lassulásáról és megállásáról, vagy esetlegesen az árak csökkenéséről szóltak. Az idei évben pedig a koronavírus is igen nagyban befolyásolta az ingatlanpiac helyzetét is. Hosszú távon – az öt év tekintetében – mégis az árak emelkedéséről számolhatunk be leginkább.

Városunkban az elmúlt öt évben egymást felváltva a téglalakások és a panellakások voltak a legdrágábbak, a sort pedig a családi házak zárták, viszont a vizsgált időszak elején a panelek és a házak árai igencsak közel azonos árfekvésen mozogtak, sőt idén újra egyre közelebb kerültek egymáshoz.

A panellakások igen mozgalmas éveket tudhatnak maguk mögött

A panellakások ára igen sokat változott az évek során, 2016 májusában még 418 ezer Ft/m2-es áron kínálták őket eladásra városunkban, ekkor közel azonos áron vásárolhattunk családi házat és panelépítésű ingatlant városunkban. Majd a 2017-es év júliusában egy kisebb áremelkedés következtében már eltávolodtak a családi házak átlagos árfekvésétől, így elérve a 445 ezer forintos négyzetméter árat.

A 2018-as évre már 100 ezer forintos áremelkedés szemtanúi lehettünk. Ezt követően még egy évig meredeken tovább emelkedtek az átlagárak, így elérve 2019 júliusában a 788 ezer forintot. A 2019-es év végén a már gyakran emlegetett árcsökkenés ennél az ingatlantípusnál valóban beteljesült, hiszen 2020 júliusára az átlagos árfekvés 658 ezer Ft/m2-re mérséklődött.

A téglalakások is sokkal drágábbak lettek

A budaörsi lakások közül minden bizonnyal a téglalakások ára emelkedett leginkább az évek során. 2016 júliusában még átlagosan 522 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra az ilyen építésű ingatlanokat. A következő év azonban igen kivételesnek volt mondható, hiszen 2017 júliusára ez az összeg mintegy 30 ezer forinttal csökkent négyzetméterenként. A 2018-as év viszont már az árak emelkedését hozta, így ekkor átlagosan 610 ezer Ft/m2-es árfekvésen kínálták eladásra a budaörsi téglalakásokat. A 2019-2020-as évek szintén az árak folyamatos drágulását hozták, így elérve napjainkban a 821 ezer Ft/m2-es átlagárat.

A családi házak árában szinte folyamatos volt a drágulás

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján a vizsgált időszakban, a budaörsi családi házak átlagára megfontoltan ugyan, de szinte folyamatosan emelkedett. 2016 júliusában még átlagosan 416 ezer forintos négyzetméter áron találhattunk ilyen típusú ingatlanokat, azonban az évek során ez az összeg több mint 200 ezer forinttal emelkedett, így elérve 2020 júliusában a 625 ezer Ft/m2-es árfekvést.

Egyre több lakás épül a környéken

A KSH gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2020 I. negyedévében Pest megyében 15%-kal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Építési forma szerint a lakások 78%-át családi házas formában, 11%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. Az új lakások átlagos alapterülete 118 m² volt, mely igencsak meghaladta az országos átlagot.

Írta: Ingatlannet.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here