Lego robot szumó verseny volt, sok izgalommal

0
971

A szumó szabályai szerint kellett a körből kiszorítaniuk vagy feldönteniük egymást a kis robotoknak május 5-én szombaton délelőtt a budaörsi ifjúsági klubban.

A kis gépeket a Roboktat szakkör jellemzően ötödikes diákjai programozták és építették meg legóból. Gyakran adunk hírt arról, hogy Székely Viola mérnök „gyerekei” rendre dobogós helyezéseket érnek el az országos robotika versenyeken, de most egymással mérték össze a tudásukat, és idén először csapatokban.

Vagyis minden kisfiú az édesapjával alkotott egy párt, illetve Szabó Marcell az édesanyjával, Rauch Eszterrel. Így még a verseny közben legelőször őket kérdezgettem arról, hogy ez játék vagy tanulás-e. „Még nem tudjuk,hogy Marcell milyen irányban tanul majd tovább, de már négy éve jár Violához, a nyári táborokon is részt vesz, és nagyon szereti. Tavaly a szumó versenyen második lett” – tudtuk meg. A szülők nem informatikusok, egészen más területen dolgoznak, így a mostani páros versenyen is egyedül programozott Marcell, a szülei inkább csak asszisztálnak neki. Végül a megosztott negyedik helyen végeztek a 13 csapatból.

Az első helyezett a szintén ötödikes Tóth Máté lett, édesapjával, a szakmabeli Tóth Róberttel. Ők nem budaörsiek, Törökbálintról járnak ide egy éve. Ez tehát az első házi versenyük volt, de az országos versenyen Máté már volt egy szakkörös társával bronzérmes. „A program teljes egészében az övé, én a hardver 50 százalékában segítettem” – meséli az apa. Aki egyébként saját bevallása szerint úgy izgult ezen a délelőttön, mintha egy világbajnokságot követett volna. Róbert úgy véli, hogy amit ezen a szakkörön tanulnak a gyerekek, abból később akár meg is élhetnek, és biztos benne, hogy ez a jövő.

A második helyen Sipos Balázs zárt, orvos édesapjával egy csapatban. Mint Sipos Miklós lapunknak elmondta, Herceghalmon laknak, Törökbálintra járnak iskolába és Budaörsre a robotikára foglalkozásra, hiszen ez a kistérség már egybenőtt. Balázst egy osztálytársa hozta el két évvel ezelőtt a szakkörre és szerintük is az informatikáé a jövő, ezért az itt tanultak igen hasznosak, bármilyen területen is érvényesül majd a fiú.

A verseny lényege az volt, hogy a szumó robotokat, amiket a gyerekek maguk programoztak és építettek, egy 122 centiméter átmérőjű küzdőtéren tették le párosával, egymástól 30 centiméterre, majd mindkettő elindult a másikkal ellentétes irányba a pálya széléig, ott megfordultak és ekkor kezdték meg egymással szemben a támadást. Több körből állt egy mérkőzés, és egy-egy percig tartott mindegyik, és ezekre kaptak a csapatok pontszámokat. A robotok alapja mint írtuk, legó, ettől nem lehetett eltérni sem ragasztással, sem más módon, és azt is előírták, hogy milyen szenzorok és motorok kerülhetnek bele. A korábban betáplált programok között azonban két kör között lehetett váltani.

A programozás és építkezés mellett a gyerekek különféle természettudományi ismereteket is kapnak, mind a szakkörökön, mind a nyári táborban – mondta el lapunknak Székely Viola. Az idén nyáron például a víz lesz az a téma, amit jobban körüljárnak, hogy miért fontos a takarékos vízgazdálkodás, illetve megismerik a víz útját az esőcseppektől a víztározókon és víztisztítókon keresztül a poharainkig, az ókortól napjainkig. A robotok feladata is egyértelmű: leeresztik az esőt, vizet töltenek a pohárba, megjavítják a vízvezetéket, beüzemelik a szökőkutat, megöntözik a virágokat és még tüzet is oltanak. A tábor helyszíne – csakúgy mint év közben a szakkör – a budaörsi Városi Ifjúsági Klub (Károly Király u. 3.), az időpont pedig június 19. és július 7. között, egy hetes turnusokban.

Bővebben ITT